AMZ – Izložba ‘Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu’ u Puli (PRESS)

Gostovanje dvostruko nagrađene izložbe Arheološkog muzeja u Zagrebu

Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu

u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli
Od 21. prosinca 2018. do 24. veljače 2019. godine

Press informacija,20. prosinca 2018.
Dvostruko nagrađena izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu, Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu, gostuje u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli od 21. prosinca 2018. do 24. veljače 2019. godine.

Izložbeni projekt Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu realiziran je u Arheološkom muzeju u Zagrebu od ožujka do lipnja 2017. godine, polučio je veliko zanimanje posjetitelja čemu svjedoče i realizirana gostovanja tijekom 2018. godine kao i planirana gostovanja u 2019. godini. Sretni smo što je izložbeni projekt nastavio svoj životni vijek te je bio predstavljen publici u Dubrovniku (Dubrovački muzeji, ožujak – travanj), Malom Lošinju (Lošinjski muzej, listopad-rujan) i Požegi (Gradski muzej Požega, rujan – studeni) gdje je odlično prihvaćen. Gostovanja se nastavljaju u 2019. godini u Puli (Arheološki muzej Istre, prosinac 2018. – veljača 2019.) te u Vukovaru (Gradski muzej Vukovar, ožujak).

Kvalitetu izložbenog projekta prepoznala je i muzejska zajednica, Hrvatsko muzejsko društvo je izložbeni projekt Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu proglasio najboljim u dvije kategorije za 2017. godinu.
Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu proglašena je Izložbom godine 2017.
Popratni program uz izložbu naziva, Muzejska ordinacija zabave, proglašen je najboljim u kategoriji Edukativno-pedagoški projekt u 2017. godini.

Izložba Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest dio ljudskog života, od najranijeg vremena mogu se pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. Prikazom odabranih antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem upoznajemo početke antičkog liječenja koji nas vode do nekolicine medicinskih teorija razvijenih u antičko doba, od kojih su se neke zadržale gotovo do nedavno. Slijedeći holistički pristup zdravlju upoznajemo se s antičkom farmacijom, a potom i s nekoliko odabranih operativnih zahvata. Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine svim dobnim skupinama posjetitelja.

Gostovanje izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ u Arheološkom muzeju Istre razumljivo je s obzirom na antičku tradiciju Pule u kojoj su vidljivi različiti aspekti brige o javnom zdravlju u što prvenstveno ubrajamo vodovod, kanalizaciju i terme. Na razvijenu medicinu u Puli upućuju i nalazi povezani s kultovima vezanim uz zdravlje i liječenje, odnosno s kultovima Herkula, Eskulapa i Salus. U sjeveroistočnom dijelu antičke Pule, na mjestu izvora pitke vode, podignut je kompleks s objektima javnog i privatnog karaktera: Herkulovo svetište, javno kupalište i reprezentativna privatna kuća u kojoj je pronađen crno-bijeli podni mozaik s natpisom Salus. Izdvajamo i zavjetni natpis kojeg je orijentalac Iuventius Eutyches posvetio Asklepiju te nadgrobni spomenik koji je još za života Aulus Atius Caius, javni liječnik podigao sebi i ženi, a koji naznačuje kako je medicinska služba u rimskoj Puli bila na zavidnoj razini. Srednjovjekovnih redovničkih hospitala u Istri je evidentirano preko dvadeset, a osnivaju se od 6. do 18. stoljeća nakon čega slijedi izgradnja vojnih i civilnih bolnica.

Impresum izložbe
Autori izložbe: Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar
Savjetnik: dr. sc. Zoran Gregl, Arheološki muzej u Zagrebu
Likovni postav: Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus
Suradnici: Medicinski fakultet, Gradske ljekarne Zagreb, Zagrebački holding, Marija, Suban, Sito-mas

Gostovanje izložbe

Info
AMZ PRESS

AMZ – Izložba 'Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu' u Puli (PRESS), ≥http://www.arheologija.hr/?p=12170. Fotografije ustupio AMZ

Objavil/a Arheologija dne Četrtek, 20. december 2018

Predstavljena tiskana izdanja Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Arheološkog muzeja Istre

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavljena su tiskana izdanja Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Arheološkog muzeja Istre.

Knjige su predstavili doc.dr. Ivan Basić, prof.dr. Danijel Džino, prof.dr.Ivan Matejčić i prof.dr. Ante Milošević.

Predstavljanje knjiga ; Foto RJ

Opširniji prikaz knjiga uskoro slijedi…

AMI – Izložba ‘Izrada i pečenje keramike na neolitički način’ (PRESS)

Poštovani,
čast nam je pozvati Vas na otvorenje gostujuće izložbe kolega iz Arheološkog muzeja Istre. Izložba će biti otvorena u srijedu 17. listopada u 18:00 sati.
Izložbom “Izrada i pečenje keramike na neolitički način” viši kustos Arheološkog muzeja Istre, Romuald Zlatunić u suradnji s keramičarkom Marinom Orlić predstavljaju tehnološki proces nastanka i pečenja keramičkih posuda prema orginalima nastalim u neolitičkom razdoblju Istre. Postupci izrade i pečenja posuda prikazani su u kratkom dokumentarnom filmu  autora Kristijana Burlevića čiji će rad biti prikazan na izložbi. Izložba sastavljena je od izložbenih panoa,  12 originalnih neolitičkih keramičkih ulomaka, 56 replika eksperimentalno izrađenih posuda, 1 kultne posude – ritona, 1 antropomorfne zvonaste figurice – falusa, 5 antropomorfnih figurica kao i većeg broja namjerno razbijenih ulomaka eksperimentalno pečenih posuda i pločica (koje su se  koristile kod tehnoloških analiza)
 

Izvor
AMI PRESS

AMI – Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva (PRESS)

Izložba „Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva”, rezultat je uspješno realiziranog projekta u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje OP Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. te je dio nastavka tog programa. Zbog krize vlasti i opasnosti od sve češćih prodora barbarskih vojski sredinom 3. stoljeća, počelo se intenzivno razmišljati o osiguravanju samog središta Rimskog Carstva. To je razlog zbog kojeg vojni stratezi počinju graditi utvrde i ostale obrambene strukture u unutrašnjosti državnog teritorija…Izložba će biti svečano otvorena 08.11.2018. u 12,00 sati, a može se pogledati svakoga dana do 16.12.2018. od 9 – 17 sati u Galeriji Amfiteatar (Flavijevska bb). Ulaz je besplatan.

Fotografija Arheološki Muzej Istre.

Izvor
AMI PRESS