Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na konferenciju za novinare povodom najave ciklusa događanja „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“, u ponedjeljak, 25. veljače 2019. godine u 11 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb.

Govornici na konferenciji:

  • dr. sc. Irena Radić Rossi, docentica na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, voditeljica istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost
  • dr. sc. Smiljko Rudan, dipl. ing redoviti profesor Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, član projektnog tima
  • Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu

Irena Radić Rossi diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višegodišnjeg rada u službi zaštite podvodne kulturne baštine, od 2009. godine zaposlena je na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Pridruženi je profesor Sveučilišta Texas A&M te pridruženi istraživač institucija Centre Camille Jullian (AMU – CNRS) i Institute of Nautical Archaeology. Bavi se istraživanjem, zaštitom i očuvanjem hrvatske pomorske baštine, s posebnim naglaskom na tehnološki razvoj plovidbe i brodogradnje od prapovijesti do novoga vijeka. Voditeljica je brojnih istraživanja u hrvatskom podmorju i glavni istraživač projekta Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje – AdriaS.

Smiljko Rudan redoviti je profesor Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. U istraživačkom radu bavi se pitanjima iz područja čvrstoće i dinamike brodskih konstrukcija te sudara i nasukavanja brodova. Kao član projektnog tima projekta AdriaS razmatra mogućnost primjene suvremenih inženjerskih alata na probleme drvenih brodskih konstrukcija, krhkosti antičke keramike, poglavito amfora, i pitanjima pomorstvenosti antičkih brodova, od smještaja i prijevoza tereta, do rekonstrukcije događaja na osnovi istraživanja brodoloma.

Tijekom ciklusa događanja „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru bit će predstavljeni rezultati interdisciplinarnih istraživanja povijesnih brodova i plovidbe na hrvatskom Jadranu nastalih tijekom provedbe projekta AdriaS (HRZZ IP-09-2014-8211). Aktivnosti projekta AdriaS uključuju povijesna istraživanja, arheološka iskopavanja, primjenu novih tehnologija u dokumentiranju podvodnih arheoloških nalazišta, numeričko modeliranje i eksperimentiranje u domeni virtualne stvarnosti te promidžbu postignutih rezultata u stručnoj i široj javnosti.

Na konferenciji za novinare najavit će se program ciklusa događanja „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ osmišljen s ciljem promicanja istraživanja, zaštite i očuvanja bogate i vrijedne hrvatske pomorske baštine. Tijekom ciklusa događanja stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, članovi projektnog tima projekta AdriaS i njihovi gost predstavit će rezultate projekta dobivenih interdisciplinarnim istraživanjima putem ciklusa javnih predavanja, zatim izložbe „Ploviti se mora – Jadranski tradicijski brodovi i barke“, kojom će se javnosti predstaviti razni tipovi tradicijskih plovila u umanjenom mjerilu 1:10 i predstavljanjem monografije, prve iz biblioteke „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ u okviru Festivala arheološke knjige FestArK 2019.

S početkom u 12 sati u sklopu konferencije za novinare održat će se uvodno javno predavanje „Plovidba kroz vrijeme – Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“.

Predavači:

  • sc. Irena Radić Rossi, docentica na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru
  • Suzana Čule, Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica
  • sc. Mate Parica, docent na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Predavanjem će se predstaviti rezultati projektaArheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ koji se realizira na Sveučilištu u Zadru, a financijski ga podržava Hrvatska zaklada za znanost. Na predavanju će putem fotografija, video materijala i animacija biti prikazane tehnike i metode koje se danas koriste u arheologiji broda, što se novoga otkrilo na temu plovidbe duž hrvatske obale tijekom posljednja tri tisućljeća ljudske prošlosti i kakve izazove nosi budućnost.

Molimo potvrdite svoj dolazak na konferenciju na e-mail pr@amz.hr

Press konferencija i predavanje

Info:
AMZ PRESS