Dr. Frank Rühli, ravnatelj Instituta za evolucijsku medicinu u Zürichu i suvoditelj Švicarskog projekta mumija održati će 28. 4. 2017. godine u 13 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu predavanje u sklopu izložbenog projekta Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu  pod nazivom TUTANKHAMUN AND OTHER MUMMIES: A medical perspective.

Prof. dr. Frank Rühli jedan je od najvećih autoriteta u svjetskoj paleopatologiji, prvi koji je snimio mumije magnetom te napravio biopsiju paleopatoloških uzoraka vođenu računalnom tomografijom – CT. Radi se o radiološkoj metodi koja daje slojeviti prikaz dijela tijela koristeći ionizirajuće – rengensko zračenje.

Rühlijev tim je ustvrdio da kosti koje se nalaze u katedrali u Aachenu pripadaju Karlu Velikom poznatom „ocu Europe“, a analizirao je i poznatog Otzija – ledenog čovjeka iz Bolzana.

Rühli je sudjelovao u istraživanju Tutankamona za kojega se smatralo da je ubijen u dobi od 19 godina. No, Rühli je došao do spoznaje da je Tutankamon bolovao od malarije, dok CT skenovi sugeriraju da je vjerojatno imao i rijetki koštani poremećaj. Dugogodišnja proučavanja Tutankamonovih ostataka dala su zanimljive rezultate ali  je mnogo toga još ostalo nepoznanica.

U Egipatskom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu čuvaju se mumije na kojima su također vršene analize suvremenim medicinskim pristupom te koje su dale izuzetne rezultate, a istraživanja se nastavljaju i dalje. Predavanje vodećeg stručnjaka prof. dr. Frank Rühlija razjasnit će nam još neke nepoznanice koje skrivaju mumije, između ostaloga i čuvena  Tutankamonova mumija.

Više informacija na:
Branimir Ivić
djelatnik za poslove marketinga i odnosa s javnoću
bivic@amz.hr
095 432 3188

Izvor
AMZ PRESS