U Arheološkom muzeju u Zagrebu na press konferenciji održanoj u ponedjeljak 26. ožujka 2018., predstavljen je program povodom obilježavanja Godine Troje u Hrvatskoj.

Program su predstavili:
Nj. E. g. Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj
prof. dr. sc. Rüstem Aslan, voditelj arheoloških istraživanja Troje
Nurullah Yavaş, direktor Turskog kulturnog  centra Yunus Emre instituta, Zagreb
dr.sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru
Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu
Moderator konferencije bila je Darija Prelčec, AMZ

Predstavljanje Godine Troje u Hrvatskoj. Foto: Ada Jukic.

Program obuhvaćen posebnom publikacijom koja je uručena sudionicima konferencije, uključuje nekoliko predavanja vodećih stručnjaka, od kojih je prvo predavanje profesora Rüstema Aslana, voditelja projekta Troje koje će se održati danas, 26. ožujka 2018. u 19 h u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, Zagreb. Ostala predavanja raspoređena su u mjesecima do kraja godine.

Program također čine izložbe fotografija o Troji koje će biti postavljene u Zagrebu, Zadru i nekoliko drugih hrvatskih gradova, te Ljetni festival Troje u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, namijenjen širokoj publici. Relevantna za stručne krugove je cjelodnevna konferencija 20. listopada 2018. u AMZ, povodom Međunarodnog dana arheologije.

Prema riječima direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre instituta Zagreb, gospodina Nurullaha Yavaşa, „Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo je 2018. Godinom Troje kako bi se obilježila 20. godišnjica njezinog uvrštavanja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Tim se povodom u cijelom svijetu organiziraju prigodna događanja pa tako i mi imamo zadovoljstvo proslaviti godinu Troje u Hrvatskoj gdje smo stvorili snažne veze s Arheološkim muzejom u Zagrebu.“.

Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini ostaci najznačajniji su primjer kontakta između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja u Troadi, Troja je stoljećima imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, postigla je besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike. „U Arheološkom muzeju u Zagrebu, kao i u našim partnerskim hrvatskim kulturnim ustanovama zahvalni smo našim turskim prijateljima, poglavito Turskom kulturnom institutu Yunus Emre Zagreb te Veleposlanstvu Republike Turske u Hrvatskoj na pozivu i prilici da se i mi u Hrvatskoj pridružimo slavljenju jednog od ključnih ishodišta naše zajedničke civilizacije – njezinog veličanstva Troje.”, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, gospodin Sanjin Mihelić.

Press konferenciji za Arheologija.hr nazočila Ada Jukić

Foto: Ada Jukić

U Zagrebu, 26. 3. 2018.

Galerija fotografija (autor Ada Jukic)