Gostovanje izložbe “Dolina na Savi – život uz rijeku na kraju kasnog brončanog doba” i predavanje koje će održati dr. sc. Daria Ložnjak Dizdar, znanstvena suradnica u Institutu za arheologiju u Zagrebu.

U okviru međumuzejske suradnje, u nastojanju predstavljanja zanimljivih izložbenih projekata brodskoj javnosti, Muzej Brodskog Posavlja ugostit će arheološku izložbu “Dolina na Savi – život uz rijeku na kraju kasnog brončanog doba”. Organizatori izložbe su Gradski muzej Nova Gradiška i Institut za arheologiju u Zagrebu, a autorice izložbe su dr. sc. Marija Mihaljević i dr. sc. Daria Ložnjak Dizdar.
Izložbom se predstavljaju rezultati istraživanja groblja pod tumulima na položaju Glavičice u Dolini koja se provode od 2009. godine u suradnji Instituta za arheologiju i Gradskog muzeja Nova Gradiška. Današnje mjesto Dolina (općina Vrbje) nalazi se oko 16 km južno od Nove Gradiške, na lijevoj obali Save – gotovo nasuprot arheološkog lokaliteta Donja Dolina na desnoj obali koje je bilo važno središte i riječni prijelaz u razdoblju željeznog doba. Istočno od groblja pod tumulima, na položaju Babine grede, na blago povišenom terenu u dužini od gotovo 1 km, nalazi se istovremeno naselje, što otvara mogućnost proučavanja odnosa naselja i groblja zajednice koja je živjela uz Savu u prvim stoljećima posljednjeg tisućljeća prije Krista. Naselje je istraživano 2015. i 2016. godine pri čemu su otkrivene podnice kuće i nekoliko horizonata kasnobrončanodobnog naseljavanja. Istraživanja u Dolini doprinijela su definiranju materijalne i duhovne kulture zajednica koje su živjele na prostoru srednje Posavine na kraju kasnog brončanog i početkom starijeg željeznog doba.

Otvorenje izložbe i predavanje koje će održati dr. sc. Daria Ložnjak Dizdar, znanstvena suradnica u Institutu za arheologiju, bit će 10. studenog 2016. godine u 12 sati u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja, Starčevićeva 40.

Izvor

MBP PRESS