Arheološki muzej u Zagrebu
Predstavljanje projekta
“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”

  1. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati

Arheološki muzej u Zagrebu ima čast pozvati Vas na predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11:00 sati.

U ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”.

“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” projekt je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija. Projekt “Prehistory adventure” provodi se u razdoblju od 24 mjeseci.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Sama prapovijesna baština programskog područja do sada nije prezentirana kao dovoljno atraktivan sadržaj niti se s njom upravljalo na održiv način. Projekt “Prehistory Adventure” donijeti će promjenu u vidu primjene novih, zanimljivih sadržaja bez štetnih utjecaja na zaštićenu baštinsku jezgru. Uz pomoć moderne IKT tehnologije na području proširene stvarnosti “Augumented Reality” projekt će povezati i ujedno aktivirati prapovijesni potencijal u pet različitih regija programskog područja te ciljnim skupinama pružiti nezaboravno iskustvo susreta s udaljenim povijesnim razdobljima. Kompleksnost programskog područja te važnost i raznolikost arheoloških nalazišta preduvjet su za prijeko potrebnu međugraničnu suradnju hrvatskih i slovenskih stručnjaka čija je zadaća definirati nove metodološke pristupe da bi u konačnici stvorili sveobuhvatnu interpretaciju prapovijesti kroz različite inovativne i interaktivne elemente. U okviru projekta svaki projektni partner u suradnji s ostalima ostvaruje specifični vlastiti cilj stremeći prema onom zajedničkom, ostvarivanju punog potencijala programskog područja u prezentaciji prapovijesne baštine.

Elektronsku pozivnicu predstavljanja projekta s rasporedom aktivnosti donosimo u prilogu.

Interreg Znak

Predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu prilika je da se mediji i zainteresirana javnost upoznaju s planom rada i projektnim partnerima te njihovim specifičnim ciljevima.

Za sve prisutne pripremljen je bogat program:

POZDRAVNI GOVORI
11:00 – 11:02 Pozdrav moderatora
11:02 – 11:09 Pozdrav domaćina, ravnatelj Arheološkog muzej u Zagrebu g.
Sanjin Mihelić
11:07 – 11:14 Pozdrav vodećeg partnera, načelnik Općine Donja Voća g.
Krunoslav Jurgec

OBRAĆANJE VISOKIH UZVANIKA
11:14 – 11:21 Ministarstvo kulture, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica
11:21 – 11:28 Ministarstvo tehnologije SLO, glavna direktorica za turizam
Renata Martinčič
11:28 – 11:35 Ministarstvo turizma RH, državni tajnik Matiušić
11:35 – 11:42 Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, državna tajnica
Nikolina Klaić
11:49 – 11:56 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

PREDSTAVLJANJE PROJEKTNIH PARTNERA
11: 56 – 12:01 Općina Zreče
12:01 – 12:06 Općina Radenci
12:06 – 12:11 Filozofski fakultet Ljubljana
12:11 – 12:16 Muzej Turopolja Velika Gorica

ZAVRŠNA RIJEČ
12:16 – 12:25 Sanjin Mihelić i Kruno Jurgec

 

Info
AMZ PRESS