Arheološki muzej u Zagrebu partner na izložbi “Neandertalci” u Galeriji Cloverfield (Pod zidom 12, Zagreb) čije otvorenje će se održati 14. travnja 2022. godine s početkom u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2022. godine.

Na izložbi Neandertalci studentice Akademije likovnih umjetnika Sveučilišta u Zagrebu, Nikolina Žabčić i Maja Perak, svojim ilustracijama koje su prvotno objavljene u specijalu Večernjeg lista oživljuju ljudske pretke, svaka u svojem prepoznatljivom rukopisu interpretirajući svakodnevicu neandertalaca, duboko ukorijenjenu u golo preživljavanje. Ilustracije su nastale kao odgovor na želju da se tema neandertalaca aktualizira u svijetu koji nije prestao čeznuti za upoznavanjem i razumijevanjem ljudske prošlosti.

Projekt Neandertalci okupio je interdisciplinarni tim znanstvenika, novinara, urednika, muzealaca i kustosa kako bi temu staru desecima tisuća godina učinio razumljivom te estetski privlačnom suvremenom čovjeku.

Od iznimne važnosti za približavanje ove zanimljive populacije široj javnosti je i aktualni projekt Integrating Neandertal Legacy: From Past to Present (iNEAL), na čijem je čelu prof. dr. sc. Ivor Janković s Instituta za antropologiju. Cilj ovog projekta, koji uključuje čak 30 zemalja i 60 stručnjaka, jest povezivanje i dijalog znanstvenika diljem Europe u svrhu usklađivanja rezultata dugogodišnjih istraživanja neandertalaca, ali i spoznavanje nedostataka, kako bi se pripremio teren za brojna buduća istraživanja. Sudjelovanjem na projektu Neandertalci, projekt iNEAL postiže još jedan svoj cilj – uključivanje naslijeđa neandertalaca u sadašnjost.

U svojoj težnji za prepoznatljivošću u domeni kulturnog turizma, Hrvatska svakako treba težiti isticanju iznimnih otkrića neandertalaca na Hušnjakovu brdu u Krapini, kao i kasnih neandertalaca u špilji Vindija kraj Varaždina. Naši krajevi ovim su se specifičnim nalazištima upisali na geografsku kartu staništa praljudi, koji su kao lovci i sakupljači živjeli u gotovo polarnim uvjetima.

Pismo glavnog urednika Večernjeg lista, organizatora izložbe Neandertalci:

Poštovani,

odlučili smo otputovati tisućama godina unatrag. Vrijeme je to kada se na svjetskoj pozornici pojavio Homo sapiens, osvajač koji je u kratkom razdoblju promijenio svijet i modelirao ga u skladu sa svojim potrebama.

U svojem se osvajačkom pohodu nije libio obračunati sa svim drugim ljudskim vrstama. A upravo je Hrvatska ta pozornica na kojoj se odigrala jedna od posljednjih povijesnih epizoda u kojoj glavne uloge igraju Homo sapiens i neandertalac.

Neandertalska kultura iščeznula je nakon što se na europskim obzorima prije pedesetak tisuća godina pojavio moderni lovac iz Afrike.

Teorija je mnogo, no sve one vrte se oko jednog pitanja: je li moderni čovjek presudio starijem bratu ili u nama i danas živi neandertalac?

Znanstvenici postupno, djelić po djelić sklapaju mozaik, priznajući kako je još uvijek mnogo otvorenih pitanja.

Ovom su izložbom neandertalci izronili iz prošlosti i dobili lica zahvaljujući suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti.

Tako se nastavlja uspješna suradnja Večernjeg lista i Akademije likovnih umjetnosti.

Dražen Klarić
glavni urednik Večernjeg lista

Tvrtka Cloverfield u suradnji s organizatorom izložbe Večernjim listom te partnerima, Arheološkim muzejom u Zagrebu i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu – aktivan je dionik u popularizaciji projekta Neandertalci. Istoimenom izložbom Cloverfield nudi još jednu platformu za popularno-znanstvenu prezentaciju ove uzbudljive teme, koja se predstavlja radovima studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu kao i replikama paleolitičkih artefakata iz stalnog postava Arheološkog muzeja u Zagrebu. Partner izložbe je također Institut za antropologiju, sa svojim projektom Integrating Neandertal Legacy: From Past to Present. U procesu popularizacije ove teme, Cloverfield je točka susreta istraživanja, suradnje s umjetnicima, arheolozima i kustosima, a čiji se rad iz ovog sjecišta širi prema najraznolikijoj publici.

Info:
AMZ PRESS