Dragi prijatelji istarske baštine,

nastavljaju se radovi na promociji pozitivnih pomaka u obnovi naših spomenika. Slijedom toga organizirali smo prezentaciju zanimljivog istraživačko-obnoviteljskog projekta „Rekonstrukcija sakralno-profanog sklopa sv. Mihovila u Kloštru nad Limom“ u Kući fresaka u Draguću. Prezentacija će pokazati razvoj projekta na kojem radi niz stručnjaka i znanstvenika raznih profilacija (povjesničara, povjesničara umjetnosti, arheologa, restauratora, građevinara i arhitekata) a koji je doživio početak svoje realizacije, s obzirom na financijsku potporu Općine Vrsar, Istarske županije i Ministarstva kulture. U projekt će se uključiti i drugi sudionici, zahvaljujući naporima Općine koja urušeni sklop obnavlja unatoč tome što je on još uvijek u državnom vlasništvu. U posljednje tri godine restaurirane su zidne slike i arhitektura crkava sv. Marije i sv. Mihovila, čije se strukture datiraju od 6. do 11. stoljeća, u kojima će se odvijati društvene djelatnosti, a slijedi obnova samostanskih prostorija iz 15. stoljeća i dvorca Coletti s kraja 18. stoljeća, u kojima će se objediniti različite djelatnosti važne za razvoj Općine i Istre. Istraživanje kompleksa započeli su Filozofski fakultet u Zagrebu i Konzervatorski odjel u Puli, nastavili su arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda te su, na temelju rezultata ovih stručnjaka, radove preuzeli restauratori iz radionice Ars Restauro, te specijalizirani arhitekti i građevinari iz tvrtki Mezon d.o.o. (Poreč) i Macuka d.o.o. (Sv. Petar u Šumi). Vrijedne srednjovjekovne ulomke skulpture sklopa čuva Zavičajni muzej Poreštine, a opsežna arhivska i fotografska dokumentacija pohranjena je u raznim institucijama u Puli, Poreču, Pazinu, Rijeci, Zagrebu, Veneciji.

Bit će ovo lijepa prilika da se upoznate s povijesti samostana sv. Mihovila nad Limom, načinom pripreme radova na obnovi sakralno-profanih sklopova, svim vrstama radova,, ali i problemima na koje se nailazi prilikom realizacije projekata obnove s obzirom na novu namjenu i niz nepredviđenih situacija. Posebno su dobrodošli kritički raspoloženi slušatelji, kako bi prezentacija dobila novu dimenziju i kako bi daljnji radovi bili još uspješniji.

Susret će se održati 6.10. (petak) u 11 sati u Kući fresaka u Draguću. Nakon prezentacije očekuje nas zakuska u prostoru Kuće ili na pitoresknom trgu. Program pogledajte u privitku i nemojte oklijevati.

Srdačno

Sunčica Mustač

 

Izvor

KF PRESS