Muzej Like Gospić, Gospić, 2008.
MLG
Za nakladnika: Vesna Bunčić
Uredništvo: Vesna Bunčić, Tatjana Kolak, Silvije Šojat
Glavna urednica: Tatjana Kolak
Fotografije: Fototeka Muzeja Like (Ivan Jelača, Tatjana Kolak, Mile Šimac, Silvije Šojat), Marko Čuljat, Ivan Oroslan, Ivan Čondić
Jezici: hrvatski
Stranica: 104
ISBN 978-953-7637-01-9
Galerija fotografija [foto: VJB]

Publikacija “Spomenica 1958.-2008.” predstavlja djelatnost Muzeja Like u Gospiću u razdoblju od osnivanja 1958. do 2008. godine. Objavljena je povodom obilježavanja pedesete obljetnice osnivanja Muzeja Like Gospić.

Ovaj značajni jubilej Muzej Like Gospić slavi s djelatnicima, suradnicima, korisnicima, prijateljima i građanima Gospića ispunjen saznanjem, ponosom i radošću na svoju kulturnu misiju za proteklih pedeset godina postojanja. Shodno toj obljetnici, Muzej je odlučio ući u opsežan izdavački projekt: izraditi monografiju o pedesetljetnom djelovanju Muzeja. (…) U težnji da se dobije što potpuniji i jasniji pregled ove aktivnosti u cjelini, i da se omogući lakše praćenje izlaganja o razvojnim tijekovima, o poteškoćama i transformacijama Muzeja, gradivo koje se izlaže moralo je biti stavljeno u šire okvire, odnosno dan je kronološki pregled zbivanja.

Ravnateljica MLG, Vesna Bunčić

Spomenicom je predstavljen Muzej i njegovi odjeli – Arheološki, Etnografski, Numizmatički, Kulturno-povijesni odjel sa zbirkom oružja i Galerijski odjel te Knjižnica. Predstavljenu su koncept i rad spomen-područja, Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu. Rodno mjesto Nikole Tesle, Smiljan, nalazi se šest kilometara od Gospića. Očuvana je kuća u kojoj je Nikola Tesla rođen i živio do preseljenja u Gospić, a uređene su i dodatne građevine u kojima se prezentira njegov rad i demonstrira rad (i iskrenje) Teslinog transformatora (preko replike ispitne stanice iz Colorado Springsa koja je bila deset puta veća). Posebnim poglavljem opisana je marketinška djelatnost Memorijalnog centra. U okviru Spomenice nalazi se popis djelatnika MLG do 2008. godine te nekoliko arhivskih članaka – interview s tadašnjom ravnateljicom, Biserkom Velić, kratka biografija Ivana Jelače (1934.-2002.), djelatnika Muzeja i vodiča u Muzeju Nikole Tesle Smiljan, članak o Muzeju te In memoriam Ive Jurčića.

Sadržaj

Riječ urednice
Riječ gradonačelnika
Predgovor
Pedeset godina Muzeja Like Gospić (Vesna Bunčić)
Arheološki odjel (Tatjana Kolak)
Etnografski odjel (Tatjana Kolak)
Numizmatička zbirka (Silvije Šojat)
Kulturno-povijesni odjel (Vesna Bunčić)
Zbirka pokućstva (Silvije Šojat)
Galerijski odjel (Vesna Bunčić)
Muzejska knjižnica (Tatjana Kolak)
Spomen-područje Nikole Tesle u Smiljanu (Vesna Bunčić)
Memorijalni centar “Nikola Tesla” (Mile Čorak)
Marketing Memorijalnog centra “Nikola Tesla” (Nikolina Asić)
Popis djelatnika Muzeja Like Gospić (Dragica Pejnović)
Iz Personalnog arhiva MDC-a: Biserka Velić (Jozefina Dautbegović)
Ivan Jelača (1934.-2002.) (Grga Rupčić)
Muzej Like – čuvar naše historijske, kulturne i revolucionarne baštine (Ivan Jurčić)
In memoriam (Petar Duić)

Zahvaljujem Muzeju Like Gospić na ustupljenom primjerku.

Vendi Jukić Buča
Biograd na moru, 10. 8. 2017.