Arheološki muzej Istre, Pula, 2017.
AMI
Za nakladnika: Darko Komšo
Urednici: Ida Koncani Uhač, Giulia Boetto, Marko Uhač
Autori tekstova: Giulia Boetto, Carine Cenzon Salvayre, Vincent Dumas, Alba Ferreira Dominguez, Frédéric Guibal, Ida Koncani Uhač, Pierre Poveda, Marko Uhač
Uredništvo: Adriana Gri Štorga, Darko Komšo, Katarina Zenzerović
Prijevod: Baraohara, Giulia Boetto, Ana Đukić, Barbara Smith Demo
Fotografije: Aerofoto 3D, Loïc Damelet, Vincent Dumas, Alba Ferreira Dominguez, Philippe Groscaux, Ida Koncani Uhač, Lionel Roux, Marko Uhač
Ilustracije: Vincent Dumas, Pierre Poveda
Jezici: hrvatski, engleski, talijanski, francuski
Stranica: 70
Cijena: 50 kn
ISBN 978-953-8082-12-2
Galerija fotografija [foto: VJB]

Nalslovnica publikacije "Zambratija". Foto: VJB.

Naslovnica publikacije “Zambratija”. Foto: VJB.

Katalog “Zambratija – Prapovijesni šivani brod” prati istoimenu izložbu otvorenu 7. srpnja 2017. godine u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli, autora Ide Koncani Uhač, Giulie Boetto i Marka Uhača.

Prapovijesni brod pronađen u Uvali Zambratija smatra se najstarijim dosad pronađenim primjerkom šivanog broda na području Sredozemlja.

Njegova arhitektonska rješenja i gradnja, tehnika šivanja i spajanja dijelova oplate, kao i sustav brtvljenja samog trupa nemaju paralela na širem području Sredozemlja.

Iz Predgovora, Darko Komšo, ravnatelj AMI-ja

Brod predstavlja jedan od najvažnijih nalaza novoosnovane Zbirke za podvodnu arheologiju Arheološkog muzeja Istre u Puli. Podvodna arheološka istraživanja u Istri započela su tijekom 60-ih godina 20. stoljeća, a posljednjih nekoliko godina djelatnici Muzeja aktivno se bave ovom istraživačkom sferom koja je rezultirala iznimnim nalazima, među kojima treba istaknuti, uz brod i brončanodobno nalazište iz Zambratije, pronalazak dvaju antičkih brodova u pulskoj luci te nalaze u Bijeci i Medulinskom zaljevu.

Brodsku konstrukciju u Uvali Zambratija pronašao je lokalni ronioc i ribar Christian Petretich. Muzejski djelatnici Uvalu su istraživali u razdoblju od 2008. do 2012. godine, a međunarodno istraživanje započelo je 2013. godine, kada su se uključile, uz strane, i brojne hrvatske znanstvene institucije te Ministarstvo kulture RH. Ova suradnja omogućila je krucijalne analize i saznanja koja su rezultirala digitalnom fotogrametrijom i dokumentacijom te, u konačnici, hipotezom rekonstrukcije trupa broda.

U kataloškom dijelu predstavljena su četiri drvena ulomka broda koja su opisana i  datirana.

Sadržaj
Predgovor (Darko Komšo)
Uvod (Ida Koncani Uhač)
Istraživanje broda (Ida Koncani Uhač, Marko Uhač)
Arhitektura broda (Giulia Boetto, Marko Uhač, Ida Koncani Uhač)
Digitalna fotogrametrija i dokumentacija broda (Vincent Dumas, Giulia Boetto)
Prva hipoteza rekonstrukcije forme trupa (Pierre Poveda, Giulia Boetto)
Analiza drva (Alba Ferreira Dominguez, Giulia Boetto, Frédéric Guibal, Carine Cenzon-Salvayre)
Katalog (Ida Koncani Uhač)
Bibliografija

Publikacija je opremljena brojnim fotografijama u boji podmorskog istraživanja i broda. Uključene su digitalne rekonstrucije i shematski prikazi.

Zahvaljujem Arheološkom muzeju Istre u Puli na ustupljenom primjerku.

Vendi Jukić Buča

U Zagrebu, 5. 8. 2017.