“Sfinga – nalaz s Velikog rimskog kazališta u Puli” naziv je izložbe autorice Silvane Petešić postavljene u “Prozoru u prošlost”, u Carrarinoj 4 u Puli.

Ulomak vijenca od prokoneškog mramora s konzolom izrađenom u obliku sfinge spada među ljepše nalaze s Velikog rimskog kazališta. Datiran je u kraj 1. do početka 2. st. poslije Krista. Pronađen je 1911. godine na gradilištu austrougarskog časničkog doma u Puli (Marine-Kasino). Proizašla iz mitologije drevnih civilizacija, sfinga je obično biće s lavljim tijelom, ljudskom glavom i orlovskim krilima. Na ulomku vijenca prezentiranom ovom izložbom prikazana je frontalno, raširenih krila, s dojkama na lavljem tijelu i s glavom mlade žene.

S obzirom na kontekst kojemu pripada, prikaz ove Sfinge mogao bi biti inspiriran dramskim predstavama s mitološkom temom o tragičnom tebanskom kralju Edipu.

Izložba je popraćena katalogom u kojem autorica Petešić posvećuje pažnju ne samo izloženom mramornom vijencu s reljefnim prikazom sfinge, nego i njezinom izvornom kontekstu, odnosno Velikom rimskom kazalištu. Danas gotovo da nema nikakvih vidljivih tragova ovog zdanja. Zahvaljujući starim zapisima, grafičkim prikazima, arheološkim istraživanjima i nadzorima te pronađenim ulomcima arhitektonske dekoracije dobivena su određena saznanja o građevini koja je svojevremeno, uz amfiteatar, dominirala cjelokupnom vizurom grada.

[AMI PRES]