Arheološki muzej Zadar, Zadar, 2015.

Web

AMZD

Tip: katalog

Izdavač: Arheološki muzej Zadar

Autor: Radomir Jurić

Urednik: Jakov Vučić

Tehnički urednici: Natalija Čondić, Ivan Čondić

Prijevod na engleski: Barbara Smith-Demo

Fotografije: Ivan Čondić

Crteži: Sead Čerkez, Danica Radojčić

Jezici: hrvatski, engleski

Stranica: 112

ISBN 978-953-7484-22-4

Katalog ‘Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar’ prati istoimenu izložbu, koja je bila postavljena u Arheološkom muzeju Zadar u okviru većeg izložbenog projekta realiziranog u organizaciji arheoloških muzeja u Zagrebu, Zadru i Splitu.

Koncept izložbi definiran je 2011. godine, a realiziran 2014. Tijekom 2015. god. projektu su se priključili i Arheološki muzej Istre u Puli te Muzej Slavonije u Osijeku.

Arheološka građa prikazana ovim izložbama i kataloški prezentirana obuhvaća reprezentativne izloške – pojedinačne artefakte, artefakte iz grobnih cjelina te skupne nalaze ili ostave blaga nastale u vremenu od oko 400. do oko 1500. godine.

Autor zadarske izložbe i kataloga je dr. sc. Radomir Jurić, muzejski savjetnik i voditelj muzejskih zbirki Srednjovjekovnog odjela.

Uvodnu riječ u kojoj se navodi koncept izložbenog projekta potpisuju ravnatelji navedenih ustanova, dr. sc. Jacqueline Balen (AMZ), mr. sc. Damir Kliškić (AMS) i dr. sc. Jakov Vučić (AMZD).

‘Izložbenim projektom ZLATO I SREBRO SREDNJEGA VIJEKA… – izložba Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar samo je jedan dio tog projekta – željelo se široj javnosti predstaviti, prikazati i protumačiti odabrane predmete hrvatske kulturno-povijesne baštine pohranjene u srednjovjekovnim zbirkama hrvatskih arheoloških muzeja.’

Iz Uvodne riječi Ravnateljâ

S obzirom da je izložba otvorena prilikom 182. obljetnice djelovanja i Dana Arheološkog muzeja Zadar (osnovanog 30. studenog 1832. god.), Autor se u Uvodnom dijelu osvrće na povijest Muzeja i njegove Srednjovjekovne zbirke te prethodne izložbe nakita koje su prezentirane u Muzeju. U istom poglavlju Autor kronološki prezentira artefakte koji su izloženi u okviru recentnog projekta te navodi lokalitete s kojih potječu.

Slijedi Katalog predmeta u kojem su artefakti kronološki prezentirani uz detaljan opis i navod karakteristika te popraćeni fotografijom u boji ili crtežom. Uz brojne nalaze fibula, kopči, prstenova, naušnica, torkvesa, zastupljeni su i nalazi novca, a ističe se srebrni osmostranični relikvijar s pozlatom iz Novalje s prikazom reducirane sheme Traditio legisa, datiran u kasnoantičko razdoblje. Uz prezentaciju konkretnih izložaka Autor je analizirao i nakitne tipove pojedinačnih artefakata omogućujući uvid u njihovu tipologiju, rasprostanjenost, zastupljenost i dataciju.

Bibliografija se nalazi na kraju publikacije.

Zahvaljujem Arheološkom muzeju Zadar na ustupljenom primjerku.

>Galerija fotografija [foto: VJB]

Vendi Jukić Buča

U Splitu, 5. 1. 2016.

Naslovnica kataloga 'Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar'. Foto: VJB.

Naslovnica kataloga ‘Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar’. Foto: VJB.