Godišnji plenarni sastanak EGMUS-a – Europske grupe za muzejsku statistiku koja se okuplja već šesnaestu godinu održat će se ove godine u Muzejskom dokumentacijskom centru 11. i 12. listopada. Sastanku će nazočiti predstavnici 12 zemalja (Finska, Francuska, Njemačka, Latvija, Litva, Makedonija, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Srbija, Švedska), uključujući i Hrvatsku.

Središnja tema sastanka jest statistika besplatnih posjeta i politike naplate ulaznica u posljednjem desetljeću, posljedice mijenjanja politika naplata te buduće strategije o kojima će izlagati svi predstavnici zemalja sudionika. Ova tematika u fokusu je zemalja čiji je razvoj muzejske djelatnosti na visokoj razini, a trenutno posebice Ministarstva kulture Francuske, čije je predsjedništvo zatražilo specifična istraživanja na ovu temu i budno će pratiti rezultate istraživanja ostalih zemalja sudionika ovog skupa. Specifična tema (također važna za razvoj publike) o kojoj će se raspravljati jesu neposjetitelji muzeja (engl. non-visitors), unutar koje će biti predstavljeni rezultati Eurostatovog SILC istraživanja o nesudjelovanju (Statistics on Income and Living Conditions, prev. Statistika o dohotku i životnim uvjetima).

Dr.sc. Monika Hagedorn-Saupe iz Instituta za muzejska istraživanja u Berlinu predstavit će dosadašnje rezultate rada na projektu izrade standarda za ključne indikatore za muzeje (ISO/NP 21246), a iz nizozemskog Ministarstva obrazovanja, kulture i znanosti koordinator istraživanja kulture i medija Robert Oosterhuis protumačit će rezultate Eurobarometrovog istraživanja o Kulturnoj baštini u kojem su obuhvaćeni i podaci istraživanja provedenog 2017. u Hrvatskoj. Podatke o hrvatskim muzejima predstavit će voditeljica Službe statistike obrazovanja, kulture i znanosti Matija Škegro Vdović iz Državnog zavoda za statistiku i MDC-ova dokumentaristica i kustosica Ivona Marić.

EGMUS od svojih početaka surađuje s Eurostatom, čije će statističarke na sastanku u Zagrebu predstaviti rezultate dvogodišnjeg zajedničkog projekta. Svoj doprinos grupa redovito daje i projektima poput Europeane, Enumerate-a, sudjelujući u izradi ISO standarda za muzejsku struku i sl.

Od 2017. godine Muzejski dokumentacijski centar član je užeg tijela ove grupe, što je potaknulo održavanje međunarodnog skupa prvi put u Hrvatskoj u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu. Pokrovitelj Godišnjeg plenarnog sastanka je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, čija će predstavnica, voditeljica Službe za muzejsku djelatnost Rašeljka Bilić nazočiti dvodnevnom sastanku o muzejskoj statistici i srodnim temama važnim za razvoj muzejske djelatnosti.

Za sudionike skupa, zahvaljujući pomoći kolega iz Muzeja Ivana Meštrovića – Atelijer Meštrović, organiziran je obilazak Atelijera pod stručnim vodstvom kustosice Lane Majdančić kao i vodstvo po gradu Zagrebu koje nam je omogućila Turistička zajednica Grada Zagreba.

Program je ostvaren uz podršku Ministarstva kulture. (MDC)

Izvor
MDC PRESS