EU Projekt Iron-Age-Danube u finalu izbora za nagradu RegioStars 2018

U siječnju 2017. godine započeo je arheološki projekt „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“. EU projekt s 20 projektnih partnera iz pet zemalja, koji je sufinanciran u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020., jedan je od najinovativnijih europskih projekata Europe što je potvrdio i sam ulazak projekta u finale RegioStars 2018 natjecanja na razini cijele Europske unije.

Projekt „Iron-Age-Danube“ predstavlja monumentalne krajolike starijeg željeznog doba Podunavlja, a financiran je sredstvima programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav s udjelom financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.169.200,00 eura (85% ukupnog volumena projekta od oko 2.552.000,00 eura). Projekt je započeo 1. siječnja 2017. i završit će u lipnju 2019.

Do lipnja 2019. godine jedanaest partnera iz projekta i devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja (Hrvatska, Austrija, Slovačka, Slovenija i Mađarska) koriste moderne tehnologije za istraživanje bogate arheološke baštine starijeg željeznog doba (halštatsko razdoblje) kako bi stvorili novi i uzbudljiv turistički proizvod Dunavske regije i istodobno izgraditi široku međunarodnu mrežu za njegovu zaštitu. Aktivnosti projekta kreću se od razvoja međunarodne strategije za transregionalnu zaštitu i održivu uporabu arheoloških krajolika, arheološkog terenskog istraživanja s najsuvremenijom tehničkom opremom na nove digitalne i analogne proizvode za turiste u odabranim mikro- regijama Großklein (AT), Strettweg (AT), Százhalombatta (HU), Sütto (HU), Sopron (HU), Jalžabet (CRO), Kaptol (CRO), Poštela (SI) i Dolenjske Toplice (SI). Arheološki muzej u Zagrebu provodi projektne aktivnosti na poznatom nalazištu Kaptol kod Požege.

Nagradama RegioStars Europska komisija dodjeljuje najinspirativnije i najinovativnije regionalne projekte financirane iz Kohezijske politike Europske unije. Nagradu će dodijeliti povjerenica Europske unije za regionalnu politiku Corina Creţu i predsjednik žirija RegioStars nagrade, zastupnik u Europskom parlamentu Lambert van Nistelrooij i Kerstin Westphal. Žiri od petnaest članova odabrao je 21 finalista u 5 kategorija od 102 prijavljena projekta iz cijele Europe financiranih sredstvima Europske unije.

Projekt Iron-Age-Danube jedan je od pet finalista u kategoriji Ulaganje u kulturno naslijeđe. Finalisti će biti uključeni promotivnu kampanju diljem Europe, nakon ceremonije predstavljanja 3. srpnja 2018. godine u Strasbourgu. Pobjednici se određuju javnim glasanjem na razini cijele Europe koje će biti otvoreno od 3. srpnja 2018. godine. Pobjednici iz svake kategorije bit će proglašeni 9. listopada 2018. godine na Europskom tjednu regija u Bruxellesu.

Izvor

AMZ PRESS