Arheološki muzej u Zagrebu poziva na predstavljanje projekta RecRoad koje će održati Sara Zanni u

ponedjeljak, 11. rujna u 19 sati

predavanjem na engleskom jeziku pod nazivom
Following the paths of the Roman travelers from Aquileia to Singidunum: the RecRoad project

u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu
ULAZ SLOBODAN

U sklo

pu projekta RecRoad, arheologinja Sara Zanni pješke će prijeći cijelu približnu trasu rimske ceste koja se u antičko vrijeme protezala od Aquileije na sjeveroistoku Italije do Singidunuma (današnjeg Beograda), o čemu će na svom blogu pisati redovite izvještaje. Njezinim vlastitim riječima „kombinira nekonvencionalnu strast za arheologijom i duboku ljubav prema putovanjima, u stalnom otkrivanju svijeta i same sebe. Od puteva ju odvajaju samo njezine cipele“.

 

Talijanska arheologinja pješači starom rimskom cestom 725 km, u ponedjeljak staje u Zagrebu

U sklopu projekta RecRoad, talijanska arheologinja Sara Zanni pješke će prijeći cijelu trasu rimske ceste koja se u antičko vrijeme protezala od Aquileije na sjeveroistoku Italije do Singidunuma (današnjeg Beograda), o čemu će na svom blogu pisati redovite izvještaje. Jedno od stajališta će joj biti i Arheološki muzej u Zagrebu gdje će u ponedjeljak, 11. rujna u 19 sati održati predavanje na engleskom jeziku pod nazivom: Following the paths of the Roman travelers from Aquileia to Singidunum: the RecRoad project kojim će predstaviti svoj zanimljivi poduhvat.

Projekt RecRoad ima za cilj rekonstrukciju rimske ceste koja ide od Aquileije, na sjeveroistoku Italije, do Singidunuma (današnjeg Beograda), na Dunavu. Bila je to jedna od glavnih cestovnih osovina Rimskog Carstva koja je spajala venecijansko područje s Gornjom Panonijom i dunavskim limesom. Cesta je dulja od 450 milja (725km), te je prolazila kroz Alpe i dalje pratila rijeku Savu. Cilj ovog projekta je precizna rekonstrukcija trase ove rimske ceste kroz Gornju Panoniju i analiza posljedica koje je izgradnja te prometnice imala na kulturni sadržaj krajolika kroz koji je prolazila, kao i bolje razumijevanje teritorijalnih i kulturnih veza.

Sara Zanni školovala se na prestižnim talijanskim sveučilištima, a dobitnica je i stipendije Marie Skłodowska-Curie 2015.g kada je započela projekt „RecRoad“ na AUSONIUS institutu Sveučilišta Bordeaux Montaigne  1. veljače 2016. s prof. Francisom Tassauxom. Prema njezinim vlastitim riječima „kombinira nekonvencionalnu strast za arheologijom i duboku ljubav prema putovanjima, u stalnom otkrivanju svijeta i same sebe. Od puteva ju odvajaju samo njezine cipele“.

Press.doc (download)
Fotografija 1 (download)
Fotografija 2 (download)
Plakat (download)

Izvor

AMZ PRESS