Dan Arheološkoga muzeja Zadar. Program započinje na posljednji, 30. dan mjeseca studenoga kada je, davne 1832., Muzej osnovan.

Priču o neandertalcima započet ćemo radionicom „Kako su neandertalci izrađivali oruđa?“ autora i voditelja Ivora Karavanića, redovitog prof. na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zagrebu. Posebno za ovu radionicu u četvrtak, 30. studenoga s početkom u 12 sati pridružit će nam se djeca iz Osnovne škole Benkovac, područnih škola Raštević i Nadin. I ovom prilikom zahvaljujemo ravnatelju škole gospodinu Tonćiju Kumanu i pedagoginji Mariji Mavra na suradnji.

S programom nastavljamo isti dan u 19 sati otvorenjem izložbe i predstavljanjem edukativne publikacije „Posljednji neandertalci na razmeđu srednje Europe i Mediterana“ autora red. prof. Ivora Karavanića i muzejske savjetnice Natalije Čondić. Izložba je to istoimenog projekta  kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost, a čiji je voditelj prof. Ivor Karavanić.

Na ovaj dan posjetiteljima će biti omogućen besplatan ulaz u Arheološki muzej Zadar u vremenu od 9 do 20 sati. Slobodan ulaz omogućen je i posjetiteljima Muzeja ninskih starina AMZd u Ninu od 9 do 14 sati. U tom vremenu muzejske publikacije bit će dostupne po 50 % sniženim cijenama.

Priču o neandertalcima završit ćemo u ponedjeljak, 4. studenoga s početkom u 11 sati radionicom „U svijetu neandertalaca“ autorice Jelene Vekić Bašić.

Iznimno smo sretni što ćemo ovom prigodom, a u prvoj godini djelovanja naše Muzejske družine, programom „Prve uspomene s Pinelom i Kukicom“ autorice Jelene Vekić Bašić u petak, 1. prosinca u 11 sati u Općoj bolnici Zadar prigodnim poklonima darivati novorođenčad, koja će se roditi na dan osnutka Muzeja 30. studenoga

Ovom prilikom zahvaljujemo Općoj bolnici Zadar, ravnatelju Željku Čulini, dr. med., tajnici ustanove Marijani Kvakić i Ani Šalov, bacc. med. techn., na susretljivosti i suradnji.

Program obilježavanja Dana Arheološkoga muzeja Zadar završit ćemo u srijedu, 6. prosinca u 12 sati otvorenjem izložbe „Iz smrti – život“ autora kustosa Vladimira Kusika. Izložba nam donosi priču o predmetima koji su pronađeni u grobovima, a nose informacije o svakodnevnom životu iz perioda ranog srednjeg vijeka s prostora današnjeg Nina. Izložba će se otvoriti u Muzeju ninskih starina.

[AMZD PRESS]