Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Zagrebu Sveučilišta u Zagrebu
poziva Vas da sudjelujete na

II. skupu hrvatske ranokršćanske arheologije
HRRANA II

koji će se održati
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
16. – 18. ožujka 2023.

Prvi skup hrvatske ranokršćanske arheologije, održan 2018. u Zagrebu, bio je vrlo uspješan. Ne samo stoga što je u njemu sudjelovalo 35 hrvatskih znanstvenika s više nego relevantnim izlaganjima i s odjekom u zemlji i inozemstvu, nego i zbog ozračja koje na njemu vladalo.

Brojne rasprave, preispitivanja, kao i znanstvena, stručna i praktična pitanja pokazale su koliko je takav skup bio potreban.

Prilikom zatvaranja skupa organizatori su obećali brzu objavu zbornika radova i najavili da će najkasnije za pet godina organizirati slijedeći skup.

2020. godine objavljen je HRRANA I – zbornik 1. skupa ranokršćanske arheologije kojim su javnosti prikazani radovi sudionika skupa, čime je bilo ostvareno prvo obećanje. Ovim pozivom započinjemo s ostvarivanjem i drugog obećanja.

Organiziranjem skupa HRRANA II nastavljamo promovirati ranokršćanske lokalitete, spomenike, arhitekturu, krajobraz, ikonografiju, epigrafiju, povijest ranoga kršćanstva, kao i predstavljati recentna arheološka istraživanja i različite istraživačke i metodološke probleme ranokršćanske arheologije.

Pozivamo znanstvenike da predstave svoje teme u obliku pojedinačnih predavanja ili priloga na posterima na hrvatskom ili engleskom jeziku. Namjera organizatora je i objava zbornika radova sa skupa. Za sudjelovanje nije predviđena kotizacija.

Naslove i sažetke predavanja ili postera od maksimalno 250 riječi molimo poslati elektronskom poštom do 1. rujna 2022. na adresu hrrana@ffzg.hr.

Obavijesti o prihvaćenim prijedlozima i preliminarnom programu skupa bit će objavljeni tijekom listopada 2022. godine na službenim stranicama skupa https://hrrana.ffzg.unizg.hr

Organizatori skupa
Domagoj Tončinić, Iva Kaić, Vinka Matijević, Mirna Cvetko

Info:
FFZG (PRESS)