Eneolitički kotač (bakreno doba, 34. – 32. st. pr. n. e.) izrađen od drveta pronađen je 2002. godine na području Ljubljanskog barja. Datirana starost iznosi 5200 godina te je atribuiran kao najstariji kotač na svijetu.  Krajem 2008. godine kotač je odnešen u konzervatorsku radionicu Römisch-Germanisches Zentralmuseum-a u Mainzu gdje je provedena konzervacija melaminskom metodom. Po završetku konzervacije, 18. prosinca 2012. godine, kotač je vraćen u Mestni muzej u Ljubljani u kojem upravo traju pripreme postavljanja, zasigurno najočekivanije, izložbe od lokalnog i svjetskog značenja ‘KOLO, 5200 let’, autorice Irene Šinkovec. U četvrtak, 16. svibnja 2013. godine, imala sam priliku obići prostorije izložbe koja će se svečano otvoriti u četvrtak, 23. svibnja.

Intenzivno se pripremaju dvije cjeline. Prvo sam obišla prostoriju na drugom katu Muzeja u kojoj arheolozi iz >Skupine Stik izrađuju interaktivni postav posvećen najmlađima. Skupina Stik je tim stručnjaka na području arheologije koja djeluje na području stvaranja, proučavanja, upravljanja i upotrebe kulturnog naslijeđa. Posebno područje njihove ekspertize odnosi se na prezentaciju i adaptaciju arheoloških sadržaja širom krugu javnosti, posjetiteljima i djeci. Duž prostorije postavljena su tri kruga na kojima će bit predstavljene neolitske sirovine i materijal za izradu uporabnih artefakata i arhitekture. Na prvom će biti prezentirano drvo, a na srednjem postavljeno ognjište. Na trećem krugu bit će izloženi kameni artefakti – replike oruđa i oružja u izvornom materijalu koje je izradio arheolog dr. Boštjan Odar. Svi izlošci namijenjeni su edukaciji djece te time podložni korištenju i istraživanju. U prostoriji su postavljene replike tkalačkog stana i kuće od pravog šiblja i gline u koju će posjetitelji moći zaviriti kako bi vidjeli prikaz obitleji okupljene oko ognjišta i unutrašnjosti kuće slikara Igora Rehara. Izrađene su i velike kockaste puzzle koje će djeca moći slagati i na njima sjediti.

MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorija postava za djecu. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorija postava za djecu. Foto: VJB.

 

MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorija postava za djecu - Tkalački stan. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorija postava za djecu – Tkalački stan. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorija postava za djecu - Nagoreno kamenje za izradu ognjišta. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorija postava za djecu – Nagoreno kamenje za izradu ognjišta. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorija postava za djecu - Izrada rekonstruirane kuće. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorija postava za djecu – Izrada rekonstruirane kuće. Foto: VJB.

 

Za vrijeme mog posjeta ‘Stikovci’ Samo Hvalec i Rok Klasinc pripremali su drvene komade i glinu za izradu ognjišta. Direktor i strukovni vođa Rene Masaryk predstavit će detaljnije Skupinu Stik, nakon otvorenja izložbe i završetka trenutnih intenzivnih radova, na Portalu u rubrici Razgovori.

 

MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorija postava za djecu - Samo Hvalec. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorija postava za djecu – Samo Hvalec. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorija postava za djecu - Rok Klasinc. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorija postava za djecu – Rok Klasinc. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorija postava za djecu - Pripremanje gline za izradu ognjišta. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorija postava za djecu – Usitnjavanje gline za izradu ognjišta. Foto: VJB.

Glavna izložba postavlja se na prvom katu Muzeja. Obuhvaća nekoliko prostorija s postavljenim vitrinama, panoima i interaktivnim LCD touchscreen ekranima. U postav izložbe biti će moguće ući s tri strane jer koncepcija nije kronološki determinirana. U jednoj od prostorija nalazi se podni prikaz karte Ljubljanskog barja. Crne vitrine, poput crnih rupa, skrivaju nevidljivi prostor u kojem će biti izloženi artefakti. Na panoima će biti izloženi raznovrsni artefakti koji datacijom prate vremensko razdoblje nastanka kotača, a koji potječu s više lokaliteta Ljubljanskog barja. U centru središnje prostorije bit će postavljen eneolitski kotač. Dodatno će biti postavljen veliki mehanizam sastavljen od krugova različite veličine koji će posjetitielji moći sami pokretati okretanjem ručice. Design izložbe, koji je razvila Irena Šinkovec inspiriran kotačem, krugom, pokretom, svemirom i svemirskim fenomenima, postavlja i izrađuje tvrtka >RPS, specijalizirana za prostorske izvedbe.

 

MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorije izložbe - Kotač i mehanizam. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorije izložbe – Kotač i mehanizam. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorije izložbe - Okretanje mehanizma - Metka Štrajhar. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorije izložbe – Okretanje mehanizma – Metka Štrajhar. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorije izložbe - Pogled na proces postavljanja. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorije izložbe – Pogled na proces postavljanja. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorije izložbe - Pogled na proces postavljanja. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorije izložbe – Pogled na proces postavljanja. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorije izložbe - Pogled na proces postavljanja - Zanimljivi radio koji radnu atmosferu čini dodatno ugodnom. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorije izložbe – Pogled na proces postavljanja – Zanimljivi radio koji radnu atmosferu čini dodatno ugodnom. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorije izložbe - LCD ekrani i panoi. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorije izložbe – LCD ekrani i panoi. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorije izložbe - Pozicija izložbenog položaja kotača. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorije izložbe – Pozicija izložbenog položaja kotača. Foto: VJB.

 

MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Prostorije izložbe - Pogled na stol s potrebnim radnim materijalom. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Prostorije izložbe – Pogled na stol s potrebnim radnim materijalom. Foto: VJB.

 

Ispred Muzeja postavljen je veliki plakat poziva na razgled izložbe te vitrina u kojoj se nalazi oslikani vintage automobil BMW sponzora.

 

MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Plakat izložbe na pročelju zgrade Muzeja. Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Plakat izložbe na pročelju zgrade Muzeja. Foto: VJB.
MGML - Postavljanje izložbe 'KOLO, 5200 let' - Oslikani model BMW-a (partner izložbe). Foto: VJB.
MGML – Postavljanje izložbe ‘KOLO, 5200 let’ – Oslikani model BMW-a (partner izložbe). Foto: VJB.

Detaljniji osvrt slijedi nakon samog otvorenja.

Zahvaljujem Ireni Šinkovec na omogućavanju posjete i fotografiranju te Metki Štrajhar na vodstvu i informacijama.

 

Ljubljana, 20. 5. 2013. Vendi Jukić Buča