Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj u četvrtak, 20.10.2016. godine u Muzeju Mimara dodjeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2015. godini.

Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 50 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodjeljena i Posebna priznanja.

Dodjeli nagrada nazočila je dr.sc. Ana Lederer, zamjenica ministrice kulture Republike Hrvatske i mr.sc. Veljko Mihalić, voditelj Odsjeka za muzejsku, likovnu i knjižničnu djelatnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO HMD-a 2015.

Ocjenjivački sud dodjeljuje Nagradu za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva u 2015. godini  dr. sc. Ivanu Mirniku, umirovljenom muzejskom savjetniku Arheološkog muzeja u Zagrebu za izniman dugogodišnji doprinos muzejskoj struci.

Obrazloženje Nagrade za životno djelo HMD-a za 2015. pogledajte na poveznici
https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/files/2_Obrazloz_enje_Nagrade_za_z_ivotno_djelo_HMD_a_za_2015..doc

https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/_compresseds/d851e1f3-d30d-43cb-940c-7804389e1a1e.jpgFotografija (I. Presečki) dobitnika Nagrade za životno djelo HMD-a.

GODIŠNJE NAGRADE HMD-a 2015.

1. Kategorija za realiziranu izložbu

U kategoriji za realiziranu izložbu u 2015. godini nagrada se dodjeljuje autoricama Snježani Pintarić i Annie Le Brun za izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić.

2. Kategorija za realizirani stalni postav

U kategoriji za realizirani stalni postav u 2015. godini  Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu Muzeju vučedolske kulture.

3. Kategorija za realizirani izdavački projekt

U kategoriji za realizirani izdavački projekt  u 2015. godini nagrada se dodjeljuje  Arheološkom muzeju Istre za monografiju Monkodonja, Istraživanje protourbanog naselja brončanog doba Istre – knjiga 1, Iskopavanje i nalazi građevina, Monografije i katalozi 25.

4. Kategorija za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom

Ocjenjivački sud smatra kako rad kolegica Sanje Ivančić i Sanje Acalija na izložbi Povismo i sukno: kaštelansko tradicijsko ruho zaslužuje Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2015. godinu  u kategoriji istraživački rad koji je rezultirao izložbom.

5. Kategorija za provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom

U kategoriji provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom  u 2015. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu Gordani Milaković za istraživački rad koji je rezultirao katalogom Istra Istria MEMENTO izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica.

6. Kategorija za realizirani pedagoško – edukacijski program

U kategoriji za realizirani pedagoško – edukacijski program u 2015. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu Marijanu Bogatiću za pedagoško – edukacijski projekt Volonterski kamp.

7. Kategorija za marketinško – propagandni program

U kategoriji marketinško – propagandnog programa u 2015. godini Ocjnivački sud dodjeljuje nagradu programu 3. dani industrijske baštine grada Siska u realizaciji Gradskog muzeja Sisak.

8. Kategorija za međumuzejsku suradnju

U  kategoriji za međumuzejsku suradnju u 2015. godini  Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu projektu Zlato i srebro srednjeg vijeka matičnih arheoloških muzeja Republike Hrvatske u realizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Splitu, Arheološkog muzeja Zadar, Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Slavonije.

 

Obrazloženje Godišnjih nagrade HMD-a za 2015. pogledajte na poveznici
https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/files/3_Obrazloz_enje_Godis_njih_nagrada_HMD_a_za_2015..doc

 

POSEBNA PRIZNANJA HMD- a u 2015.

1. Posebno priznanje za realizaciju izložbe

Posebno priznanje za realizaciju izložbe u 2015. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje Arheološkom muzeju Istre za izložbu Istra, lav i orao – TEMPORIS SIGNA, arheološka svjedočanstva istarskog novovjekovlja.

2.  Posebno priznanje za kreativnu i likovno osmišljenu realizaciju izložbe

Posebno priznanje za kreativnu i likovno osmišljenu realizaciju izložbe u 2015. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje autorici Jadranki Sulić Šprem kustosici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik  i  Dubravki Tullio muzejskoj pedagoginji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik za realizaciju izložbe Pod pritiskom.

3. Posebno priznanje za dugogodišnju nakladničku aktivnost

Posebno priznanje za dugogodišnju nakladničku aktivnost i sustavno proučavanje i promicanje povijesnih ličnosti Dubrovnika Ocjenjivački sud dodjeljuje Dubrovačkim muzejima.

4. Posebno priznanje za izradu faksimila muzejske građe

Ocjenjivački sud dodjeljuje Josipu Kraliku restauratoru Muzeja Slavonije Posebno priznanje za  izradu faksimila metalnih muzejskih predmeta koji su korišteni u izložbenoj djelatnosti i edukacijskim programima Muzeja Slavonije u 2015. godini.

5. Posebno priznanje za pedagoško – edukacijski projekt

Posebno priznanje za pedagoško – edukacijski projekt u 2015. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje Prirodoslovnom muzeju Rijeka za programu Raznolikost je bitna.

6. Posebno priznanje za marketinško – propagandni program

Posebno priznanje za marketinško – propagandni program u 2015. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje Arheološkom muzeju Istre za program Spectacula Antiqua.

7. Posebno priznanje za međumuzejsku suradnju

Posebno priznanje za međumuzejsku suradnju u 2015. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje Gradskom muzeju Varaždin za izložbeni projekt Velikani hrvatske umjetnosti 20 st. / Izložba iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin koja je realizirana u Beču, Bratislavi i Budimpešti.

8. Posebno priznanje van kategorija

Posebno priznanje van kategorija dodjeljuje se Gradskom muzeju Požega za projekt Muzej u loncu kojim istražuje, valorizira i promiče nematerijalnu kulturnu baštinu – tradicijsko kulinarstvo Slavonije, Baranje i Srijema.

Obrazloženja Posebnih priznanja HMD-a za 2015. pogledajte na poveznici
https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/files/4_Obrazloz_enja_Posebnih_priznanja_HMD_a_za_2015..doc

https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/images/a96afb82-8952-4322-a69e-cd218c2da6dc.jpg

Fotografija (I. Presečki) dobitnika Nagrada HMD-a.

Izvor

HMD PRESS