IRON AGE DANUBE
ARHEOLOGIJA
BESPLATNA APLIKACIJA ZA MOBILNE UREĐAJE

Vizual mobilne aplikacije Iron Age Danube

APLIKACIJA IRON AGE DANUBE
Što je arheologija?
Što rade arheologinje i arheolozi?
Saznajte putem besplatne mobilne aplikacije koja će vam na zabavan način približiti pojedinosti o ovom detektivskom poslu istraživanja naše prošlosti.

Provjeri svoje znanje kroz igru.

Link na AMZ mrežne stranice gdje možete preuzeti besplatnu aplikaciju Iron Age Danube

Aplikacija s edukacijskim i zabavnim sadržajem jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta Iron-Age-Danube koji se provodio u sklopu programa Europske unije od 1. siječanjnja 2017. do 30. rujna 2019. godine, a uključivao je institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.


ARHEOLOŠKI PARK ANDAUTONIJA
OTVOREN JE ZA POSJETITELJE
OD 16. SVIBNJA

Arheološki park Andautonija radno vrijeme

Arheološki park Andautonija iznimno ove godine otvaramo za posjetitelje nešto kasnije, odnosno od subote 16. svibnja.

16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom.

U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan.

O eventualnim budućim organiziranim događanjima u Arheološkom parku Andautonija na vrijeme ćemo vas obavijestiti

Radno vrijeme Arheološkog parka Andautonija od 16. svibnja do 31. listopada 2020.

  • subota i nedjelja 12 – 18 sati

VIRTUALNI MUZEJ
ZABAVA ZA DJECU I MLADE

POGLEDAJ VIDEO O VUČEDOLSKOJ KULTURI, A POTOM RIJEŠI KVIZ I PROVJERI ZNANJE

Bakreno doba ili eneolitik (lat. aeneus = mjeden, bakren; grč. lithos = kamen) traje od druge polovice 5. do 3. tisućljeća pr. Kr. a temeljno obilježje mu je uporaba metala, i to bakra i zlata, za izradbu nakita, oružja i oruđa.

Od 5. tisućljeća pr. Kr. područje kontinentalne Hrvatske i cijele Europe bilo je zahvaćeno burnim događanjima povezanim s velikim migracijama, prouzročenim lančanim kretanjem balkansko-maloazijskih i stepskih indoeuropskih naroda iz euroazijskih prostora i naknadnim prodorima iz srednje i zapadne Europe, koji su uništili neolitičke kulture, asimilirali neolitičko stanovništvo te tako donekle prekinuli etnički i kulturni kontinuitet.

Pogledaj video o vučedolskoj kulturi, a potom riješi kviz i provjeri znanje.

Video i link na kviz


U POTRESU STRADALO 25 POSUDA IZ NAJBROJNIJE I NAJZNAČAJNIJE ZBIRKE GRČKIH VAZA U HRVATSKOJ

Tijekom niza potresa 22. ožujka 2020. godine, u Arheološkom muzeju u Zagrebu oštećeno je 25 posuda iz najbrojnije i najznačajnije zbirke grčkih vaza u Hrvatskoj, od kojih su neke razlomljene u mnogo dijelova te će zahtijevati vrlo kompleksne konzervatorsko-restauratorske radove. Najveće oštećenje pretrpio je volutni krater, koji se ističe svojom veličinom, visinom od 70 centimetara i vrlo lijepo izvedenim ukrasima u tehnici crvenofiguralnog stila.

Konzervatorsko-restauratorski laboratorij pregledao je volutni krater i ustanovio velika oštećenja. Predmet koji se razbio na 26 ulomaka je već ranije restauriran te su neki lomovi nastali na mjestima ranijih restauratorskih zahvata dok se u slučaju ostalih oštećenja radi o sasvim novim lomovima. Prema preliminarnim procjenama konzervatorsko-restauratorski zahvati trajat će dva mjeseca i bit će izvedeni u pet  faza: čišćenje starog ljepila, ponovno sastavljanje i lijepljenje ulomaka, učvršćivanje gipsom zalijepljenih ulomaka kako bi se izbjegla potencijalna puknuća destruktivna za statiku posude, obrada gipsa i toniranje gipsa.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu čuva se najbrojnija i najznačajnija zbirka grčkih vaza u Hrvatskoj, s gotovo 1500 posuda, različitih oblika i stilova iz razdoblja od 8. do 3. st. pr. Kr.

Najveći dio zbirke čine oslikane grčke vaze među kojima, uz  nekoliko vrlo zanimljivih primjeraka geometrijskoga, orijentalizirajućega i crnofiguralnoga stila, najmnogobrojnije su vaze crvenofiguralna stila iz južnoitalskih radionica te primjerci tzv. gnathia stila. Podatci o podrijetlu i mjestu nalaza pojedinih vaza nisu poznati, osim činjenice da su većinom prikupljene na aukcijama te su za Muzej otkupljene iz privatnih zbirki u 19. i 20. stoljeću.

Više fotografija i informacija o grčkim vazama i volutnom krateru


U POTRESU OŠTEĆENA MRAMORNA SKULPTURA NAGOG MLADIĆA KOJA JE BILA IZLOŽENA U STALNOM POSTAVU ANTIČKE ZBIRKE NA DRUGOM KATU MUZEJA

Tijekom niza potresa 22. ožujka 2020. godine, stradala je mramorna skulptura nagog mladića koja je bila izložena u stalnom postavu Antičke zbirke na drugom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Konzervatorsko-restauratorski laboratorij pregledao je skulpturu i ustanovio velika oštećenja na skulpturi nastala prilikom potresa. Uslijed pada s postamenta skulptura je slomljena na veći broj fragmenata različite veličine pri čemu su neki od lomova nastali na mjestima ranijih restauratorskih zahvata dok se u slučaju ostalih oštećenja radi o sasvim novim lomovima. Zbog visokog stupnja oštećenosti te velike težine spomenika, konzervatorsko-restauratorska obrada će, bez sumnje, biti dugotrajna i najvjerojatnije će se provesti u jednom od specijaliziranih inozemnih laboratorija s kojima Arheološki muzej u Zagrebu već ima dugogodišnju suradnju.

Mramorna skulptura nagog mladića otkrivena je između 1820. i 1825. godine kod crkvice sv. Dujma u Solinu (jugozapadno od Manastirina), a u Arheološki muzej u Zagrebu dospjela je 1870. godine, iz ostavštine Vicka Solitra u Splitu.

Skulptura je u muzej pristigla slomljena na više mjesta: torzo poprijeko iznad pupka, desna nadlaktica po sredini, desna noga na polovini bedra i u koljenu, slomljeno je bilo i pripadajuće lovorovo stablo, zatim lijeva noga na sastavu uz tijelo, u koljenu i na gležnju, gdje su osim toga bili otkrhnuti i još neki komadi mramora. Neki su dijelovi skulpture u potpunosti nedostajali – glava s vratom, obje ruke povrh lakata, ud, komad odjeće i tijela na lijevom boku, desno koljeno s komadom noge (nadopunjeno je gipsom) te stražnja polovica šesterostrane baze. Otučeni su bili dio palca lijeve noge te mjestimice hlamida i površina tijela.

Više fotografija i informacija o mramornoj skulpturi

Info:
AMZ PRESS