Pozivamo Vas na otvorenje gostujuće izložbe Dubrovačkih muzeja „Antički vodovod  Vodovađa – Cavtat“ u srijedu, 7. studenog 2018. godine u 12:00 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Izložba prikazuje rezultate arheoloških istraživanja antičkog vodovoda koji je koloniju Epidaurum, današnji Cavtat, opskrbljivao pitkom vodom s udaljenog izvora u Vodovađi, u Konavlima. Taj je jugoistočni dio dubrovačkog područja i nazvan po vodovodnom kanalu. Izložba je zamišljena kao interaktivna prezentacija nalaza. Od tridesetak lokaliteta s ostatcima vodovoda, devet ih je detaljno prezentirano kroz kategorije koje obrađuju sami lokalitet, arheološke sonde in situ, vodovodnu trasu na tom lokalitetu te geodetske  i arhitektonske snimke lokaliteta. Zahvaljujući laserskom skeniranju pojedinih prostora s ostacima kanala, kao i uporabi multimedijalne tehnologije, posjetitelji će moći birati vlastite „putove kroz izložbu“  te njenim pojedinim segmentima posvetiti željeno vrijeme i pozornost.

Pretpostavlja se da je taj velebni komunalni projekt realiziran  u vrijeme kada Dalmacijom upravlja agilni legat Publius Cornelius Dolabella, od 14. do 27. godine, za  vladavine Augusta i Tiberija. To je moguće naslutiti iz nepotpunog natpisa iz Cavtatu koji spominje ovog upravitelja i VI dragovoljačku kohortu angažiranu na nekom značajnom građevinskom poslu. Vodovod je u ovom kraškom području bio preduvjet razvoja antičkog grada, njegove produktivne privrede te važan čimbenik u gustoći naseljenosti.

Autorica izložbe je kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić.

Izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2018.

Fotografija Arheološki muzej Zadar.

IZVOR
AMZD PRESS