Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati na otvorenje izložbe „ABRACADABRA – Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkoga muzeja Zadar“  u četvrtak, 26. srpnja 2018., u 20:30 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Magija (magika, vračanje ili čaranje) mistična je vještina kojom se pomoću manipulacije sviješću i autosugestijom nastoje postići određeni rezultati i steći natprirodne moći i sposobnosti, služeći se za tu svrhu uspostavljenim ritualima. Magijska praksa dotiče se i drugih ideoloških sustava poput religije, misticizma, okultizma i psihologije.

U antičkoj  Grčkoj priređivane su misterije i bakanalije na kojima su se odvijali magijski i mistični obredi. Magija je bila popularna i u starom Rimu, gdje je većinom zabilježena kroz magijske obrede, proricanja i trovanja. Vrlo religiozni, Rimljani su bili i vrlo praznovjerni. Vjerovali su u razne čarobnjake, vještice i astrologe. U antičko su vrijeme brojni bili vračevi i proroci koji su u ime nekog božanstva donosili proročanstva.

Kroz nalaze  iz fundusa Arheološkog muzeja Zadar, autorica želi predstaviti temu manje poznatu široj javnosti.

Autorica  izložba je  dr. sc. Kornelija A. Giunio, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja Zadar.

Izvor

AMZD PRESS