Izložba Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća otvorena je u prostoru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu (Trg braće Radića 7, Split).

Izložba se sastoji od nekoliko cjelina koje prezentiraju obrtništvo u antičkoj Saloni, dokumente o privatnoj i poslovnoj djelatnosti ” src=”cid:image002.jpg@01DA22A1.5DC7DFB0″ alt=”image002.jpg” align=”left” hspace=”12″ v:shapes=”Slika_x0020_2″ class=”Apple-web-attachment Singleton” style=”opacity: 1;”>splitskih obrtnika u srednjem vijeku, splitske obrtničke bratovštine te razvoj obrtništva u Splitu u novom vijeku do 1914. godine. Izloženo je ukupno 109 eksponata, i to kamenih spomenika, arhivskih dokumenata i fotografija, diploma i povelja, slika, nacrta i knjiga te drugih muzejskih predmeta, koji uz popratne panoe i lentu vremena daju pregled razvoja zanatstva i obrtništva kroz navedeno vremensko razdoblje u Splitu, od kojih izdvajamo neke od njih.

Na fotografijama možete vidjeti predmete mlat-čekić, kovački nakovanj i visak koji su se koristili u razdoblju od 1. do 6. stoljeća, arhitrav oltarne pregrade crkve s imenom klesara Dominika iz 9. stoljeća, kalup za izradu zavjetnih pločica iz 17./18. stoljeća, nacrt za oltar za radionicu klesara i kipara P. Bilinića s kraja 19. stoljeća, uzorke drva iz drvodjeljske radionice J. Pauta oko 1910. godine kao i fotografiju nastavnog sata učenika Strukovne škole za klesarstvo. Navedeni predmetu čuvaju se u Muzeju grada Splita i Arheološkom muzeju u Splitu.

Izložba je priređena u suradnji Muzeja grada Splita, Arheološkog muzeja u Splitu i Udruženja obrtnika Split kao organizatora. Može se razgledati do 2. prosinca 2023. godine svaki dan od 9 do 20 sati, a uz vođenje za građanstvo u srijedu i četvrtak s početkom u 12 sati. Ulaz je slobodan.

[MGS PRESS]