Na izložbi Judita 500 u prizemlju Stare gradske vijećnice pogledajte sliku Marko Marulić Bele Čikoša Sesije posuđenu iz Odsjeka za povijest hrvatske književnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za potrebe izložbe portret su restaurirali viši muzejski restauratori Marija Marković i Josip Miljak.

Prizemlje izložbe posvećeno je Marku Maruliću i razdoblju u kojem je živio i djelovao. Rođen je 1450. u splitskoj plemićkoj obitelji Pecinić koja se od XV. stoljeća naziva Marulus (de Marulis). Humanistički obrazovan, u rodnom gradu obavljao je različite javne funkcije: egzaminator, sudac te izvršitelj oporuka. Pisao je na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku. Njegova svjetski poznata latinska djela su Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca (De institutione bene vivendi per exempla sanctorum) i Evanđelistar (Evangelistarium) koja su vrlo često pretiskivana i prevođena na strane jezike. Među brojnim čitateljima ističu se engleski kralj Henrik VIII, humanist i državnik Thomas More te misionar i svetac Franjo Ksaverski. Marulićev opus na hrvatskom jeziku je znatno manji nego na latinskom jeziku, ali je značajan za razvoj hrvatske književnosti i jezika. Umro je 1524. godine u rodnom gradu te je pokopan u crkvi svetog Frane na obali.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita u suradnji s Marulianumom i Gradskom knjižnicom Marka Marulića.

Autorice koncepta izložbe su kustosice Muzeja grada Splita Darka Perko Kerum i Marija Plazibat. Suradnici na izložbi su: Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita, Dina Vuletin Borčić viša restauratorica Muzeja grada Splita; dr. sc. Bratislav Lučin i mr. sc. Branko Jozić iz Marulianuma, a iz Gradske knjižnice: ravnateljica Grozdana Ribičić, Marija Gabriela Perić, Vesna Jukić Oštrek Renata Vojvodić. Dizajnerica postava izložbe je Nikolina Jelavić Mitrović, a dizajn vizualnog identiteta izložbe potpisuju Karlo Kazinoti i Mišo Komenda.

Izložba je otvorena za posjetitelje u radnom vremenu Stare gradske vijećnice: ponedjeljak-petak 10-14 sati i 17-20 sati, te subotom i nedjeljom  od 10-14 sati.

Uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a, ulaz na izložbu je slobodan.

Radujemo se Vašem dolasku!

i kat

Info:
MGST PRESS