OPĆI PODACI

U sastavu Arheološkog muzeja u Splitu

  • Adresa: Šetalište Viški boj 12, Vis
  • Tel: +385 (21) 329 340
  • Fax: +385 (21) 329 360
  • Web stranica
  • Email
  • Otvoreno za posjetitelje: od 1. lipnja do 30. rujna svakog dana od 9 do 13 i od 17 do 21 h, ostali dio godine uz najavu na telefon +385 21 329 340
  • Ulaznice: odrasli 20 kn, djeca , učenici, studenti i umirovljenici 10 kn
  • Stalni postav

 

ZBIRKA ISSA zasebni je dio postava Arheološkog muzeja u Splitu.

Zgrada Gospina batarija - arheološki lokalitet Issa na Visu. Fotografiju ustupio: AMS.

Zgrada Gospina batarija – arheološki lokalitet Issa na Visu. Fotografiju ustupio: AMS.

POVIJEST ZBIRKE

Ostaci antičkoga grada Isse zaštićeni su kao spomenik kulture nulte kategorije, te je 1983. godine Arheološki muzej Split utemeljio Zbirku.

Ukratko o povijesti Isse

Issu su osnovali Grci iz Sirakuze na Siciliji oko 397. g. pr. Krista. Grad je imao status polisa (grada – države), te je bio glavno grčko uporište na Jadranu. Sačuvani su mnogobrojni ostaci grčkoga i, kasnije, rimskog naselja: terme, nekropole, dijelovi ulica, potonuli dijelovi luke i rimski teatar na kojemu je kasnije izgrađen franjevački samostan.

O ZBIRCI

Zbirka se nalazi na nalazi se na katu austrijske utvrde Gospina batarija koja je sagrađena 1842. godine.
U postavu Zbirke izloženi su prapovijesni nalazi s otoka, grčke i helenističke vaze, te hidroarheološki nalazi s brodoloma u uvali Vela Svitnja, koja se nalazi na sjevernoj obali Visa. Tu je najbogatija i najvrednija zbirka grčkih spomenika u Hrvatskoj.
U sklopu hidroarheološke zbirke izdvajaju se rimske amfore Lamboglia 2 tipa, te perforirani keramički dolij, karakterističan za viško područje. U zbirci helenističkih spomenika važan je nalaz brončane glave božice Artemide (4. st. pr. n. e.), predmeti pronađeni u grobnicama, toaletni pribor, nakit, brončani novac, ostaci mozaika i drugih ukrasa iz mauzoleja, žrtvenici,
figure, golubice s djetelinom na prsima, teatarske maske iz razdoblja 4. – 2. st. pr. n. e.

U prizemlju Gospine baterije izložena je arheološka i etnografska građa koja dočarava život Višana kroz stolje ća. Izloženi su predmeti vezani za arheologiju, ribarstvo, brodogradnju i vinogradarstvo, uz građanski namještaj, narodnu nošnju te predmete iz novije povijesti.

Izvor

PRESS AMS