Književnik Siniša Vuković je u tekstu predgovora katalogu zapisao:

“Bit će da se ni o jednom drugom toponimu ili odonimu Splita nije više pisalo, skladalo, pjevalo ili crtalo, koliko se to sve skupa činilo u povodu, na spomen ili u čast pošumljenoj vrhuški i špicu splitskoga poluotoka – Marjanu… Jerbo, govoreći o ma kojem splitskom predjelu – od Veloga Varoša, Radunice, Lučca, Dobroga, Pojišana… – skoro da je nemoguće makar i okrznuti Marjan nekom usputnom apostilom, baštinskom asocijacijom ili čime već… I u serijama Naše malo misto i, poglavito, Velo misto, Marjan i njegovi granični dijelovi imaju prevažnog mjesta; tȁ i sami Stari plac, to mitsko mjesto stasanja nogometnoga kluba „Hajduk“ i stvaranja kulta što ni do dandanas ne gasne, zapravo, i sad je rubno gotovo sasvim srastao s gradu najbližim i najnižim završecima Marjanove šume. Ne tako davno bio je i konkretno njegovim sastavnim dijelom: Stari plac Marjana…”

Što se je to pisalo, skladalo, pjevalo ili crtalo o Marjanu pogledajte na izložbi MARJAN – ŠTO JEST I TU JE koja je otvorena u Galeriji Emanuel Vidović još samo do 15. rujna. Više o svemu možete i pročitati u katalogu izložbe.

Idejni koncept izložbe osmislile su Branka Brekalo i Nela Žižić, a autorica i kustosica izložbe je Nela Žižić. Stručni suradnici na izložbi su Sanja Brbora (književnost) i Siniša Vuković (glazba), a autori likovnog postava Helena Tresić Pavičić, Nela Žižić i Mirko Gelemanović. Organizator izložbe je Muzej grada Splita.

04. Botić - tekst

Info:
MGST PRESS