Partneri na projektu Claustra+ vas pozivaju na dva događanja

utorak, 7. studenog 2017. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, Rijeka:

Konferenciji za medije, s početkom u 11 sati,

te

Otvorenju izložbe Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana i projekciji filma Claustra,  s početkom u 19.00 sati

Na konferenciji će biti predstavljen projekt Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum te devet partnera iz Hrvatske i Slovenije.

Projekt Claustra+ i partnere predstavit će ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka dr. sc. Tea Perinčić, dr. Katharina Zanier, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, voditeljica projekta Claustra+, Valerij Jurešić, prof., pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Jure Kusetič, arheolog kustos, Narodni muzej Slovenije: predstavljanje izložbe, te arheologinja kustos iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ana Golja.

***

Poštovani,

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare koja će se održati u utorak, 7. studenog 2017. godine s početkom u 11 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, Rijeka.

Na konferenciji će biti predstavljen projekt „Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“, akronimom „Claustra+“, koji obrađuje specifične probleme u području vrednovanja, zaštite i očuvanja zajedničke kulturne baštine na području dviju država, s ciljem aktivne zaštite baštine održivim turizmom. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. i Općine Kostrena. Riječ je o nastavku projekta „Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje OP Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. Vodeći partner na projektu je Javni zavod Republike Slovenije za očuvanje kulturne baštine, dok su ostali partneri Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Zavod Ivana Cankara za kulturu, sport i turizam Vrhnika, Prirodoslovni muzej Rijeka, Narodni muzej Slovenije, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatski restauratorski zavod i Zavod Republike Slovenije za očuvanje prirode.

Pozivamo Vas i na otvorenje izložbe „Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana“ koje će se održati istog dana, 7. studenog 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, s početkom u 19.00 sati.

Izložba, čiji su autori Jure Kusetič i Tina Lah iz Narodnog muzeja Slovenije, prikazuje digitalne rekonstrukcije, zemljovide i različite ilustracije koje pričaju o skrivenoj ostavštini starih Rimljana i upoznaju posjetitelje s kulturnom baštinom izuzetne važnosti. Nakon otvorenja izložbe, slijedi predstavljanje projekta Claustra+ te projekcija filma o Claustri, nastalog u produkciji udruga Žmergo i Ukus. Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Više o claustri Alpium Iuliarum možete pročitati na www.claustra.org, a o projektu i aktivnostima koje slijede na PPMHP Claustra.

                  Unaprijed zahvaljujemo na odazivu.

S poštovanjem,

Ana Golja, uni. dipl. arheolog – kustos

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

M: 091 88 55 259

E: ana@ppmhp.hr

www.ppmhp.hr

 

Izvor

PPMHP PRESS