Museum aan de Stroom svojom vertikalom nadvisuje građevine u svojoj blizini, a osim visinom ističe se i žarko narančastom bojom cigle ‘prošaranom’ staklenim panelima. Refleksija u moru čini ga uočljivijim i višim.

MAS je Muzej posvećen Antwerpu i odnosu Antwerpa i svijeta. Kako kažu u MAS-u: ‘U MAS-u se upoznaje Antwerp u svijetu, i svijet u Antwerpu’. U isto vrijeme, Muzej nastoji biti internacionalna i inovatorska institucija globalne povezanosti ljudi i kolekcija različitih kultura i okolina. Cilj Muzeja je pružiti doživljaj posjetiteljima upoznavanje ‘svim’ osjetilima dijelove Antwerpena – prošlost grada, rijeku, luku i povezanost sa svijetom i drugim kulturama. MAS surađuje s privtnim i javnim nacionalnim i internacionalnim partnerima te čuva raznolike kolekcije o povijesti, umjetnosti, kulturi, međunarodne trgovine i transporta Antwerpena, Europe, Afrike, Amerike, Azije i Oceanije.

Fasada je ukrašena skulpturama malih bijelih ruku koje simboliziraju brojne pokrovitelje muzeja, ali i legendu o nastanku Antwerpena. Naime, div Druon Antigoon odsijecao je ruke kapetanima koji su plovili na području grada odbijajući platiti naknadu te ih bacao u rijeku Scheldt. Kako bi to spriječio, kapetan rimske vojske Silvius Brabo odsjekao je divu ruku. Skulptura na fontani prikazuje trenutak kada Brabo baca Druonovu ruku u rijeku. Prema ovoj legendi, etimologija imena grada složena je od nizozemskih rijeci (h)ant – ruka te werpen – lansirati. S druge strane, vjerojatnija su mišljenja da ime dolazi od riječi anda – na i werpum – dok, tvoreći frazu an ‘t werf – na doku, zatim aan de werpen – kod nasipa ili od aan’t wef – u brodogradilištu. Bez obzira na legendu, šaka u kontekstu Belgije i dalje asocira na povijest nehumane vladavine Leopolda II i njegovu eksploataciju Konga.

Visok je 10 katova povezanih pokretnim stepenicama, a na samom vrhu nalazi se terasa s koje se pruža pogled nad Antwerpom u svim smjerovima. Izložbeni prostor s pola milijuna izložaka prostire se na 5700 m². Muzej prezentira stalni postav i povremene izložbe, većinom interaktivne. Informacije o aktualnim i prošlim te budućim izložbama dostupne su na internetskim stranicama MASa. Artefakti koje MAS čuva dostupni su za posudbu drugim muzejima i institucijama. Svaki kat zaseban je muzejski prostor. Muzejska trgovina nalazi se u posebnoj građevini u neposrednoj blizini Muzeja.

MAS sadrži tri kolekcije: Kolekciju Grada, Svijeta i Pomorsku, te čuva, prezentira i istražuje lokalne artefakte, ali i one dospjele iz drugih dijelova svijeta trgovinom i razmjenom.

Impresivan je depo izložaka otvorenog tipa, rezultat 150-godišnje tradicije skupljanja artefakata. Izlošci su prezentirani u staklenim vitrinama, prostorima odijeljenima metalnom ogradom te ladicama koje se mogu otvoriti i istražiti. Vlaga i temperatura prostorije održavaju se na optimalnoj razini kako ne bi došlo do oštećenja izložaka. Brojni su arheološki artefakti, a posebno zanimljivi su nalazi rimskog i srednjovjekovnog stakla objavljeni u MASovom katalogu iz 2021. godine. Mnogi izlošci potječu iz kolekcije Georgesa Hassea (1880-1956), stanovnika Berchema i veterinara, stravstvenog kolekcionara fosila i arheoloških artefakata. Kolekciju je sakupio tijekom iskopavanja obale rijeke Scheldt u Antwerpenu i na drugim belgijskim lokacijama. Neposredno prije smrti kolekciju, koja je brojala čak 9616 artefakata, prodao je gradu Antwerpenu. Njegova udovica, Marthe Falize, donirala je gradu Hasseov arhiv i pokućstvo. Kolekcija sadrži artefakte iz brojnih vremenskih perioda, čak i suvremenosti, poput ’Korona’ kolekcije maski i zaštitnih presvlaka koje su izradili volonteri.

Izložbene cjeline često imaju i poseban dio ili prostoriju namijenjenu zaustavljanju ili odmoru uz video projekciju. Na svakom katu nalazi se popis katova, smjerom njihova položaja te nazivu stalne ili aktualne izložbe. Jedna od privremenih izložbi obilježava 10. godišnjicu postojanja MAS-a na vrlo poseban način – slušanjem antwerpških ’ljubavnih priča, priča o tamnim demonima i neobičnim divovima’ iz raznih vremenskih razdoblja. Izložba se prati uz audio vodič skeniranjem zvučnih ’pointova’ koji produciraju priču i pripadajuću pjesmu. Poticano je pjevanje i plesanje uz pjesme.

Interaktivnost se omogućuje i potiče kroz touch-screen zaslone, projekcije, izloške namijenjene osobnom istraživnaju, popratni materijal i mnoge druge metode.

U MASu saznajemo da su nalazi iz halštatskog razdoblja, poput željezne sjekire nađemi u blizini današnjeg grada, dok su na mjestu današnjeg Antwerpena, ispod razine ulica, pronađeni ostaci vicusa iz 2./3. stoljeća. Artefakti poput Janus boce, pehara, ukrašenih keramičkih posuda indiciraju da je ovo galsko-rimsko mjesto bilo prosperitetno. S druge strane granice s nizozemskom provincijom Zeeland pronađene su zlatne kovanice s nazivom ANDERPVS. Smatra se da je ovo najraniji spomen imena Antwerpena. Smatra se da su se dva stoljeća kasnije ovdje usidrili Vikinzi i transformirali Antwerp u strateški važnu luku. Grad je od napada čuvao robusni gradski zid. Izložena je, prema tradiciji, najstarija čovječja lubanja s područja Antwerpena, iz pećine Koraalberg, datirana u razdoblje 800.-900. godine.

Posebna stalna izložba ’Freight’ (’Teret’) posvećena je odnosu Antwerpwna te Belgije općenito i svijeta. Prezetira se povijest Antwerpena kao luke u dugoj povijesti globalizacije, od Vikinga do današnjice. Posebni odjeljak posvećena je odnosu do Konga. Vladavina Leopolda II direktno je opisana kao terror nad Kongom koji se smatrao njegovom osobnom cash cow. Nasilje se nastavilo i nakon što je belgijska vlada peuzela kontrolu nad područjem Konga, sve do 1960. kada je Kongo proglašen neovisnim. S područja Konga u Antwerpen i na područje belgije eksploatirana je bjelokost, palmino ulje i guma te umjetnički i porabni predmeti. Više o Kongu bilo je prezentirano tijekom privremene izložbe ’100 x Congo’, koja je bila organizirana tijekom 2020. i 2021. godine.

Nisu svi katovi u trenutku našeg posjeta bili dostupni – na nekima su bili u tijeku radovi na novim izložbama. Ipak, potrebno je nekoliko sati za detaljan obilazak postojećih izložbi. Kako bi posjet Muzeju prošao što ugodnije, u podnožju Muzeja nalazi se kafić, a na vrhu restoran, za svaku vrstu okrepe.

Prostor najvišeg kata Muzeja posvećen je stalnoj kolekciji Paula i Dore Janssen-Arts ’Umjetnost pretkolumbijske Amerike’. Sadrži preko 400 pretkolumbijskih artefakata izrađenih od zlata, žada, kamena, tekstila i školjaka, sakupljenih iz više od 50 zemalja, od Alaske do Čilea. Posebno je prezentiran odnos prema ljudskoj žrtvi kao esencijalnom obredu osiguranja kontinuiteta između života i smrti. Rituali plodnosi provodili su se na različite načine, ali su uvijek formirali jezgru prethispaničkog okruženja. Artefakti se uglavnom odnose na dragocjene grobne priloge, često izrađene od zlata, koji odražavaju važnost života nakon smrti koje su dijelile sve kulture navedenog područja.

Pogledi nad Antwerpenom, koji se prostiru sa svakog kata kroz staklene valovite stijene, kulmiraju otvorenom krovnom terasom.

Vendi & Berislav Buča
København, 4. ožujka 2023.