‘Ahilejeva pjesma’ iznimno je originalna i inventivna vizija epa o Trojanskom ratu, ali i potresna ljubavna priča, pripovijest o sukobu ljudi sa sudbinom, o junaštvu i miru, besmrtnoj slavi i ljudskom srcu.

Bili smo poput bogova u osvit svijeta, a naša je radost tako blistala da nismo vidjeli ništa do jedan drugoga. Grčka, doba junaka. Neprilagođeni mladi kraljević Patroklo protjeran je na dvor kralja Peleja. Premda su međusobno vrlo različiti, Pelejev savršeni sin Ahilej sprijatelji se s posramljenim kraljevićem. Dok izrastaju u muškarce, njihova bliskost sve je veća unatoč neodobravanju Ahilejeve majke, morske nimfe Tetide. Kad se sazna za otmicu Helene, Ahilej mora poći ratovati u daleku Troju i ispuniti što mu je suđeno. Rastrgan između ljubavi i straha za prijatelja, Patroklo odlazi za njim…

‘Ahilejeva pjesma’ veličanstveno je ispripovijedana priča o dvojici naoko nespojivih junaka, njihovu nježnom prijateljstvu i odrastanju, o odanostima i slabostima, ljubavi i okrutnoj igri sudbine. Antičkoj priči iz Homerove ‘Ilijade’ u ovome je romanu bešavno udahnut život dvadeset i prvog stoljeća što je autorici priskrbilo hvalospjeve kritike i čitatelja.

Kada je izdana, 2012. godine, ‘Ahilejeva pjesma’ zauzela je visoko mjesto na ljestvici bestselera The New York Timesa, prevedena je na brojne svjetske jezike, a Miller je za knjigu osvojila i nagradu Orange Prize for Fiction. Roman, koji je prodan u vrtoglavih milijun i pol primjeraka, nije se ni približno tako dobro prodavao dok nekoliko preporuka na TikToku nisu postale viralne i te su preporuke ovaj roman ponovno, nakon više od 10 godina od objavljivanja, gurnule ponovno na sam vrh liste najprodavanijih knjiga The New York Timesa.

Prema podacima tvrtke Nielsen BookScan, koja prati prodaju u izdavačkoj industriji, roman Ahilejeva pjesma danas se prodaje u oko 10.000 primjeraka tjedno, što je otprilike devet puta više nego u trenutku kada je Miller za njega osvojila prestižnu nagradu Orange.

Miriam Parker, iz izdavačke kuće Ecco, koja je objavila knjigu, izjavila je da je tvrtka registrirala nagli porast prodaje romana, ali nisu ispočetka znali što je tome razlog. Istraživanje ih je dovelo do TikTok videa koji je pod nazivom „knjige koje će vas rasplakati“ objavljen na profilu @moongirlreads_.

Djevojka koja stoji iza tog profila napravila je video u kojem preporučuje knjigu Madeline Miller, a snimila ga je nakon što ju je jedan pratitelj zamolio da snimi preporuku za knjige koje su je potresle i rasplakale. Nije bila sigurna koliko će takva preporuka ikoga zanimati, no nakon tek nekoliko sati taj je video imao više od 100.000 pregleda. Danas njezina preporuka ima više od šest milijuna pregleda. I nije jedina čije se preporuke knjiga prate.

Zatečena popularnošću koju njezin roman uživa među mladim čitateljima ostala je i sama autorica romana Madeline Miller koja je sebe opisala kao osobu koja „jedva funkcionira na Twitteru“. U izjavi za The New York Times rekla je da nije znala za TikTok preporuke sve dok je na njih nije upozorila njezina izdavačka kuća. „Bez teksta sam. Može li piscu išta biti draže od takve reakcije čitatelja“, tom je prilikom izjavila.

Informacije o knjizi:

Madeline Miller
Ahilejeva pjesma

Uvez: Meki uvez
Izdavač: Profil knjiga d.o.o.
Jezik: Hrvatski jezik
Prijevod: Maja Šoljan
ISBN-13: 9789533139067
Dimenzije: 15×23

[izvor informacije Profil knjiga]
[izvor informacije Story]