Autor fotografije: Vendi Jukić Buča.

Ashmolean Museum (punim imenom The Ashmolean Museum of Art and Archaeology) kultna je muzejska institucija i arheološka meka, prvi sveučilišni i najpoznatiji arheološki muzej na svijetu. Osnovan je na temelju privatne kolekcije koju je Elias Ashmole (1617. – 1692.) darovao Sveučilištu u Oxfordu 1677. godine. Prvotna kolekcija sadržavala je antički novac, knjige, geološke uzorke i zoološke primjerke (primjerice, posljednjeg prepariranog dodoa, koji je u međuvremenu propao). Ovaj kabinet kurioziteta prvotno je smješten u građevinu u Broad Street (‘Stari Ashmolean’), u kojoj se danas nalazi Museum of the History and Science. Smatra se da je ova građevina prva u Britaniji, a vjerojatno i na svijetu, izgrađena za muzej, odnosno u skladu s potrebama muzeja.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča.

‘Old Ashmolean’ sadržavao je golemu količinu artefakta prirodne i umjetne (artificial – proizvedeno ljudskom rukom) provenijencije pohranjenih (naguranih) u jednoj prostoriji. U građevini su se nalazili još prostor za predavanja i laboratorij. Stoga je ova građevina, za koju se prvi puta u povijesti uvriježio naziv muzej (originalno značenje riječi odnosti se na svetište muza), obuhvaćala djelatnosti čuvanja i prezentacije (artefakata), proučavanja (na temelju čega su nastajala saznanja i zaključci) i poučavanja (očuvanja znanja i njegov prijenos).

Građevinu u Beaumont Street, u kojoj se danas nalazi Muzej, izgradio je u razdoblju od 1841. do 1845. godine Charles Robert Cockerell (1788. – 1863.), engleski arhitekt, arheolog i pisac.

Početna kolekcija vremenom je proširena arheološkom i povijesnoumjetničkom građom, a dio vezan za zoološke primjerke i geološke uzorke pripao je današnjem Museum of Natural History, smještenom u Parks Roadu (odlična ponuda kave i kolača, preporučamo red velvet cake, u caféu na galeriji s impozantnim pogledom na dinosaure i muzejski postav).

Stalni postav potpuno je besplatan za posjetitelje, a plaća se samo ulaz na povremene izložbe, dok su donacije svakako dobrodošle i podupiru rad Muzeja (isti sistem vrijedi za sve sveučilišne Gardens, Libraries & Museums).

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Postav se prostire na nekoliko etaža i obuhvaća odjele ‘Antiquities’ (Antikviteti), ‘Coins’ (Numizmatika), ‘Western Art’ (Zapadnjačka umjetnost), ‘Eastern Art’ (Istočnjačka umjetnost) i ‘Cast Gallery’ (Galerija odljeva). Arheološki artefakti prezentirani su unutar ‘Antiquities’, podijeljeni na kolekcije: ‘Prehistoric Europe’ (Prapovijesna Europa), ‘Ancient Near East’ (Drevni Bliski Istok), ‘Ancient Egypt and Sudan’ (Drevni Egipat i Sudan), ‘Minoan Aegean’ (Minojska egejska kultura), ‘Mycenean and Classical Greece’ (Mikenska i klasična Grčka), ‘Ancient Cyprus’ (Drevni Cipar), the Roman world (Rimski svijet), ‘Medieval and later Europe’ (Srednjovjekovna i kasna Europa) te muzejska ‘Founding Collection’ (početna kolekcija) i povijesni arhivi.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Osim arheoloških izložaka predstavljen je i rad konzervatorskog odjela (Conservation department). Osim što je odgovoran za skrb i zaštitu muzejske građe, Odjel provodi konzervaciju papira, tekstila, artefakata i slika. Pomoću suvremenih metoda, poput rentgena, radiografije i RTI tehnologije, omogućava se pogled od 360 stupnjeva na ispodpovršinske dijelove nekih od najznačajnijih muzejskih artefakata.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Muzej ima četiri kata uz prizemlje i prostor koji se nalazi na -1 nivou. Izlošci su prezentirani tematski, a gdje je moguće i kronološki. Često se na istom katu mogu vidjeti izlošci iz različitih vremenskih razdoblja (primjerce u istoj vitrini nalaze se artefakti iz kasne antike i umjetnine iz 19. stoljeća).

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Na -1 nivou arheološke kolekcije prezentirane su kroz cjeline ‘Exploring the past 1’ (Istraživanje prošlosti 1), ‘Ark to Ashmolean’ (Arka k Ashmoleanu), ‘Conservation’ (Konzervacija), ‘Crossing Cultures’ (Isprepletene kulture), ‘Money’ (Novac), ‘Reading and Writing’ (Čitanje i pisanje), ‘Textiles’ (Tekstili), a nastavljaju se u prizemlju cjelinama ‘Aegean World’ (Egejski svijet), ‘Ancient Cyprus and Ancient Near East’ (‘Drevni Cipar i drevni Bliski Istok), ‘Ancient Egypt and Nubia’ (Drevni Egipat i Nubija), ‘Cast Gallery’ (Galerija odljeva), ‘China to AD 800, Chinese Painting’ (Kina do 800. godine, kinesko slikarstvo), ‘European Prehistory’ (Europska prapovijest), ‘Greece, Italy and Rome’ (Grčka, Italija i Rim) i ‘India to AD 600’ (Indija do 600. godine).

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford. AN1896-1908. Red pottery lion.

Na prvom katu arheološki artefakti uglavnom su prezentirani u okviru cjelina ‘Asian Crossroads’ (Azijska raskrižja), ‘India from AD 600’ (Indija od 600. godine), ‘Islamic Middle East’, ‘Medieval Cyprus’ (Srednjovjekovni Cipar), ‘Mediterranean World’ (Mediteranski svijet). Na drugom značajnija cjelina tiče se srednjovjekovne Engleske – ‘England 400 – 1600’ (Engleska od 400. do 1600. godine).

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Ashmolean čuva neke od najpoznatijih i najzanimljivijih arheoloških artefakata – mogu se istaknuti zbirke iznimnih i jedinstvenih primjeraka. Obradovalo me uživo vidjeti keramičke božice sa zmijama u rukama i posude s prikazima živopisnih hobotnica o kojima sam slušala na predavanjima o minojskoj civilizaciji, na studiju arheologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, profesorice Helene Tomas, koja je doktorirala u Oxfordu s temom linear A i linear B pisma. Ovo su bila neka od najzanimljivijih predavanja, praćena fascinantnim ilustrativnim materijalom.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford. AN1911.608. Knosos three-handled jar depicts an octopus.

Artefakti potječu iz raznih krajeva svijeta, a treba istaknuti i lokalne znamenitosti. U okviru zbirke ‘England 400 – 1600’ nalaze se dva izuzetna artefakta – Alfred Jewel, dragulj kralja Alfreda Velikog (vladao 871. – 899.) i škrinjica Thomasa Becketa. Prvi je značajan jer sadrži natpis kojim je navedeno da ga je dao izraditi Alfred te prikaz samog kralja u emajlu, a na drugom je prikazano ubojstvo arhibiskupa Canterburyja (primas engleske crkve),Thomasa Becketa (1119. – 1170).

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford. AN1836 p.135.371. Alfred Jewel.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford. AN2008.36. Thomas Becket casket.

Ashmolean čuva i jedan vrlo poznati artefakt pronađen na području Hrvatske – glavu carice Livije koju je Arthur Evans otkupio u Metkoviću 1878. godine. Izložena je na postamentu u prostoriji s rimskim izlošcima.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford. AN1941.808 Marble head from a statue of Livia.

Osim artefakata, Ashmolean čuva jednu od najstarijih, najvećih i najbolje očuvanih zbirki odljeva grčkih i rimskih skulptura u Britaniji. Kolekcija okuplja povijesne odljeve izrađene tijekom 18. i 19. stoljeća, a oformljena je 1884. godine za potrebe poučavanja klasične arheologije na Sveučilištu. Među brojnim poznatim prikazima ističe se obojan odljev Augusta Prima Porta (jedan od najpoznatijih portreta cara Augusta, iz 1. stoljeća, pronađen u ruševinama Vile Livije, danas u Novom krilu vatikanskih muzeja).

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Donju etažu s izlošcima koje, zbog njihove brojnosti, nije bilo moguće izložiti u Galeriju posjetitelji mogu obići u okviru stučnih vodstava svakog četvrtka i subote. Po dva vodiča zainteresiranima će prezentirati karakteristike i izradu odljeva te prezentirati pojedinačne skulpture po vlastitom izboru. Po završetku vodstva moguće je samostalno razgledati odljeve.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford. Vendi & August.

Prvi puta posjetila sam Ashmolean u lipnju, a vratila sam se još tri puta u posljednjih mjesec dana, otkad sam u Oxfordu. Svaki put obišla sam jedan kat, a nakon što ih obiđem sve, zaključujem da će mi još mjeseci biti potrebni za detaljno proučavanje svih prostorija zasebno. Šetnja kroz arheološko carstvo u gradu koji živi svoju povijest, producira znanje okupljajući vrhunske znanstvenike, posebno je iskustvo koje vrijedi ponavljati.

Autor fotografije: Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford.

Osim stalnog postava, Muzej organizira povremene izložbe na trećem katu. Također, Ashmolean ustupa svoje prostore u suradnji s brojnim organizacijama pri održavanju različitih festivala. Prošli vikend održan je One World Festival u Oxfordu te je dio programa održan u Ashmoleanu. Tom prilikom prisustvovali smo predavanjima, glazbenim izvedbama i degustirali specijalitete sirijske i indijske kulinarike.

Kao organizator sadržaja namijenjog različitoj publici, Ashmolean je institucija otvorena i zanimljiva svima, od znanstvenika do znatiželjnika.

U okviru Muzeja djeluje kavarnica s raznolikom ponudom kolača i malih zalogaja, muzejski shop i veliki restoran na krovnoj terasi (četvrta etaža). Preporučamo carrot cake i posjet suvenirnici.

Zahvaljujemo muzeju Ashmolean na mogućnosti obilaska i dozvoli objave fotografija.

Vendi Jukić Buča

U Oxfordu, 25. 11. 2017.

*Igra riječima. Nadimak Oxforda je the City of Dreaming Spires.

Galerija fotografija (autor Vendi Jukić Buča with permission of the Ashmolean Museum, University of Oxford).