U Lyonu se nalazi najstariji muzej posvećen Africi u Francuskoj – Musée africain de Lyon. Ovaj muzej ujedno je i jedan od najstarijih u Lyonu. Ustanovila ga je 1861. godine Société des missions africaines, organizacija rimokatoličkih misionara, pod utjecajem osnivača Društva monsinjora Melchior-Marie-Joseph de Marion-Brésillaca (1813. – 1859.). Materijalna građa prezentirana u Muzeju priskbljena je djelovanjem misionara na području Zapadne Afrike.

Na današnjoj adresi, Cours Gambetta 150, Muzej se nalazi od 1930. godine. Cours Gambetta avenija je koja dijeli 3. i 7. arrondisement. Iako se ovo područje nalazi izvan najužeg centra grada, radi se o mirnoj četvrti kojoj se najjednostavnije pristupa podzemnom željeznicom, a u produžetku iz smjera centra nalazi se i znameniti Institut Lumiere. Obnova građevine i njezina restauracija, koja je započela 1998. godine, dovršena je 2001. kada je Muzej formalno otvoren. Gradska višekatnica adaptirana je u 750 m² muzejskog prostora.

Prostor prizemlja namijenjen je povremenim tematskim izložbama. U vremenu naše posjete bila je postavljena izložba ‘Jeux d’enfants – figurines rituelles’  kojom su bile izložene ritualne antropomorfne figurice koje čuva Muzej, ali i iz kolekcija drugih muzeja.

Postav je, uz figurice izrađene od drva, keramike i tkanine, uključivao i figurice suvremenih autora, izrađene od modernih materijala, primjerice plastike.

Antropomorfne figurice tipična su igračka djece s područja Subsaharske Afrike i koriste se u igri te, prema vjerovanjima, potiču fertilnost.

Stalnom izložbom prezentirana materijalna građa obuhvaća preko 2000 (od 8000 koliko ih se nalazi u muzejskoj kolekciji) arheoloških, povijesnih, povijesnoumjetničkih i etnoloških izložaka s područja Zapadne Afrike.

Uz originalne artefakte izrađene pretežno od kamena, kostiju, metala i keramike nalaze se suvremene brončane stilizirane figurice malih dimenzija postavljene u vitrine, kojima je cilj demonstrirati lokalne i tradicionalne radnje i običaje te upotrebu (izloženih) artefakata u Africi. Ljudi i životinje, zajedno s originalnim artefaktima, postavljeni su u međusobne odnose i poze koji čine određenu scenu (primjerice lova ili produkcije određenih proizvoda). Ovim načinom omogućen je vizualni doživljaj određenog konteksta.

Stalna izložba tematski je podijeljena na veće cjeline: Svakidašnji život, Socijalni život i Religijski život.

Prvi kat građevine zauzima dio stalnog postava koji tematizira svakidašnji život. Izloženi su artefakti koji su izrađeni kao rezultat kreativnosti i osnovnih potreba za sakupljanjem, pripremanjem i konzerviranjem hrane te njegom tijela i međusobnom komunikacijom.

Ističu se brojni primjerci posuda izrađenih od tikve vrg (lat. Lagenaria siceraria) koje su ukrašene urezivanjem. Uz arheološke artefakte obuhvaćeni su i oni etnološki – prezentiran je materijal, proces tkanja, te konačni rezultat.

Drugi kat posvećen je demonstraciji društvenog života. Izloženi su artefakti koji su cirkulirali u procesu razmjene i trgovine, u odajama poglavica i sezonskim ceremonijama. Oblici mnogih artefakata, uz svoju praktičnu funkciju, odražavaju određeno društveno značenje. Kontakti i razmjene utjecaja s drugim kulturama uočavaju se u promjeni izgleda, oblika i ukrasa, lokalnih artefakata.

Na trećem katu nalazi se dio stalnog postava posvećen religijskom životu. Izlošci podrazumijevaju artefakte značajne u formiranju i održavanju komunikacije. Ističu se brojne maske različitih stilova, značenja i upotrebe. Maske, izrađene rezbarenjem u drvetu, dio su tradicionalnog kostima koji pokriva tijelo, izrađenog od tkanine, rafije ili drugih materijala. Svaka maska simbolizira utjelovljenje duha, a služi kao kanal za komunikaciju kroz ples i pjesmu, u zajednici s drugim maskama.

Izlošci su prezentirani u zaštićenim vitrinama, kojih je 140, a uz artefakte nalaze se i brojne fotografije, karte te rekonstrukcije.

Praktične informacije http://www.musee-africain-lyon.org/musee-pratique.html

Više o Lyonu http://www.arheologija.hr/?p=9449

Galerija fotografija [autor Vendi Jukić Buča] | Fotografije su objavljene uz dozvolu ustanove Musée africain de Lyon, kojoj ovom prilikom zahvaljujem na mogućnosti fotografiranja i individualnom vodstvu.

Vendi Jukić Buča

U Splitu, 30. 1. 2017.