Lyon je suvremena francuska metropola (po veličini treći grad u Francuskoj, slijedi Paris i Marseille), grad koji već pri samom dolasku fascinira vizurama i sadržajima. Funkcionalna organizacijska rješenja u tolikoj su mjeri na raspolaganju stanovnicima, što najbolje opisuje službena parola ‘Ma ville simplifie ma vie’ (‘Moj grad pojednostavljuje moj život’), da i netom pridošli turist stječe dojam povratka kući, a ne puta u nepoznato. Na internetskoj stranici lyoncitycard.com virtualno se, prije dolaska, mogu istražiti aktulani sadržaji i isplanirati turistički posjet.

Brojnim natpisima i obavijestima, usmjereni ste na pravi put već na samom aerodromu, nazvanom po kultnom francuskom spisatelju – Antoine de Saint Exupéry, od kuda, do samog centra, vozi brzi klimatizirani vlak Rhône-Express po povoljnoj cijeni i svakih deset minuta. Pojam ‘centar’ za lyonske prilike može se tumačiti samo uvjetno. Naime, zemljopisni položaj dviju rijeka, Saône i Rhône, uvjetuje oblik grada podijeljen na tri dijela, od kojih središnji čini formu poluotoka, a svaki predstavlja jednu vrstu turističkog centra protkanog kulturnim, znanstvenim, trgovačkim, gastronomskim i zabavnim sadržajima te povijesnim znamenitostima. Ova tri dijela međusobno su povezana na više mjesta mostovima za pješake i vozila, a po rijekama plove ili su stacionirani brodovi namjenjeni turističkim sadržajima.

Sam grad podijeljen je na devet četvrti (fr. arrondissements). Gledajući kartu, lijevo od Saône nalazi se najstariji dio grada – Vieux Lyon (Stari Lyon), odnosno 5. arrondissement. Na ovom su keltskom području, na brežuljku današnjeg naziva Fourvière, Rimljani 43. god. pr. n. e. pod vodstvom Lucija Munacija Planka (Lucius Munatius Plancus) osnovali koloniju punog naziva Colonia Copia Felix Munatia. U Lungdunumu su rođena dva rimska cara, Klaudije i Karakala, a za vrijeme prvospomenutog grad mijenja ime u Colonia Copia Claudia Augusta Lugdunensium. Ni danas nije razjašnjeno na što se odnosi naziv Lugdunum; prema keltskoj riječi dunum smatra se da označava brdo ili citadelu, dok se riječ lug može odnositi na keltskog boga Lugha, ali i svjetlo, prema latinskoj riječi lux, a postoje i druga tumačenja. Vezano uz cara Klaudija ističe se poseban artefakt – brončana ploča Table claudienne, po kojoj čak i jedna lyonska ulica nosi ime, sa zapisom Klaudijevog govora u kojem opravdava nominaciju galskih senatora, a koja se čuva u muzeju Gallo-Romain. Ovaj muzej nalazi se na padini brdašca Fouvrière, u neposrednoj blizini Malog i Velikog rimskog kazališta. In situ prezentiran ranokršćanski kompleks koji obuhvaća dvije trobrodne crkve (Saint-Etienne i Sainte-Croix) i krstionicu, nalazi se iza današnje lyonske katedrale posvećene sv. Ivanu Krstitelju, Cathedédrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon, građene u razdoblju od 12. do 15. st.

U četvrti Vieux Lyon nalazi se još nekoliko muzeja (Gadagne, u kojem je prezentirana povijest grada te Miniature et Cinema, privatni muzej s originalnim filmskim ‘artefaktima’), Palace de Justicie Historique de Lyon te brojne druge sakralne i profane građevine od povijesne važnosti. Sa središnjim dijelom povezan je brojnim mostovima, od kojih se na središnjoj poziciji nalaze Pont Bonaparte i Passerelle du Palais de Justice, namijenjen pješacima, na kojem se u periodu ljetnih vrućina ispušta vodena maglica na veselje i rashladu djece te životinjskih ljubimaca u šetnji.

Središnji dio Lyona naziva se Presqu’ile (hr. poluotok), a obuhvaća 1., 2. i dio 4. arondissement-a. Kronološki se razvija nakon Starog Lyona, posebice tijekom srednjeg vijeka i renesanse. Na sjeveru se nalazi četvrt na brdu La Croix-Rousse, nazvana prema kamenom križu crvenkasto-smeđe boje podignutom na ovom mjestu tijekom 16. st. Četvrt je poznata po proizvodnji svile, radi čega je izgrađivan poseban tip građevina s visokim stropovima u kojima su se nalazili tkalački stanovi. Traboules su i danas vidljivi natkriveni prolazi koje su koristili trgovci svilom. Još je nekoliko aktivnih izrađivača svile (canuts), a mi smo posjetili jedno od mjesta na kojem se tkanina od svile izrađuje na tradicionalan način (La Maison des Canuts). Ulice, koje većinom tvore pješačku zonu, omeđene su visokim zgradama s reprezentativnim izlozima luksuznih dućana. U mnogima se od njih nalaze banke te kulturne i političke institucije. Za povijest Lyona izrazito je važan Hôtel de Ville, odnosno gradska vijećnica (označen terminom monument historique kojim se označavaju spomenici od nacionalne važnosti).

Nalazi se na poziciji između Place des Terreaux (svjetska baština na popisu UNESCO-a) i Place de la Comédie, ispred Opera Nouvel, nazvanoj prema francuskom arhitektu Jeanu Nouvelu, koji je originalnu zgradu redizajnirao krajem 20. st. Znameniti Musée des Beaux-Artes, u kojem se čuvaju brojne zbirke od egipatskog razdoblja do suvremene umjetnosti, smješten je u prostor bivšeg benediktinskog samostana iz 17. i 18. st. Na središnjem dijelu Poluotoka nalazi se jedan od najvećih europskih trgova otvorenog tipa namijenjen pješacima – Place Bellecour (svjetska baština na popisu UNESCO-a).Kako bi se i južni dio Poluotoka prožeo kulturnim sadržajem 2014. godine otvoren je Musée des Confluences, muzej posvećen ljudskoj povezanosti i odnosima od razdoblja prapovijesti do danas. Remekdjelo moderne arhitekture u svojoj konstrukciji reflektira znanstvena i umjetnička dostignuća i mogućnosti 21. stoljeća. Dominira najjužnijim dijelom poluotoka, na mjestu doticaja dviju rijeka, na krajnjoj kopnenoj točki, ali vodenom polazištu.

Na drugu stranu Rhône dolazi se brojnim mostovima, od kojih su središnji Pont Lafayette, Pont Wilson, Pont de la Guillotière i Pont de l’Université. Ovaj dio grada obuhvaća 6., 3. i 7. arrondissement, a kao i Poluotok, organiziran je pravilnom mrežom ulica. Najsjevernije područje (6. arr.) obuhvaća golemi Kongresni centar i veliki Parc de la Tète d’Or (hr. Zlatna glava, u vezi s legendom da se u parku nalazi zakopano blago s glavom Krista) u koji se ulazi kroz monumentalna željezna vrata poznata kao Porte des enfants du Rhône.

Park s malim zološkim i veliki botaničkim vrtom ispresijecan mrežom puteljaka, organiziran je oko jezera s otočićem Île du Souvenir sa spomenikom borcima poginulima u bitci, podignutom 1904. godine, do kojeg se dolazi podzemnim tunelom. Francuzi izrazito drže do multikulturalnosti i ljudskih prava, što je obilježeno i izgradnjom mjesta posvećenog ljudskim pravima (Espace droits de l’homme) na sjevernom dijelu parka globalno značajne 1989. godine. U produžetku Kongresnog centra čije je vanjsko okruženje ukrašeno modernim skulpturama predimenzionirnih životinja i poznatim kipom narančastog čovjeka s mobitelom autora arhitekta Renza Piana, nalazi se Muzej suvremene umjetnosti (Musée d’Art Contemporain), s izlošcima unutar i izvan same zgrade. 3. arr. naziva se Part Dieu odnosno Božji dio – poslovno središte Lyona u kojem se nalaze željeznički kolodvor i najfrekventnije okretište autobusnih linija te glavna metro stanica u okviru velikog shopping centra Galeries Lafayette. U neposrednoj blizini nalaze se internacionalni hoteli Ibis, Radisson i mnogi drugi te Les Halles de Lyon – Paul Bocuse, gastronomski kompleks dućana i restorana u vlasništvu najpoznatijeg lyonskog chefa Paula Bocusea. U ovom dijelu grada smještena su i dva izminmna muzeja – Musée Africain i Institut Lumière.

Lyon je grad zaista brojnih sadržaja lociranih po cijelom užem i širem području grada. Kretati se može pješke, biciklom (vlastitim ili na najam – Vélo’v), automobilom ili gradskim prijevozom koji podrazumijeva autobuse, troley-e (autobusi na električni pogon), tramvaje i metro.

Grad se bez metroa zaista ne može smatrati metropolom. Ovaj nadasve učinkovit način gradskog putovanja, osim što rasterećuje nadzemne prometnice i parkirališta, omogućuje siguran i efikasan transfer velikog broja ljudi na velikom gradskom području. Lyonski metro, koji se sastoji od četiri linije (A-D), sagrađen je na više etaža te ispod dviju rijeka, a linija D obuhvaća i dvije podzemne uspinjače (furniculaire) koje vode na dva brdašca (ranije spomenuti Fouvrière i Saint-Jean). Vlakovi putuju u razmaku od nekoliko minuta i organizirani su tako da se mijenjajući linije može komotno stići na onu koju se ‘hvata’. Na kraju većine linija započinje autobusna ili tramvajska, koja nastavlja pojedinu rutu. Kupnjom dnevne karte po cijeni od 5€ obuhvaćeni su svi načini prijevoza, nebrojeno tijekom dana. Ogranizacija nadzemnog prometa je izuzetna – osim semafora za pješake i vozila, postavljeni su i semafori za bicikliste, kojima su uređene brojne staze. Zeleno svjetlo duže svijetli vozačima, pa kad se dovoljno opustite i s povjerenjem počnete prelaziti cestu bez obzira na semaforsku boju, postajete pravi Lyonnais 🙂 Također, organizacija u neprevidivom slučaju je također besprijekorna – jednom prilikom pokvario se autobus i već za par minuta došao je zamijenski i uz minimalno kašnjenje obavio rutu.

Lyon slovi kao gastronomska prijestolnica Europe, a tipična taverna u kojoj se poslužuju lokalni specijaliteti naziva se bouchon. Brojni su bouchoni u Lyonu, ali samo pojedini nose certifikat Les Bouchon Lyonnais originalne kulinarike koji dodjeljuje istoimeno udruženje osnovano s ciljem očuvanja i održavanja lyonske kulinaričke tradicije i gastronomije. Kao tipična jela izdvajaju se tripice koje se jedu samostalno na brojne načine (carpaccio, na žlicu, kisele…) ili su dijelom drugih jela poput andouillette (kuhana kobasica sa ili bez tripica, u debelom crijevu), zatim saucisson de Lyon (kobasice i kobasice s pistacijem), cervelle de canut (u prijevodu ‘mozak izrađivača svile’, odnosi se na specifično začinjen mekani sir), vrlo pikantni mekani sir Saint-Marcellin, salade lyonnaise (zelena salata s komadićima hamburgera, krutonima i poširanim jajetom), rosette lyonnaise (salama koja okusom, izgledom i teksturom podsjeća na slovenski savinjski želodec) i brojna druga (različiti želeji i hladetine živorinjskog porijekla, njuškice, papci i dr.), a od slatkiša treba spomenuti ukusni tarte aux pralines i tipičnu lyonsku poslasticu coussin de Lyon, izrađenu od marcipana, čokolade i likera. Suprug i ja u dva smo navrata večerali u dva certificirana bouchona (Le Laurencin i Cafe comptoir chez Sylvie), u kojima su na meniju standardizirana jela izrađena od kvalitetnih lokalnih namirnica obilnih porcija – od tipičnih probali smo kobasicu s pistacijem, cervelle de canut u kombinaciji s goveđim mišićima i svinjskim nožicama, oeuf mimolette et sauce au vin (juha s poširanim jajetom, krutonima i mesnim trakicama), viande avec un gratin dauphines (teletina s gradiniranim krumpirima), Saint-Marcellin, coq au vin (pijetao u vinu) te, iako se smatramo gurmanima, ne možemo izraziti oduševljenje ovom egzotikom 🙂 Soupe al’ognon au fromage i ravioli s foie gras u necertificiranom bouchonu (Chez Grand-Mère) ostavili su bolji dojam, kao i posjet brasserie Le Nord vlasnika Paula Bocusea, gdje nam je steak tartare bio poslužen s, naravno, pommes frittes i salatom, a božanskog creme brulee-a smo se zasitili tek nakon druge porcije. Paul Bocuse vlasnik je nekoliko restorana u Lyonu, od kojih su onom 6 kilometara izvan dodijeljene tri Michelinove zvjezdice (ukupno je 25 restorana ove titulacije u Francuskoj). Skoro svi bouchoni nude turističke menije kako bi prezentirali maksimum lyonske gastronomije, a račun za objed s par deci vina za dvoje iznosi oko 50ak eura. Ugodno smo se iznenadili običajem automatskog posluživanja boca obične vode. Bocuseova brasserie još uvijek je cjenovno pristupačna, a nudi i tična francuska jela, ne samo lyonska. Predah od lokalne gastronomije priuštili smo si u Les trois dômes, restoranu s jednom Michelinovom zvjezdicom, koji nas je oduševio i konceptom jela i načinom posluživanja.

Slijedovi pažljivo smišljenih menija ispresijecani su zanimljivim i vizualno atraktivnim gastronomskim konceptima. Svaki slijed predstavlja novo iznenađenje pod kupolom i malo umjetničko djelo (pogotovo deserti). Odabrali smo predjelo od goluba i foie gras, glavna jela s teletinom (savršeno mekane teksture) i janjetinom, a za desert soufflé i čokoladni kolač u obliku malog drveta. Ovaj restoran smješten na Poluotoku s pogledom na Rhônu nudi iznimno ugodan i nadasve ukusan doživljaj Francuske. Nakon ovog iskustva pitamo se što i kako prezentirano nudi skoro tri puta skuplji Bocuseov L’Auberge du Pont de Collognes***.

O Lyonu bi se mogla napisati knjiga, pa moram ovaj općeniti osvrt privesti kraju. Zaključila bih da je Lyon napredan, funkcionalan i bogatim sadžajima prožet grad koji omogućuje svojim stanovnicima ispunjen život, bez obzira na njihov spol, dob, vjeru, boju i porijeklo, a posjetiteljima doživljaj koji će dugo pamtiti.

Vendi Jukić Buča
U Splitu, 4. rujna 2016.

Vezani tekstovi

Musée gallo-romain
Musée Gadagne
Musée des Confluences
Musée Africain
Maison des Canuts
Musée Lumière
Musée Miniature et Cinéma