Euripid ‘ELEKTRA’, ispitna produkcija [osvrt Vendi Jukić Buča]
Odjel za kazališnu umjetnost, preddiplomski studij glume Umjetničke akademije u Splitu
Mentori: izv. prof. Goran Golovko, asistent Nenad Srdelić
Demonstratorica: Katarina Romac
Kostimi: dr. sc. Vendi Jukić Buča
Glumci: Marija Veselčić, Luka Čerjan, Anja Ostojić, Davor Pavić, Maro Drobnić, Petar Magdić
Trajanje: 1’20”
Premijera: ponedjeljak 22. veljače 2016., 18 h, dvorana Gripe

 

Ánthrōpos métron.

Čovjek (je) mjerilo (svega).

Ispitna predstava Elektre studenata 3. godine glume Umjetničke akademije u Splitu pokazuje kako uz minimalna (financijska) ulaganja, a na temelju umjetničkog stvaralaštva i interpretacije, može nastati predstava vrijedna prikazivanja i u okviru redovnog kazališnog repertoara. Još uvijek zaštićeni krilima sigurnosti fakultetske ustanove, neopterećeni konkurencijom i kritikom, hrabri i srčani studenti inputirali su svu svoju energiju, koncentraciju i umijeće u glumačku ekspresiju svakog kazališnog kadra predstave.

Moglo bi se pomisliti da poznata i nebrojeno puta izvođena Euripidova ‘Elektra’, u dobro utabanoj formi tipične grčke tragedije, ne pruža odviše mogućnosti za originalni osobni izražaj redatelja/glumca/kostimografa, kreativnost šokovite eskapade ili munjevitog prepada. Ovaj studentski projekt dokazao je suprotno.

Pozornica je organizirana u formi kruga, a prostor se iskorištava maksimalno. Svojim međusobnim odnosima, tijelima i pozicijama, stvaraju kompozicije i skulpture. Gestikulacijom lica dočaravaju grčke tragične maske. Oni pjevaju, vrište, čupaju, guraju, stupaju, gaze, dave i pljuju.

Kostimi, reducirani na osnovne forme antičkog kostima, jednostavnih ali prepoznatljivih elemenata i različite funkcije, pozadina su i ‘slikarsko platno’ prštećim elementima crvenila koje simbolizira tijelo, krv, meso, truplo, leš, patnju, krivnju, brigu, smrt, ubojstvo, ali i osvetu, zadovoljstvo i sreću.

Poklon na kraju zračio je oduškom, zadovoljstvom i ponosom izvedenog kazališnog komada, podržan dugim i zasluženim pljeskom publike.

>Galerija fotografija [VJB]

Vendi Jukić Buča

U Splitu, 22. 2. 2016.

UMAS - Euripid 'Elektra'. Foto: VJB.

UMAS – Euripid ‘Elektra’. Foto: VJB.