Gradske znamenitosti

Poznato je da je grad Varaždin jedno od najvažnijih kulturnih središta sjeverozapadne Hrvatske. Kulturna ponuda Varaždina uvijek je bila bogata i raznovrsna, temeljena na tradiciji, kulturi i povijesnim znamenitostima. Specifičnost Varaždina je njegova iznimna umjetnička i spomenička baština koja vjerno čuva baroknu prošlost grada nudeći svojim žiteljima i posjetiteljima zanimljive priče iz bogate mu prošlosti. Postoje priče koje nam Varaždin predstavljaju kao Grad zvonika i Grad anđela. U spomenute se priče nije teško uživjeti obzirom na bogatstvo sakralne baštine grada, mnoštvo zvonika, oltara i anđela, stvorenja koja nisu ostala samo u crkvama već su izašla na zidove, fasade i ulice pozdraviti sugrađane i posjetitelje.

 

Gradski muzej Varaždin - Anđeo. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Anđeo. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varaždin - Anđeo u prozoru. Snimio: Robert Tabula.

Varaždin - Anđeo u prozoru. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na relativno malom su prostoru ostale očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma, secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica.

Plemićki dvor, odnosno tvrđava poznata pod imenom Stari grad najveća je  znamenitost u gradu. Smještena je na sjeverozapadnom obodu gradske jezgre, a građena od 14. do 19.stoljeća. Tvrđava se prvi put u povijesti spominje u 12. stoljeću i postoji vjerovanje da je tada bila sjedište varaždinskih župana.

Grofovi Celjski postaju vlasnici Starog grada u 14.stoljeću i oni ga preuređuju u gotičkom stilu. Upravo iz tog vremena potječe i četverokutni središnji objekt oko kojeg su se prvotno nalazile drvene palisade. No, u 16. stoljeću, za vlasništva Ivana Ungnada, tvrđava doživljava najveće zahvate, kada je preuređuju u suvremenu renesansnu fortifikaciju. 1544. počinje gradnja zidina s kružnim kulama i zemljanih bedema oko njih, s jarkom punim vode. Novi su poduhvati tvrđavu učinili karakterističnim tipom utvrde poznat pod imenom „wasserburg“. No, promjenama ni tu nije bio kraj. Pregradnju Starog grada vršio je i graditelj talijanskog podrijetla Domenico dell’Allio koji je djelovao u Štajerskoj. Tek je pred kraj 16. stoljeća varaždinska tvrđava trajno došla u ruke mađarsko-hrvatskoj obitelj Erdödy, koja će na njoj izvesti manje adaptacije u baroknom stilu. Kasnije tvrđava prelazi u vlasništvo varaždinske općine.

 

Varaždin - Stari grad. Snimio: Robert Tabula.

Varaždin - Stari grad. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varaždin - Stari grad. Snimio: Robert Tabula.

Varaždin - Stari grad. Snimio: Robert Tabula.

 

Gradski  muzej Varaždin

U spomenutoj se tvrđavi smjestio i Gradski muzej Varaždin koji je osnovan je 1925. godine na poticaj Varaždinskog muzealnog društva. Jezgru prvotnog postava činili su predmeti donirani od poznatih varaždinskih obitelji, dok je današnji stalni postav sastavljen od čak šest specijaliziranih odjela: Arheološkog, Entomološkog,  Etnografskog, Galerije starih i novih majstora, Kulturno-povijesnog i Povijesnog odjela. Uz njih, u Muzeju postoji i Odjel zajedničkih službi za upravno-pravne, administrativne i opće poslove, kao i za restauratorsko-preparatorske djelatnosti.

Muzejski odjeli smješteni su na nekoliko lokacija unutar bogate gradske jezgre u nekoliko građevina spomeničke vrijednosti. Osim gotičko-renesansne tvrđave Stari grad, odjeli se nalaze i u baroknoj palači Sermage, u klasicističkoj palači Hercer i Kuli stražarnici u kompleksu Starog grada. Trenutno su uređena četiri stalna muzejska postava unutar muzejskih odjela, a riječ je o postavima Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu, Entomološkog odjela u palači Hercer te Galeriji starih i novih majstora u palači Sermage. U skorašnjoj pripremi je i otvaranje stalnog postava Arheološkog i Povijesnog odjela u prostoru palače Hercer. Osim osnovne djelatnosti i stalnog postava, Muzej nudi i samostalne likovne i tematske izložbe  te  je otvoren za različite programe i manifestacije, što uključuje koncerte, kazališne predstave, književne manifestacije, stručne skupove, modne revije i sl.  Za svoje djelovanje i rad Muzej je primio brojne stručne nagrade te javna priznanja i pohvale. Među značajnijima su nagrada hrvatske muzejske struke “Pavao Ritter Vitezović”, nominacija za Nagradu europskoga muzeja godine koju dodjeljuje Europski muzejski forum te posebna pohvala za CD-ROM “Kukci” na Međunarodnom festivalu za audiovizualnu i multimedijsku prezentaciju muzeja i baštine F@imp, održanom 2004. godine na Tajvanu, u organizaciji AVICOM-a.
Vidljiv je trud i napor Muzeja da svoju građu približi posjetiteljima kroz neprestano ulaganje, unapređivanje i razvijanje odjela. Također valja spomenuti izrazitu ljubaznost i srdačnost te  profesionalan i stručan pristup osoblja. Ova institucija je prilagođena različitim profilima posjetitelja te je sjajna za grupne školske i studentske dolaske, obiteljske posjete s djecom, koja imaju priliku sudjelovati u raznim događanjima i idealno rješenje za zaljubljenike u prošlost koji traže dašak minulih vremena. Za vrijeme održavanja Špancirfesta, od 24.kolovoza do 02.rujna, Gradski muzej Varaždin produžit će svoje radno vrijeme ne bi li i Vama pružio mogućnost da otkrijete što se sve skriva iza starih zidina.

 

Postavi po odjelima Gradskog muzeja Varaždin

Kulturno-povijesni odjel

Kulturno-povijesni odjel u svom stalnom postavu u Starom gradu posjeduje desetke tisuća kulturno-povijesnih predmeta koji nas uče o civilizacijskoj i umjetničkoj prošlosti Varaždina, ali i razvoju Srednje Europe kojoj grad Varaždin politički, društveno i kulturno pripada.  Među najznačajnijim izlošcima su žezlo varaždinskog gradskog suca iz 1464. te veliki pečatnjak grada Varaždina iz iste godine, predmeti nekadašnjih varaždinskih cehova, oruđe, oružje, zbirka topova, umjetnički predmeti, škrinje, ogledala, namještaj, posuđe, ukrasne figure, satovi, sakralni predmeti, medicinska i apotekarska oprema itd.

Gradski muzej Varaždin - Čizmice. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Čizmice. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izlošci od stakla i keramike, kao i satovi proizvodi su europskih radionica i tvornica, dok manji dio dolazi iz domaće proizvodnje. Začetak ove zbirke datira se u 1925., godinu osnutka Gradskog muzeja Varaždin, a donirani predmeti potječu iz hrvatskih obitelji plemićkog i građanskog staleža s područja sjeverozapadne Hrvatske. Dokumentirajući život varaždinskih plemića i građana, ovi nas kulturno-povijesni izlošci vode u zasebne ambijentalne vizure prošlosti. Predmeti izloženi u tvrđavi specifični su i po mjestu gdje su izloženi, jer i sama je tvrđava spomenik kulture s vlastitom pričom. Sve to zajedno donosi fuziju minulih vremena utkanu u civilizacijski odmak tek nekoliko stotina godina u prošlost. Ni ta vremena, kao ni ova današnja, ne izostaju s popriličnom dozom intriga, površnosti, nasilja i spletkarenja, ali čini se da znatnije obiluju dovitljivošću, duhovitošću, ustrajnošću, mudrošću, profinjenošću, stilom i kulturom od današnjeg čovjeka.

 

Gradski muzej Varaždin - Sirena. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Sirena. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin - Vitrina. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Vitrina. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin - Vitrina s keramičkim izlošcima. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Vitrina s keramičkim izlošcima. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin - Ogledalo s odrazom autorice teksta. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Ogledalo s odrazom autorice teksta. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija starih i novih majstora

Galerija starih i novih majstora na trgu M. Stančića u baroknoj  palači Sermage izlaže „Stalni postav starih majstora“ na prvom katu galerije, dok su u prizemlju djela mlađih autora iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin pod imenom „Lice i tijelo kao odraz psihe“. U intimnom i srdačnom prostoru galerijska zbirka starih majstora sadrži umjetnine talijanskih, nizozemskih, flamanskih, austrijskih, njemačkih i domaćih autora u periodu od 15. do 19. stoljeća. Vrijedna djela iz baroka, bidermajera i druge polovice 19.stoljeća svjedoče o kulturno-umjetničkim vezama Hrvatske s drugim europskim zemljama i kulturnim središtima.

Prvo otvaranje likovne galerije zbilo se 1939. godine i od tada galerija je još tri puta otvarala stalni postav. Danas galerija posjeduje 2000 djela razvrstanih u zbirku slika, skulptura, crteža i grafika.

U prizemlju, iz izabranih djela novijih autora (kraj 19. i cijelo 20.stoljeće) kroz razdoblja realizma, simbolizma, impresionizma, ekspresionizma, nadrealizma i drugih likovnih izričaja, prikazana su djela Vlahe Bukovca, Josipa Račića, Ljube Babića, Miroslava Kraljevića, Maksimilijana Vanke, Ljube Laha, Pavle Vojkovića, Miljenka Stančića, Zlatka Price, Nade Pivac, Jelice Žuža, Nives Kavurić-Kurtović i mnogih drugih hrvatskih umjetnika. Kroz nadahnute prikaze ljudskog tijela i lica, nerijetko autoportretom, autori nude vizionarsku priču osjetila, vizura i doživljaja, čas poznatih čas nepoznatih uloga u kojima se čovjekova tjelesnost i duhovnost mogu naći. Specifičan stil svakog autora ponaosob otkriva različite parametre fokusa, inspiracije, iskustva i izričaja koji pozivaju u svoj magičan svijet (de)konstrukcije sebstva kroz duh i tijelo.

Entomološki odjel

Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca nalazi se u palači Herzer na Franjevačkom trgu broj 6. Izložba „Svijet kukaca“ prikazuje život kukaca u šumi, na livadi, u vodi, na obali, noću i u zemlji. Izložba predstavlja i varaždinske prirodoslovce krajem 19. i početkom 20.stoljeća, s naglaskom na lik i djelo prof. Franje pl. Košćeca, svestranog prirodoslovca i strastvenog etologa koji je svojim iscrpnim promatranjem, stručnom obradom, jednostavnošću prikaza i praktičnošću prepariranja, modeliranja i crtanja ostavio bogat fundus koji danas čini stalni postav „Svijeta kukaca“.

Od velikog broja kukaca posebna strast profesora Košćeca bili su opnokrilci (Hymenoptera), graditelji čudesnih nastambi, osobito samačke i združene ose, mravi i pčele.  U njegovim zbirkama upravo je njihovih gnjezdilišta najviše.  Uz to, Košćec je ostavio opsežan prikaz nove tehnike prepariranja kukaca „prepariranje na čekinjama“. Kao plodonosan inovator izmislio je posve novu metodu prepariranja sitnijih kukaca, a poznat je i po svojim spravama. „Sprave Franje Košćeca“ su priručna pomagala izrađena od daščica, drva, poklopaca, šperploče, brijaćih nožića,  vijaka, lima i sl., koje su mu služile za prepariranje.

Na svojim je terenskim opažanjima dr.Košćec utvrdio različite oblike i obrasce ponašanja kukaca te je posebno dobro razumio semiologiju pčela i osa. Ova interaktivna izložba uređena je prema najsuvremenijem modelu uređenja prirodoslovnih muzeja u svijetu te na taj način posjetitelju omogućuje slojevito i iscrpno upoznavanje sa svijetom kukaca kroz moderan, logičan i intuitivan pristup.  Izložba obiluje zanimljivim prikazima životnih ciklusa pojedinih kukaca, što je također Košćecova zasluga i osobitost izložbe.

Cijeli je postav „Svijet kukaca“ zaokružena priča koja ne uvodi kukca u svijet čovjeka, već upravo suprotno, čovjeka uči kako izgleda svijet kukaca kada je kukac u glavnoj ulozi. Istraživanje svijeta kukaca možete nastaviti i kod kuće na nagrađivanom interaktivnom CD ROM-u, kojeg možete nabaviti na ulazu Entomološkog odjela. CD sadrži posebne osobitosti kukaca, videozapise, fotografije, animacije, ilustracije i razne druge informacije vezane uz najuspješniju skupinu životinja na Zemlji.  Zabavno, edukativno i zanimljivo vrijeme proveli smo na Entomološkom odjelu i time završili naš posjet Gradskom muzeju Varaždin.

Nadamo se da ćete i vi, dragi čitatelji, posegnuti za bogatom ponudom Gradskog muzeja Varaždin i da ćete lako odlutati u njegove svjetove koji zovu širom otvorenih vrata.

Ovim putem zahvaljujemo Gradskom muzeju Varaždin i svim njegovim djelatnicima koji su nam omogućili da kroz njihove odjele grad Varaždin doživimo na posve nov način. Posebno bih zahvalila Ljerki Albus, Ivi Kožnjak i Marku Stančinu na  stručnom, srdačnom i zanimljivom vodstvu kroz postave.

 

 

Gradski muzej Varaždin - Zbirka kopalja. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Zbirka kopalja. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin - Lapidarij. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Lapidarij. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin - Nadgrobna ploča. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Nadgrobna ploča. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin - Top. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Top. Snimio: Robert Tabula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradski muzej Varaždin - Bunar. Snimio: Robert Tabula.

Gradski muzej Varaždin - Bunar. Snimio: Robert Tabula.