Newsletter

Znanstveni skup HAD-a

ZNANSTVENI SKUP HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA
Od Kornata do/preko Velebita –
arheologija Sjeverne Dalmacije i Like

U organizaciji Arheološkog muzeja Zadar i Hrvatskog arheološkog društva od 10. do 14. listopada 2022. godine održat će se godišnji znanstveni skup pod nazivom „Od Kornata do/preko Velebita – arheologija Sjeverne Dalmacije i Like“. Nakon punih 25 godina skup Društva ponovno je u Zadru, u čast obilježavanja 190. obljetnice osnutka Arheološkog muzeja Zadar. Kao što je i uobičajeno, u okviru skupa održat će se sjednica Središnjeg odbora Hrvatskog arheološkog društva, te Godišnja skupština Društva.
Na širem zadarskom području, od vanjskih otoka zadarskog arhipelaga i Kornata sve do južnih obronaka Velebita pa i dalje do Like, proteklih se desetljeća vrlo intenzivno istražuje. Iskopavanja je provodilo više institucija i arheoloških tvrtki, samostalno ili u suradnji, u okviru različitih znanstvenih projekata, ali i zaštitnih radova unutar građevinskih i infrastrukturnih zahvata. Dobiveni rezultati uvelike su doprinijeli poznavanju i razumijevanju prošlosti ovih prostora, od razdoblja paleolitika do duboko u novi vijek. Znanstveni skup  „Od Kornata do/preko Velebita – arheologija Sjeverne Dalmacije i Like“ izvrsna je prilika da se novija istraživanja i njihove rezultate predstavi stručnoj i znanstvenoj javnosti.
Osim u prostorima Arheološkog muzeja, skup će se održati na nekoliko lokacija u centru Zadra te u Ninu. Predviđeno je otvorenje dviju izložbi, kraći izlet uz obilazak Nina i ninske okolice te cjelodnevni izlet na Velebit kao posebno atraktivan završetak ovogodišnjeg susreta.
Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju se do 1.6.2022. na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr)
Stoga pozivamo kolege da svojim prilozima doprinesu uspješnosti ovog kongresa.Podaci o smještaju i ostale informacije biti će uskoro dostupne!

Izvještaji iz rada Društva

Hrvatsko arheološko društvo djelovalo je u svojim prostorijama  u Tomašićevoj ul. 6. Ostvarivanje Programa Društva za 2021. koji je prihvatila i odobrila godišnja skupština Društva održana u Sisku 2020. teklo je prema predviđanjima.

IZVJEŠĆE:
O RADU HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA U 2021. GODINI

Prva redovita sjednica Središnjeg odbora Hrvatskog arheološkog društva održana je on-line, putem Zoom platforme, u srijedu, 23. veljače 2022., s početkom u 12 sati.

PRVA REDOVITA SJEDNICA HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA 2022.

Posebni nalaz

Predmet iz Arheološkog muzeja Zadar

KERAMIČKA AMFORA S NATPISOM „FELIX ARBA“, suvenir antičkog doba / Martina Rajzl

Keramička amfora s natpisom „FELIX/ARBA“ (‘Sretni Rab’) pronađena je u grobu u Ninu 1895. Stilske i tipološke značajke, natpis izveden tehnikom „a la barbotine“, svrstavaju je u grupu predmeta lokalne proizvodnje koji se mogu interpretirati kao antički suveniri. Lagana i lako prenosiva bila je namijenjena tržištu malih razmjera i s eventualnim tekućim sadržajem imala je funkciju mementa s putovanja.

Rok za izdanja HAD-a

Radovi za Izdanja Hrvatskog arheološkog društva “Salona između Sredozemlja i Panonije” primaju se do 20. lipnja 2022. godine.

Rok za Obavijesti HAD-a

Radovi za Obavijesti  Hrvatskog arheološkog društva  primaju se do 20. lipnja 2022. godine.
Poštovani članovi!

ČLANARINA ZA 2022. GODINU.
Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2020. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

Zapisinici i izvještaji o radu

godišnja skupština, zapisnik sjednice Središnjeg odbora i zaspinik konstituirajuće sjednice.

Navedene zapisnike možete pročitati:
Druga redovita sjednica HADa 2021
Godišnja i izborna skupština HADa 2021
Konstituirajuća sjednica HADa 2021
Izvještaj o skupu u Solinu možete naći ovdje.

UPUTE ZA NEWSLETTER

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

Info:
HAD PRESS