U kući Helija, boga Sunca i najmoćnijega Titana, rađa se kći Kirka, neobično dijete: ni moćna poput oca ni opako zamamna poput majke. Potraživši društvo u svijetu smrtnika, otkriva da ipak ima moć: moć čarobnjaštva koja prijeti i samim bogovima. Osjećajući se ugroženima, protjeruju je na napušten otok na kojemu ona usavršava okultno umijeće, pripitomljava divlje zvijeri i s vremenom susreće mnoge od najslavnijih mitoloških likova, među kojima, naravno, i Odiseja. No Kirka nehotice navlači na sebe gnjev i ljudi i bogova, a kako bi zaštitila ono što najviše voli, mora skupiti svu snagu i jednom za svagda odlučiti želi li pripadati društvu bogova među kojima je rođena ili smrtnika koje je zavoljela.

Nezaboravno uvjerljivi likovi, zadivljujući jezik i neodoljiva napetost čine Kirku pripovjedačkim čudom, očaravajućom pričom o obiteljskom suparništvu, dvorskim spletkama, ljubavi i gubitku, koja ujedno slavi nesalomljivu žensku snagu u svijetu kojim vladaju muškarci.

Iz kritika:

Trijumf!
The Times

Ova odvažna, subverzivna verzija priče o mitskoj božici uspijeva istodobno biti epska i intimna i preobraziti najozloglašeniji ženski lik iz Odiseje u vjerodostojnu junakinju.
The New York Times

Mislite da roman zasnovan na grčkoj mitologiji nije za vas? Čekajte samo. Miller ispreda čaroliju polako, no što dalje budete odmicali, bit ćete sve zadivljeniji… Antičke priče i likovi preoblikovani su zahvaljujući činjenici da suvremene žene napokon mogu progovoriti o sestrinstvu i seksizmu, silovanju i srdžbi i, na najtankoćutniji mogući način, o majčinstvu.
People

Jedna je od najčudesnijih osobina ovog romana to što znamo – i to već tisućama godina – kako će koji događaj završiti, a Miller je ipak toliko maštovito preinačila poznatu nam priču da uspijeva pobuditi duboke osjećaje i djelovati neočekivano.
The Washington Post

Ispreplećući Homerov ep s drugim izvorima Miller je satkala klasičnu priču o ženskoj emancipaciji. Naslikala je beskompromisan portret superjunakinje koja uči baratati božanskom moći i polako spoznaje što znači biti smrtan.
Publishers Weekly

Madeline Miller rođena je u Bostonu, a odrasla u New Yorku i Philadelphiji. Pohađala je Sveučilište Brown, gdje je stekla naziv magistrice klasične filologije i književnosti. Tijekom zadnjih petnaest godina predaje i podučava latinski, grčki i Shakespearea. Njezin prvi roman ‘Ahilejeva pjesma’ osvojio je nagradu Orange 2012. i bio je na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa. Preveden je na dvadeset pet jezika. Njezini eseji objavljeni su u mnogim tiskovinama i drugim medijima uključujući The Guardian, Wall Street Journal, Lapham’s Quarterly i NPR.org. Živi nedaleko od Philadelphije u Pennsylvaniji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Informacije o knjizi:

Madeline Miller
Kirka

Naslov originala: Circe
Godina originalnog izdanja: 2018.
Prijevod: Patricija Horvat
Broj stranica: 358
Uvez: Meki uvez
Nakladnik: Profil
Godina izdanja: 2019.
ISBN: 978-953-313-712-4
Cijena knjige: 129,00 kn

[izvor informacije Profil knjiga]