Riječ Urednika
Summa summarum aktivnosti 6 godina poslije osnivanja
Ususret 7. godini ‘arheološke ere’ avec les bonnes résolutions pour 2016

Predstavljamo sažetak najvažnijih postignuća tijekom 6 godina djelovanja prvog hrvatskog internetskog portala o arheologiji Arheologija.hr, kao nastavak Sažetka iz 2012. godine [Arheologija.hr – Prva godina ‘naše ere’ [Riječ Urednika] >http://www.arheologija.hr/?p=1659].*

Kao najznačajnije, navodimo napredovanja suradnika Portala na profesionalnoj razini.

Vendi Jukić Buča doktorirala je u rujnu 2015. na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prethodne godine (2014.) magistrirala je modni dizajn/kostimografiju na Naravnoslovnotehniškoj fakulteti Univerza u Ljubljani.

Vendi Jukić Buča na obrani doktorata.

Vendi Jukić Buča na obrani doktorata.

Vendi Jukić Buča s Magisterijem u rukama :)

Vendi Jukić Buča s Magisterijem u rukama 🙂

 

Berislav Buča doktorirao je teorijsku fiziku u rujnu 2015. godine na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze u Ljubljani.

Berislav Buča na obrani doktorata.

Berislav Buča na obrani doktorata.

 

Kristina Dragčević Gwirtzman magistrirala je 2015. godine poduzetnički menadžment na veleučilištu ‘Vern’ te dovršava doktorski rad na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze u Ljubljani.

Kristina Dragčević Gwirtzman nakon obrane.

Kristina Dragčević Gwirtzman nakon obrane.

 

Robert Tabula diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine.

Čestitamo!

Pregled aktivnosti:

Objavljivanje vijesti i novosti iz područja arheologije
U području objavljivanja relevantnih informacija ostvarili smo suradnju s Arheološkim muzejem Zadar, Hrvatskim arheološkim društvom, Institutom za arheologiju i Muzejskim dokumentacijskim centrom te slovenskim MGML-om (Muzej in galerije mesta Ljubljana) i izraelskim Bible Lands Museum. I dalje redovito prenosimo muzejske informacije, najave i osvrte na izložbe te pratimo aktivnosti muzejâ i institucija.

Zahvaljujemo Arheološkom muzeju u Zagrebu, Arheološkom muzeju Istre u Puli i Muzejskom dokumentacijskom centru, koji su nam ustupili brojne publikacije za predstavljanje.

Proveli smo nekoliko intervjua i razgovora s hrvatskim i stranim arheolozima.

Na inicijativu predlagatelja, objavili smo nekoliko tekstova vanjskih suradnika.

U vlastitom angažmanu ili u suradnji s drugim institucijama, organizirali smo nekoliko nagradnih igara.

Pozitivno utječemo na prezentaciju arheološke struke. Pioniri smo načina prezentacije događanja, otvorenja, postava, konferencija i drugih arheoloških susreta s fotografskim prilogom u vidu galerije fotografija – način koji su preuzeli brojni muzeji i institucije kao i regionalni (arheološki) portali.

Projekti:

Logo Portala
Izradili smo logo Portala u vidu strelice paleolitičkog koplja koji asocira na ikonu kompjuterskog miša (autor: VJB).

Projekt ArheoKalendara
Pokrenuli izradu autorskog projekta ArheoKalendar©, u godišnjem ritmu izdanja krajem prosinca za narednu godinu. Do sada su objavljeni kalendari za 2014., 2015. i 2016. godinu.

Projekt arheoloških kostima i replika ArchaeoROBE
Kao partner projekta portala Arheoologija.hr pokrenut je Projekt izrade arheoloških kostima i replika ArchaeoROBE (ArchaeoROBE.com).

Facebook stranica
Osnovali smo Facebook stranicu Portala http://www.facebook.com/Arheologija

*Sve navedeno napravili smo u vlastitom financijskom i radnom angažmanu, bez vanjskih novčanih poticaja i bez reklama.

Statistike
Prema riječi ‘arheologija’ na google.hr, Portal ‘Arheologija.hr ‘nalazi se na trećem mjestu (iza Wikipedije i Odsjeka za arheologiju FF u Zg). Mjesečno u prosjeku primi 3000 posjeta, što je u protekloj godini dana značilo više od 31000 posjeta, dok je ‘hits’-ova bilo više od 3,7 milijuna, a pregledano je skoro 2 milijuna stranica (pages). Najveći broj posjetitelja dolazi iz Hrvatske, Slovenije, Amerike, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Norveške.

Facebook stranica Portala http://www.facebook.com/Arheologija u ovom trenutku broji 2,418 like-ova.

Zahvaljujemo na potpori!

Les bonnes résolutions pour 2016

Namjeravamo i dalje podizati kvalitetu sadržaja i izražaja te širiti krug suradnika i čitatelja u Hrvatskoj i regiji, kao cjeloviti arheološki portal s obilježjima inovativnosti, kreativnosti uz praćenje tehnoloških trendova.

Planiramo redizajn stranice, s ciljem poboljšanja funkcionalnosti i vizualne atraktivnosti.
Kako bismo proširili područje djelovanja, pozivamo zainteresirane institucije, muzeje i druga organizacijska tijela i pojedince kojima je arheologija predmet stručnog interesa, na suradnju. Naš e-mail je arheologija[@]arheologija.hr.

Srdačno!
Glavni i odgovorni urednik
dr. sc. Vendi Jukić Buča
vendi[@]arheologija.hr
U Splitu, 31. 12. 2015.