OPĆI PODACI

Vrsta muzeja: opći muzej - zavičajni

 • Ravnatelj: Zrinka Ettinger Starčić
 • Adresa: Palača Fritzy, Vladimira Gortana 35, Mali Lošinj; Muzejslo-galerijski prostor Kula, Kaštel b.b, Veli Lošinj; Arheološka zbirka Osor, Arheološka zbirka Osor - Gradska vijećnica, Osor - Nerezine
 • Tel: + 385 (51) 233 892, 233-614
 • Fax: + 385 (51) 533 892
 • Web stranica
 • Email
 • Otvoreno za posjetitelje: Muzejsko-galerijski prostor Kula Veli Lošinj: 02. 11. – 14.4. otvaranje 'na poziv', 15.04. – 14. 06. utorak - subota od 10 do13 sati, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno (osim na Uskršnji ponedjeljak i Praznik rada), 15. 06. – 15. 09. utorak - nedjelja od 10 do 13 i od 16 do 22 sata, ponedjeljkom zatvoreno, 16. 09. – 01. 11., utorak - subota od 10 do 13 sati, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno (osim na Dan spomena na mrtve); Palača Fritzy, Mali Lošinj od 7. siječnja - 1. travnja na upit, od 2. travnja - 15. svibnja i 16. rujna - 1. studenog, utorak - petak 10 - 13 i 18 - 20 h, subota 10 - 13, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno (osim na Uskrsni ponedjeljak, Praznik rada i Dan mrtvih), od 16. svibnja - 15. lipnja, utorak - subota 10 - 13 i 18 - 20 h, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno, od 16. lipnja - 15. rujna, utorak - nedjelja 10 - 13 i 19 - 22 h, ponedjeljkom zatvoreno, 2. studenog - 6. siječnja, utorak - petak 10 - 13 i 17 - 19 h, subota 10 - 13 h, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno (osim na Dan Sv. Stjepana); 07.01. Uskrs, otvaranje 'na poziv', Uskrs – 14. 06. utorak-subota od 09 do 14 sati, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno (osim na Uskršnji ponedjeljak i Praznik rada), od 15. 06. – 15. 09. utorak - nedjelja od 10 do 13 i od 19 do 22 sata, ponedjeljkom zatvoreno, od 16. 09. – 01. 11. utorak-subota od 09 do 14 sati, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno (osim na Dan spomena na mrtve), od 02. 11. – 06.01., utorak - subota od 09 do 13 sati, nedjeljom i ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.
 • Napomena: Otvaranje 'na poziv' podrazumijeva prethodni (minimalno 1 dan ranije) telefonski ili e-mail dogovor oko točnog termina otvaranja. Fotografiranje u muzejskim objektima dozvoljeno je samo za osobne potrebe (kao uspomena) i to bez uporabe bljeskalice i stativa. Svako fotografiranje namijenjeno publiciranju u tiskanim ili elektroničkim medijima bez prethodno dobivene dozvole Lošinjskog muzeja kažnjivo je.
 • Ulaznice: ulaznice u pojedine muzejske zgrade pojedinačno iznose 10,00 kn - odrasli, 5,00 kn - djeca od 7-18 godina, studenti, korisnici EURO<26 iskaznica i umirovljenici iz Hrvatske, grupe (10 i više posjetitelja) 8,00 kn, odrasli 4,00 kn, djeca od 7-18 godina, studenti, korisnici EURO<26 iskaznica i umirovljenici iz Hrvatske; zajedničke ulaznice u sve 3 muzejske zgrade ('2+1 gratis') pojedinačno 20,00 kn - odrasli 10,00 kn - djeca od 7-18 godina, studenti, korisnici EURO<26 iskaznica i umirovljenici iz Hrvatske; grupe (10 i više posjetitelja) 15,00 kn, odrasli 7,50 kn, djeca od 7-18 godina, studenti, korisnici EURO<26 iskaznica i umirovljenici iz Hrvatske. Besplatan ulaz djeca do 7 godina, grupe školske djece s područja Grada Malog Lošinja, vodiči i pratitelji grupa, članovi strukovnih udruga (ICOMOS, HMD, HAD i sl.), umirovljenici iz Hrvatske - petkom.
 • Stručna vodstva: stručno vodstvo na hrvatskom jeziku - 100,00 kn, stručno vodstvo na stranim jezicima (engleski, talijanski, njemački jezik) 200,00 kn; stručno vodstvo za grupe učenika i studenata iz Hrvatske – besplatno. Stručno vodstvo po muzejskim zbirkama potrebno je prethodno najaviti, telefonski ili e-mailom, minimalno 1 dan prije dolaska. Vanjski vodiči smiju voditi po muzejskim zbirkama samo uz prethodno dobivenu dozvolu Lošinjskog muzeja.

Lošinjski muzej obuhvaća Arheološku zbirku Osor, Umjetničku zbirku Maloga Lošinja u palači Fritzy i Muzejsko-galerijski prostor Kula u Velom Lošinju.

Palača Fritzy.Ustupio: LM PRESS.

Palača Fritzy.Ustupio: LM PRESS.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

POVIJEST MUZEJA

Lošinjski muzej osnivao se dugo. Stariji Lošinjani bili su skeptični, jer još pamte nesretnu sudbinu prvog lošinjskog Gradskog muzeja, osnovanog 1955., otvorenog za javnost 1957. i zatvorenog 1960. godine, nakon čega najvrijedniji dio njegovog fundusa nestaje u stalnim selidbama. Mozaik sastavljen od Arheološke zbirke Osor, Umjetničkih zbirki Maloga Lošinja u palači Fritzy i Muzejsko-galerijskog prostora Kula u Velom Lošinju konačno se posložio u cjelinu pod nazivom Lošinjski muzej u rujnu 2007. godine.

Opširnije o povijesti muzeja

 • Arheološka zbirka u Osoru

Zbirka je nastala iz više privatnih zbirki osorskih svećenika i sljednika osorskog plemstva, otvorena je za javnost daleke 1889. godine i jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. U 120 godina njenog postojanja i djelovanja mijenjale su se države, vlasti i ovlasti. Jedino što se nije promijenilo je njen smještaj u nekadašnjoj osorskoj gradskoj vijećnicu i loggi iz 15. stoljeća. Posljednjih desetljeća djelovala je u sastavu Narodnog sveučilišta (kasnije Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj) kao područna zbirka Creskog muzeja u Cresu, da bi 2001. ušla u sastav Lošinjskog muzeja u osnivanju.

 • Palača Fritzy

Lošinjani su dugi niz godina Palaču Fritzy zvali ‘sveučilište’, jer je u njoj bilo smješteno Narodno sveučilište. Kako su se u zgradi par desetljeća mijenjali sadržaji, tako je uređivana u više navrata. Krajem 1993. godine u prizemlju zgrade postavljena je stalna izložba Zbirke umjetnina Andra Vida i Katarine Mihičić, obnovljena pet godina kasnije pod nazivom Zbirka hrvatskih majstora A. V. Mihičića. Te, 1998. godine u novoobnovljenoj Velikoj dvorani postavljena je i stalna izložba Zbirke starih majstora Piperata, a obje zbirke objedinjene su pod nazivom Umjetničke zbirke Maloga Lošinja. Zbog otvaranja galerije u prizemlju zgrade u kolovozu 2006. godine, Zbirka Mihičić seli u novouređenu dvoranu na trećem katu, a unutrašnjost palače Fritzy dobiva svoj današnji izgled.

 • Kružna kula

Kula iz 15. stoljeća u Velom Lošinju, sve do 1997. godine bila je u ruševnom stanju. Nakon temeljite obnove i rekonstrukcije drvenih dijelova, kula je otvorena za javnost u svibnju 2000. godine. Točno godinu dana kasnije u njoj je svečano otvoren Muzejsko-galerijski prostor Kula, sa stalnom izložbom o povijesti Velog Lošinja i galerijom na trećem katu.

 • Muzej danas

U rujnu 2007. godine Lošinjski muzej se izdvojio iz Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj i  osnovao kao lokalni, gradski muzej općeg tipa, a osnivač mu je Grad Mali Lošinj. Djeluje u tri muzejske zgrade u Velom Lošinju, Malom Lošinju i Osoru, te na dva otoka, Lošinju i Cresu. Sjedište Lošinjskog muzeja je u palači Fritzy u Malom Lošinju, gdje su smještene stalne izložbe Umjetničkih zbirki Maloga Lošinja (Zbirka Piperata i Zbirka Mihičić), Galerija Fritzy i uredi muzejskih djelatnika. Muzejsko-galerijski prostor Kula u Velom Lošinju izložbeni je prostor Lošinjskog muzeja, u kojem je osim stalne izložbe o povijesti Velog Lošinja smještena i Galerija Kula. Arheološka zbirka Osor zaseban je i stručno samostalan odjel Lošinjskog muzeja. Stalna izložba smještena je na prvom katu, gdje je i radni prostor muzejskih djelatnika, a u prostranoj loggi smješten je lapidarij s antičkim ulomcima, srednjovjekovnom pleternom ornamentikom i renesansnim spolijama, otvoren javnosti 01. lipnja 2010. godine.

 

MUZEJSKA DJELATNOST

 • Zbirke

Dislociranost je sudbina Lošinjskog muzeja. Muzej Apoksiomena u malološinjskoj palači Kvarner, čije se uređenje i otvaranje očekuje do kraja 2010. godine, mogao bi dijelom ući u sastav Lošinjskog muzeja, ako Ministarstvo kulture RH tako odluči. Jedan od četiri odjela Lošinjskog muzeja je i Odjel za istraživanje podmorske baštine, za sada samo ‘u osnivanju’. U tijeku su pripreme za obnovu i uređenje nekadašnjeg toša (mlina) za masline kraj franjevačkog samostana u Nerezinama u ‘Muzej maslinarstva’, a razmišlja se i o etnografskoj zbirci na otoku Susku.

Obzirom na nedostatak prostora za stalne izložbe, povijest pomorstva i turizma Malog Lošinja predstavljat će se nizom povremenih izložbi, koje bi se s vremenom objedinile u virtualni muzej posvećen temi putovanja (putovanje kao nužnost pomorcima, putovanje kao zadovoljstvo turistima).

Stalni postav Arheološke zbirke Osor nije se bitno promijenio preko dvadeset godina, a sanacija zgrade nije dovršena. Započelo se s pripremama novog stalnog postava, koji bi trebao vratiti sjaj gotičko-renesansnoj gradskoj vijećnici i loggi i pod svjetla reflektora staviti najvrijedniju arheološku građu koju ova zbirka čuva.

Započelo se i s projektom digitalizacije muzejske i arhivske građe, kako bi se što prije omogućio on-line uvid u građu za sve zainteresirane korisnike i time potaklo stručnu javnost da obradi do sada nepoznate teme iz naše kulturno-povijesne baštine.

Zbog sve veće potrebe za stručnim vođenjima razmišlja se o organiziranju ‘škole za vodiče’ namijenjene srednjoškolcima i studentima, koji bi nakon niza predavanja, obilaska terena i završnog ispita dobili licencu vodiča za područje Grada Malog Lošinja.


Izvor

Lošinjski muzej PRESS

 


1186 Total Views 1 Views Today