OPĆI PODACI

Vrsta muzeja: opći muzej – zavičajni

 • Ravnatelj: dr.sc. Dinko Radić
 • Adresa: Ulica 26/2, 20270 Vela Luka
 • Telefon: +385 (20) 81 36 02
 • Web stranica
 • Email
 • Radno vrijeme: zimi ponedjeljak – petak 8:30 – 14:30 h, subotom i nedjeljom zatvoreno; ljeti ponedjeljak – subota 9 – 14 i 18 – 23 h, nedjeljom zatvoreno, izvan radnog vremena uz najavu (za grupne posjete)
 • Stalni postav, povremene izložbe.

CENTAR ZA KULTURU VELA LUKA je samostalna, kulturna, znanstvena, umjetnička i informativna javna ustanova čiji je osnivač Općina Vela Luka. U Centru za kulturu čuva se, prezentira i stručno obrađuje arheološka, umjetnička, etnološka i općenito kulturna baština Vele Luke.

'Vela spila - Korčula prije Krista'. Ustupila: GKD PRESS.

‘Vela spila – Korčula prije Krista’. Ustupila: GKD PRESS.

POVIJEST MUZEJA

U sklopu Narodnog sveučilišta Vela Luka 1965. godine je otvorena muzejska zbirka. Tada su, u palači Franulović Repak, pod vodstvom Franka Oreba, bili izloženi rimski i ostali arheološki nalazi iz okolice mjesta, modeli brodova samoukog rezbara Nedjeljka Gugića Kotarca, etnografski i predmeti iz NOB-a. Organizacijom Međunarodnih susreta likovnih umjetnika (od 1968. do 1972.) nastala je značajna zbirka mozaika. Ukidanjem Narodnog sveučilišta 1975., formirao se „Centar za kulturu”, kao dio mjesne konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske, a u njegovu sklopu se integrirala i galerijska i knjižnična djelatnost. Rekonstrukcijom zgrade Franulović Repak (Repkovi dvori) 1981. riješeno je i pitanje adekvatnog smještaja ovih sadržaja. Tada je u njegovom prizemnom dijelu postavljena privremena arheološka zbirka, u kojoj su se već prije okupljenim nalazima pridružili i artefakti iz Vele spile (sustavna istraživanja su započela 1974.). Istovremeno je otvorena i Galerija u kojoj je izložen dio Međunarodne poklon zbirka crteža, grafike i male plastike. Osim arheološke zbirke Vela spila i Međunarodne poklon zbirke, u Centru za kulturu se čuva i prezentira zbirka drvenih maketa brodova samoukog umjetnika drvorezbara Nedjeljka Gugića Kotarca i zbirka mozaika nastalih 1968. godine kada je u Veloj Luci održan prvi Međunarodni susret likovnih umjetnika. Jedan dio ovih mozaika ugrađen je u polukružne kamene otvore atrija Centra za kulturu. Autori ovih mozaika figuralnih i apstraktnih motiva su Joko Knežević, Ante Marinović, Kosa Bokšan, Jacques Busse i drugi, a posebno se ističe podni mozaik s motivom hobotnice autora Ferdinanda Kulmera. U atriju se nalazi i metalna kinetička skulptura američkog umjetnika Jefferyja Laudenslagera koji je djelo poklonio Veloj Luci 2006. godine. Na inicijativu djelatnika Centra za kulturu Vela Luka, a uz potporu općine Vela Luka, 2008. godine odobreno je korištenje naziva Galerija moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka za dio izložbenog programa u Centru za kulturu Vela Luka.

Od 1986. u Centru je zaposlen arheolog, a u listopadu 1990. otvorena je stalna arheološka zbirka. Centar za kulturu se osamostalio 1995. Od 2002. u Centru je zaposlen povjesničar umjetnosti i muzeolog, a krajem 2007. je iz njegova sklopa izuzeta knjižnična djelatnost.

Dosada je izdano desetak publikacija i suorganizirano nekoliko znanstvenih i stručnih skupova. Centar za kulturu organizira arheološka istraživanja, ponajprije Vele spile, i redovito organizira izložbe.

Osnovu fundusa čini arheološki materijal iskopan na lokalitetu Vela spila i Međunarodna poklon zbirka crteža, grafika i male skulpture. Zbirka sadrži dvjestotinjak djela umjetnika koji su obilježili domaću i svjetsku umjetničku scenu (Edo Murtić, Ivan Kožarić, Branko Ružić, Ivan Picelj, Valerio Adami, Jesus Raphael Soto, Tadeusz Kantor, Errò i mnogi drugi) i jedina je zbirka, koliko nam je poznato, u Hrvatskoj koja sadrži djela engleskog kipara Henryja Moorea. Lokalitet Vela spila i zbirku u Centru za kulturu godišnje posjeti oko 2000 posjetitelja.

DJELATNOST

 • muzejsko – galerijska djelatnost koja podrazumijeva prikupljanje, proučavanje, zaštitu i izlaganje muzejske i arhivske građe,
 • integralna proučavanja i prezentacija i zaštita kulturne i tradicijske baštine Vele Luke,
 • suradnja sa nadležnim ustanovama za zaštitu spomenika kulture i nadzor nad stanjem graditeljske baštine u Općini,
 • organizacija predavanja, promocija, izložbi, koncerata, gostovanja, glazbeno-scenskih predstava i drugih kulturnih manifestacija,
 •  izdavačko – informativna djelatnost,
 • koordinacija ustanova i udruga, te manifestacija koje djeluju na području Općine Vela Luka, a u vezi s korištenjem prostora Centra za kulturu,
 • poticanje i promicanje amaterskog stvaralaštva u kulturi,
 • organiziranje kulturnih skupova, savjetovanja, radionica, kolonija, predavanja, seminara i tribina
 • edukacija i približavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija korisnicima stanovnicima općine Vela Luka,
 • promicanje kulturnih vrijednosti i umjetničkih dosega općine Vela Luka, otoka Korčule i Hrvatske putem međuopćinske i međunarodne suradnje,
 • promicanje održivog razvoja i kulture življenja kao kulture u najširem smislu.

Zbirke Centra za kulturu Vela Luka obuhvaća zbirke: Arheološka zbirka, Zbirka mozaika, Međunarodna poklon zbirka, Zbirka El Shatt, Zbirka drvenih brodova, Zbirka suvremene umjetnosti, Zbirka crteža iz donacije Sudac, Suhozidna arhitektura.

O VELOJ SPILI

Opći podaci

Ova špilja nalazi se na brežuljku Pinski rat 130 m iznad uvale Kale, najuvučenijeg dijela izuzetno razvedenog velalučkog zaljeva. U podnožju špilje u prošlosti se je nalazio izvor pitke vode. Prvo iskapanje obavio je 1951 g. Marinko Gjivoje, s ozbiljnijim radovima započeo je 1952. g. akademik Grga Novak, a od 1974. g. špilju sustavno istražuje grupa arheologa predvodena Božidarom Čečukom. Do danas je nepotpuno istraženo samo oko 200 m2, ali postignuti rezultati potvrđuju da se radi o jednom od najbogatijih i najznačajnijih sredozemnih špiljskih arheoloških lokaliteta, nastanjenom od kraja paleolitika do sredine brončanog doba. Ogromnom količinom pronađenih predmeta, njihovim značajem i raznolikošcu Vela spila daleko nadilazi slična nalazišta, a zbog 22.000 g. kontinuirane naseljenosti idealna je za proučavanje međukulturnih odnosa i povezanosti. Zaštita i istraživanja nastaviti će se i narednih godina.
>Više

>Galerija fotografija [Ustupila: GKD PRESS]

Izvor

http://www.czkvl.hr/