Bible Lands Museum, Jerusalem, studeni 2014.

Službena web stranica muzeja: http://www.blmj.org/en/

>Galerija fotografija [Ustupili: BLM PRESS]

BLM - Pogled na pročelje Muzeja. Autor: Olla Vainer. / The entrance to the museum, decorated with Akkadian words: "Babylon" and "Al-Yahudu". Credit: Olla Vainer. Ustupio: BLM PRESS.

BLM – Pogled na pročelje Muzeja. Autor: Olla Vainer. / The entrance to the museum, decorated with Akkadian words: “Babylon” and “Al-Yahudu”. Credit: Olla Vainer. Ustupio: BLM PRESS.

U studenom 2014. posjetila sam Bible Lands Museum u Jeruzalemu. Već sam naziv muzeja zvučao mi je pomalo mistično i samim time privlačno. Nakon što sam nekoliko mjeseci prije toga posjetila čuveni Izraelski muzej i oduševila se količinom nalaza, njihovom prezentacijom i samim zdanjem u kojem se muzej nalazi, nisam imala prevelika očekivanja. Bila sam uvjerena kako sam vidjela sve ono najinteresantnije što arheologija Bliskog Istoka obuhvaća i kako ovdje najvjerojatnije neću vidjeti ništa „novo“, niti bitno drugačije. Ugodno sam se iznenadila…

Bible Lands Museum nalazi se u Jeruzalemu, u četvrti Givat Ram, preko puta čuvenog Izraelskog muzeja (The Israel Museum). Muzej je mnogo manji od Izraelskog muzeja, no nipošto manje važan. Zdanje samog muzeja elegantan je spoj tradicionalnog koje simbolizira fasada obložena jeruzalemskim kamenom tople žućkasto-smeđe boje, te modernog staklenog dijela konstrukcije.

Muzej je osnovao dr. Elie Borowski, zajedno sa suprugom Batyom, s ciljem proučavanja, boljeg razumijevanja i ljubavi prema biblijskoj povijesti te povijesti Bliskog Istoka. Bible Lands Museum je jedini muzej u svijetu posvećen rekonstrukciji biblijskog svijeta. Stalni izložbeni postav gotovo u cijelosti čini privatna zbirka predmeta koju je više od 50 godina brižljivo skupljao dr. Borowski i kasnije donirao muzeju. Predmeti koje je sakupio obuhvaćaju veliki vremenski raspon – od tragova najranijih civilizacija, sve do ranokršćanskog razdoblja, a potječu iz geografskih područja spomenutih u Bibliji.

BLM - Pogled na stalni postav. Autor: PR. Ustupio: BLM PRESS.

BLM – Pogled na stalni postav. Autor: PR. Ustupio: BLM PRESS.

Muzej je svoja vrata javnosti otvorio 11. svibnja 1992. godine, a u godinama koje su uslijedile stekao je međunarodni ugled kao centar kulture i obrazovanja, te organizator brojnih uspješnih izložbi. Podijeljen je prema kronologiji nalaza pružajući posjetitelju šetnju kroz povijest, s posebnim naglaskom stavljenim na proučavanje razvoja duhovne misli, štovanja, trgovinu i komunikaciju među narodima od samog početka razvoja urbanizacije, pa sve do Talmudskog i ranokršćanskog perioda.

Muzej se može pohvaliti brojnim edukativnim inovativnim programima namijenjenim djeci, tjednim predavanjima i tečajevima/radionicama za odrasle te raznim kreativnim programima koji se najčešće odvijaju u vrijeme blagdana.

BLM - Pogled na stalni postav. Autor: Ran Arda. Ustupio: BLM PRESS.

BLM – Pogled na stalni postav. Autor: Ran Arda. Ustupio: BLM PRESS.

Geografske granice biblijskih zemalja protežu se od Afganistana na istoku, do obala Mediterana na zapadu, od Kavkaza na sjeveru, do Nubije na jugu. Posjet muzejskim zbirkama započinje u uvodnoj galeriji, gdje su prezentirane geografske karte i kronologija područja koja su obuhvaćena pojmom biblijskih zemalja. Izložene predmete često puta prate biblijski citati koji potkrjepljuju povijesni kontekst. Ne računajući uvodnu galeriju, stalni postav sačinjava dvadeset galerija koje se kronološki nadopunjuju, a nose sljedeće nazive:

 1. From hunter to urban dweller (Od lovaca-sakupljača do prvih sjedilačkih civilizacija) galerija je koja sadržava razno posuđe i alatke kroz koje se prati tehnološki napredak od starijeg kamenog doba nadalje.
 2. The coming of civilizations (Osvit civilizacije) sadrži nalaze koji svjedoče o životu prvih sjedilačkih civilizacija, iz 4. tisućljeća pr. Krista. Između ostalog, ovdje se nalaze razni pečati i amuleti koji svjedoče o konceptu vjerovanja na području drevne Mezopotamije.
 3. Symbolic communication (Komunikacija simbolima) galerija sadrži multimedijalnu prezentaciju o pečatima („Seals, A Journey in Time“) koja govori o raznim načinima uporabe pečata na području drevnog Bliskog Istoka, obuhvaćajući 6500 godina gliptičke umijetnosti. U prezentaciji su prikazani i predmeti koje čuva Bible Lands Museum.
 4. Literate voices, the story of writing (Priče o pismu) galerija je u kojoj je prezentirana povijest pisma i razvoj pisane komunikacije (klinasto pismo, hijeroglifi, alfabet).
 5. The Pre-Patriarchal world (Svijet prije Patrijarha) galerija, obuhvaća nalaze iz 3. tisućljeća pr. Krista, kad je Mezopotamija bila centar međunarodne trgovine. Većinu nalaza čini oruđe, dokumenti i prijevozna sredstva trgovaca toga doba.
 6. The Sumerian Temple (Sumeranski hram) je galerija u kojoj je prikazan vjerski život Sumerana, u južnoj Mezopotamiji. Nalazi uglavnom čine figurice oranata, pečati, modeli zigurata itd.
 7. Old Kingdom Egypt (Egipatsko staro kraljevstvo) je galerija s egipatskim artefaktima povezanima s vjerovanjem u zagrobni život.
 8. Genesis 14, The age of Warfare (Knjiga postanka 14, Doba ratovanja) galerija sadržava oružje i prikaze ratnika iz ranog  i srednjeg brončanog doba koji prate priču iz Knjige postanka 14 (rat četvorice kraljeva protiv petorice kraljeva).
 9. The Age of Patriarchs (Doba patrijarha) je galerija posvećena nalazima s područja Bliskog Istoka koji svjedoče o kulturnoj pozadini onodobnih naroda i razvoju monoteizma.
 10. When Israel Sojourned in Egypt (Izraelci u Egiptu) galerija sadrži nalaze iz razdoblja Novog kraljevstva u Egiptu i nalaze egipatskih susjeda (Kanaana, Sirije, zemlje Hetita). Pokušava se rasvijetliti biblijska priča o Egzodusu oko koje se još uvijek lome brojna znanstvena koplja.
 11. The Sea Peoples (Narodi s mora) galerija posvećena je Filistejcima i ostalim narodima s egejskog područja. U to su se vrijeme Izraelci naseljavali na području Kanaana.
 12. The arrival of the Iranian horsemen (Dolazak iranskih konjanika) galerija sadrži nalaze vezane uz invaziju nomada konjanika iz područja azijskih stepa na područje Irana tijekom 14. st. pr. Krista.
 13. Stones of Aram (Aramovo kamenje) galerija prezentira nalaze iz 1. tisućljeća pr. Krista koji potječu iz gradova – država spomenutih u Bibliji (Aram of Damascus, Aram of Zoba, Aram of Beth-rehob).
 14. Israel among the nations (Izrael među narodima) galerija je posvećena kulturi Izraela, Judejskog kraljevstva i njihovih susjeda u razdoblju Prvog hrama.
 15. Assyria, the Rod of my anger galerija je posvećena Asirskom carstvu koje je razorilo Kraljevstvo Izrael. Senaheribov reljef prikazuje masovnu deportaciju Izraelaca i povezuje se s pričom o 10 plemena.
 16. The splendor of Persia (Sjaj Perzije) galerija je u kojoj se nalaze bogati nalazi iz nekadašnjeg Perzijskog carstva za koje se brojne paralele nalaze u biblijskoj priči o Ester. To je bilo razdoblje velikog bogatstva i tolerantne vladavine tokom koje se Izraelci vraćaju na područje Izraela i obnavljaju Hram.
 17. Hellenistic dominion (Razdoblje helenizma) galerija obuhvaća nalaze iz perioda Ptolomejevića i Seleukida, te nalaze koji opisuju ustanak Makabejaca.
 18. Rome and Judea (Rim i Judea) galerija sadrži brojne nalaze iz razdoblja rimske vladavine na području provincije Judeje.
 19. Roman and Coptic Egypt (Rimski i koptski Egipat) galerija svjedoči o blijeđenju egipatske kulture u razdoblju rimske i bizantske vladavine te jačanju kršćanstva, posebice vidljivom u pogrebnim običajima (napušta se mumificiranje kao pogrebna praksa u Egiptu).
 20. Sassanian Mesopotamia – Home of the Babylonian Talmud (Sasanidska Mezopotamija – dom babilonskog Talmuda) galerija je koja nalazima svjedoči o procvatu židovskih zajednica u južnoj Mezopotamiji u doba vlasti Parta i Sasanida te nastanku babilonskog Talmuda.
BLM - Sneak peek nove izložbe 'By the Rivers of Babylon'. Autor: Olla Vainer. /A sneak peek from the new exhibition 'By the Rivers of Babylon'. Credit: Olla Vainer. Ustupio: BLM PRESS.

BLM – Sneak peek nove izložbe ‘By the Rivers of Babylon’. Autor: Olla Vainer. /A sneak peek from the new exhibition ‘By the Rivers of Babylon’. Credit: Olla Vainer. Ustupio: BLM PRESS.

Galerijom Sasanidske Mezopotamije ova važna zbirka stalnog postava Bible Lands muzeja kronološki završava. Većina ljudi, kada se u nazivu nečega spominje riječ Biblija, tome nečemu automatski pridaje religiozni karakter i misiju. Iz tog razloga nemali broj posjetioca muzeja misli kako će u ovom muzeju sva nastojanja biti usmjerena potkrepljivanju vjerskih dogmi. Iz ovog kratkog pregleda muzejskih galerija i njihovih zbirki, vidljivo je kako je Bible Lands Museum osnovan upravo iz suprotnih razloga – kako bi se ustvrdilo što je iz biblijskih priča povijesno provjerljivo, gdje su i kako su živjeli ljudi spomenuti u Bibliji, što je istina, a što je dio „mita“. Bibliju se ovdje ne tretira kao svetu knjigu, već kao vrlo važan povijesni dokument.

Sam je osnivač, dr. Elie Borowski, jednom je rekao:

„The future of mankind has its roots in the past – only through understanding our history we can build a better future.“

Kristina Dračević Gwirtzman