Medobčinski muzej Kamnik

OPĆI PODACI

 • Ravnatelj: mag. Zora Torkar
 • Adresa: Muzejska pot 3, 1241 Kamnik
 • Tel: + 386 (1) 8317 647
 • Telefax: + 386 (1) 8397 447
 • Web
 • Email
 • Radno vrijeme: od utorka do petka 8 – 13 i 16 – 19, u subotu 10 – 13 i 16 – 18, nedjeljom i praznicima 10 – 13, ponedjeljkom zatvoreno
 • >Cijene ulaznica
 • Stalni postav, povremene izložbe

MEDOBČINSKI MUZEJ KAMNIK čuva, prikuplja, istražuje i prezentira kulturno naslijeđe šireg kamniškog područja.

Medobčinski muzej Kamnik. Foto: VJB.

Medobčinski muzej Kamnik. Foto: VJB.

 

POVIJEST MUZEJA

Medobčinski muzek Kamnik osnovan je 16. prosinca 2003. godine.

Opširnije o povijesti muzeja

Muzej Kamnik, prethodnik današnjeg Medobčinskog muzeja Kamnik, ustanovljen je 4. prosinca 1961. godine. Medobčinski muzej Kamnik jedini je javni zavod koji brine o zaštiti, čuvanju i predstavljanju pokretnog kulturnog naslijeđa na širem kamniškom području.

Upravni, izložbeni i prostori depoa nalaze se u dvorcu Zaprice, koji se nalazi na uzvisini nad Kamnikom. Na ovom mjestu je već u 14. st. sagrađen dvorski toranj, koji se u izvorima spominje kao dvor. Prvotno je bio u vlasništvu Andeških ministara vitezova Zapriških, a kasnije u vlasništvu kamniških građana. Novi dvorac (prikazan na Valvasorjevim grafikama) dao je sagraditi (vjerojatno nakon potresa) 1550. godine grof Jurij Lamberg. U vrijeme opasnosti od Turaka dvorac se utvrđuje šesterostranim kulama  i bedemom. Današnji izgled dvorac dobiva u vremenu kasnog baroka, u trećoj četvrtini 18. st. u vrijeme Antona Medarda Wiederkehrja, koji ga je ujedno i povećao. Konačni izgled upotpunjen je u 19. st. gradnjom ulaznog sjeveroistočnog trakta, koji, kao i jugozpadni trakt, dvorac ograđuje na trokutastoj površini prizemlja. Zadnji vlasnici dvorca su do 1945. godine bili baroni Schneid-Rechback. Nacionalizacijom je u dvorcu organiziran centar za repatrijaciju izbjeglica, nakon čega su se u dvorcu nalazili stanovi, a 1961. godine mu je određena muzejska namjena.

MUZEJSKA DJELATNOST

Prilikom izvođenja državne i lokalne javne djelatnosti prikupljanja, čuvanja, istraživanja, evidentiranja, dokumentiranja i predstavljanja muzejske građe, nastala je opsežna dokumentacija (kartoteka predmeta, fototeka, filmoteka, negativoteka, diateka, hemeroteka, crteži arheoloških predmeta te inventarne i druge knjige). Muzej obuhvaća Arheološku, Etnološku, Kulturnopovijesnu, Umjetničkopovijesnu i Povijesnu zbirku. Zbirke se nadopunjuju kupovinom, darovanjima i arheološkim iskopavanjima. Zbirke se predstavljaju povremenim i stalnim izložbama u prostorima dvorca Zaprice i galeriji Miha Maleš.

 • Arheološka zbirka

Osnovu Arheološke zbirke čini građa iz Sadnikarjeve zbrike, koja obuhvaća pojedinačne metalne nalaze (sjekire, igle, fibule, različite noževe, koplja), ukrasno-nakitne artefakte iz različitih prapovijesnih razdoblja, starije kameno oruđe te posude i nakit iz vremena antike.

Kustosica zbirke je arheologinja Janja Železnikar.

 • Istraživačka djelatnost

Arheološka građa u Muzej dospijeva arheološkim istraživanjima i otkupom. Većina arheološkog fundusa potječe iz iskopavanja provedenih na lokalitetu Trojane. U velikom dijelu depoa i izložen u muzejskim vitrinama nalazi se materijal s lokaliteta Malog grada, brda s područja Kamnika, koji je u više navrata istraživao dr. Milan Sagadin. Muzej čuva materijal iz iskopavanja provedenih na lokalitetima Velika planina, Trojane, s Krtine, Šentpavla pri Dragomlju, Ongru nad Trzinom i drugih nalazišta s područja kamniške i okolnih općina (Kratna, Šmartno v Tuhinjski dolini, Komški hrib, Nevelj, Mekinj, Blagovice i dr.).

 • Izdavačka djelatnost

Strukovna knjižnica Medobčinskog muzeja Kamnik posjeduje temeljnu literaturu strukâ koje djeluju u okviru muzeja i literaturu lokalne povijesti. Upotreba muzejskog gradiva je moguća uz prethodni dogovor.

Posjetiteljima različitih dobnih skupina namijenjene su pedagoške i andragoške djelatnosti Muzeja (dječje radionice, predavanja, vodstva).

U okviru Muzeja djeluje i muzejska trgovina s ponudom publikacija, replikama muzejskih eksponata i proizvodima lokalnih obrti.

>Galerija fotografija [Vendi Jukić Buča]

Literatura

Železnikar, Torkar 2012. Železnikar, Janja, Torkar, Zora. Moj muzej – Drugačen vodnik. Kamnik, 2012.

Internetska stranica Medobčinskog mzueja Kamnik – http://muzej-kamnik-on.net/