Prva je godina postojanja  prvog hrvatskog arheološkog portala Arheologija.hr.  Na poticaj mog oca, Roberta Jukića, domena je zakupljena 15. prosinca 2010. godine, prvi tekst objavljen je 23. travnja 2011., a značajnu ulogu u realizaciji Projekta imao je moj muž, magistar fizike Berislav  Buča  i moja prijateljica i kolegica Julija Vuljanko te suradnici čija imena su navedena u Impressumu i kojima srdačano zahvaljujem.

Što smo učinili u godinu dana? Uspostavili smo redovitu komunikaciju i suradnju s arheološkim muzejima u Hrvatskoj (Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Arheološki muzej u Splitu, Arheološki muzej Istre u Puli, Arheološki muzej Narona, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini te Lošinjski muzej koji ima arheološku zbirku). Započela je suradnja s Muzejem antičkog stakla u Zadru te Narodnim muzejem Slovenije u Ljubljani, a predstavili smo i Arheološki muzej u Grazu. Redovito prenosimo muzejske informacije, najave i osvrte na izložbe te pratimo aktivnosti muzejâ.

Predstavljamo muzejske publikacije u vidu kataloga i stručne literature.

Razgovarali smo s akademikom profesorom Nenadom Cambjem, koji podržava prvi hrvatski arheološki portal, a u pripremi su novi Interview-i.

Statistike

Prema riječi ‘arheologija’ na google.hr, Portal ‘Arheologija.hr ‘nalazi se na četvrtom mjestu (iza Wikipedije i Odsjeka za arheologiju FF u Zg). Mjesečno u prosjeku primi 3000 posjeta, što je u protekloj godini dana značilo više od 25000 posjeta, dok je ‘hits’-ova bilo 872 522. Najveći broj posjetitelja dolazi iz Hrvatske, Slovenije, Amerike, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Švedske…

Preko tražilica najviše riječi odnosilo se na ‘Dane Dioklecijana’, ‘arheološki muzej’ te  temeljnice ‘arheologija’ i ‘arheologija.hr’, što bi značilo da se po pretragama ‘Arheologija.hr’ visoko rangira s traženim podacima.

Zadovoljni smo postignutim, a VI?

 

Vendi Jukić Buča, Urednica Portala

ZG & LJU 18. 04. 2012