Hrvatsko muzejsko društvo poziva na otvorenje 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva u četvrtak 10. svibnja, u 12 sati u prostorima Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Pozivnica

Ovogodišnji 10. susreti neobično su nam važni jer bilježimo desetljeće djelovanja Sekcije. Bogati program 10. susreta Sekcije sastoji se od stručnih predavanja i otvorenja Izložbe postera 10. susreta, a domaćin Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je i izložbu Laboratorij čudesa – stoljeće restauracije u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

O SEKCIJI

Sekcija restauratora i preparatora Hrvatskoga muzejskog društva (HMD) osnovana je 11. lipnja 2007. godine na poticaj nekolicine restauratora iz zagrebačkih muzeja u svrhu promicanja i objedinjavanja konzervatorsko-restauratorske struke te njegovanja međusobne suradnje restauratora i preparatora zaposlenih u hrvatskim muzejima. Djelovanje Sekcije je usmjereno ka poticanju vidljivosti konzervatorsko-restauratorske struke kao važnog segmenta muzejske djelatnosti, jer zaštita i istraživanje kao temelj muzejske djelatnosti su ujedno i osnova konzervatorsko-restauratorskog rada u muzeju.

Prvi Susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a održani su 2009. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu i upravo zbog toga, jubilarni, deseti skup po redu održat će se u istom muzeju gdje je sve i počelo. U okviru susreta Sekcije organiziraju se svake godine stručna predavanja i izložba postera, a prati ih tiskana stručna publikacija.

PUBLIKACIJA

Publikacija objedinjuje sadržaj Susreta, a zamišljena je kao svojevrsna pomoć kolegama pri njihovom radu, bilo putem objavljenih stručnih članaka, mogućnošću konzultiranja podataka i usporedbe rada na istim materijalima ili jednostavno kao vodič za kontakte među muzejskim restauratorima i preparatorima. Povodom desetogodišnjice djelovanja Sekcije, predstavit ćemo novi izgled stručne publikacije čije grafičko oblikovanje potpisuje Roberta Bratović (Oaza).

PREDAVANJA

Predavanja se održavaju s ciljem upoznavanja s novim dostignućima, ali i izazovima u konzervatorsko-restauratorskoj struci. Deseti Susreti tematski su posvećeni analitičkim metodama koje se koriste pri konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i prethode zahvatima na muzejskoj građi, stoga će predavanja održati istaknuti stručnjaci:

dr. sc. Ivica Ljubenkov docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje predaje skupinu predmeta iz područja analitičke kemije, te predavač na studiju Konzervacije-restauracije Umjetničke akademije u Splitu održati će predavanje “Primjena analitičkih metoda u konzervaciji i restauraciji”.

dr. sc. Ivana Bačić, samostalni vještak za kemijsko-fizikalna vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić” pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH održati će predavanje “Primjena metoda forenzičke kemije u umjetnosti i arheologiji“.

dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović znanstvena savjetnica u Laboratoriju za interakcije ionskih snopova , Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković održati će predavanje “Analiza sintetskih organskih pigmenata i veziva metodom MeV SIMS”.

dr. sc. Vladan Desnica, izvanredni profesor na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje podučava Fiziku, Instrumentalnu analizu, Materijale i procese te Kiparsku tehnologiju održati će predavanje “Prirodoslovni laboratorij Akademije likovnih umjetnosti – multidisciplinarni spoj znanosti i umjetnosti”.

Damir Doračić, viši restaurator, voditelj Konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu i jedan od osnivača Sekcije restauratora i preparatora HMD-a održati će predavanje “Projekt nabave SEM-EDS instrumenta za Arheološki muzej u Zagrebu”.

mr. sc. Maja Velicogna Novoselac, restauratorica savjetnica, voditeljica restauratorskih radionica Muzeja za umjetnost i obrt sa bogatim četrdesetogodišnjim restauratorskim iskustvom održati će predavanje “Kvalitetno, brzo, jeftino i garantirano neće tamniti – druga sezona”.

Predavanja su otvorena za javnost!

O IZLOŽBI POSTERA 10. SUSRETA

Izložbom postera na Susretima Sekcije muzejski restauratori i preparatori prezentiraju svoje recentne radove i istraživanja. Stručnjaci u muzejskim i galerijskim institucijama iz cijele Hrvatske pripremili su 30 postera na kojima su opisani konzervatorsko-restauratorski postupci, istraživanja i zahvati na najraznovrsnijoj građi; od arheološke, tehničke, etnološke do djela suvremene umjetnosti.

Cilj izložbe je upoznavanje publike s muzejskom djelatnošću bez koje je teško zamisliva realizacija muzejskih programa.

Dođite na izložbu i pogledajte kako je restauriran neidentificirani arheološki nalaz u Gradskom muzeju Vinkovci, kako pomoći tekstilnim kapama Etnografskog muzeja, kako je bljesnulo ulje na platnu Izidora Kršnjavog iz Muzeja za umjetnost i obrt, ili kako izgledaju koštani češljevi Arheološkog muzeja u Zagrebu prije i nakon konzervatorsko-restauratorskog postupka, kao i mnoge druge zanimljive predmete.

Kako su posteri vizualno atraktivni i edukativni, svake se godine bira najbolji poster. Dođite i glasajte za Naj-poster 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva!

 

10. SUSRETI Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

10. svibnja 2018. godine

Arheološki muzej u Zagrebu

Trg N. Š. Zrinskog 19, Zagreb

PROGRAM

četvrtak 10 . svibnja 2018.

11:00 – 12:00   prijava sudionika

12:00 otvorenje 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a , Izložbe postera 10. susreta i izložbe Laboratorij čudesa – stoljeće restauracije u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Pozdravni govor uz otvorenje Susreta:

  • muzej domaćin: Sanjin Mihelić, ravnatelj
  • predsjednica HMD-: mr. sc. Vlasta Krklec
  • koordinatorica Sekcije: mr. art Mirta Pavić
  • autorice izložbe: Ana Solter i Slađana Latinović
  • predstavnik Grada Zagreba
  • predstavnik Ministarstva kulture RH

 

13:00 – 16:00   Predavanja:

13:00 – 13:20

dr.sc. Ivica Ljubenkov, Primjena analitičkih metoda u konzervaciji i restauraciji

13:25 – 13:45

dr.sc. Ivana Bačić, Primjena metoda forenzičke kemije u umjetnosti i arheologiji

13:50 – 14:10

dr.sc. Ivančica Bogdanović Radović, Analiza sintetskih organskih pigmenata i veziva metodom MeV SIMS

Pauza za kavu   14:15 – 14:40

14:40 – 15:00

dr.sc. Vladan Desnica, Prirodoslovni laboratorij Akademije likovnih umjetnosti – multidisciplinarni spoj znanosti i umjetnosti

15:05 – 15:25

Damir Doračić, Projekt nabave SEM-EDS instrumenta za Arheološki muzej u Zagrebu

15:30 – 15:50

Maja Velicogna Novoselac, Kvalitetno, brzo, jeftino i garantirano neće tamniti – druga sezona

15:50 – 16:00

Mirta Pavić i Slađana Latinović, Deset godina Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

Pauza za kavu 16:00 – 16:20

16:25 – 16:45 Naj- poster 10 Susreta

Izbor i proglašenje Naj – postera 10. Susreta i dodjela nagrade autoru/autorici izabranog plakata

16:45 – 17:45   Vodstvo

Novootvoreni stalni postav Srednjeg vijeka i Konzervatorsko-restauratorski odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu

Fotografije

Izvor
HMD PRESS