Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predstavljanje knjige “Liber i mumija” u srijedu 24. ožujka s početkom u 19 sati u Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6, Zagreb.

Govornici na predstavljanju:

  • Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu
  • Igor uranić, urednik i autor, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zagrebu
  • dr. sc. Mislav Čavka, autor, doktor medicine – radiolog

Na događanju je obavezno je nošenje zaštitnih maskica.
Prostor Galerije AMZ može primiti ograničen broj uzvanika. Zbog epidemioloških mjera molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na mail pr@amz.hr

Poziv na predstavljanje knjige upućen je samo predstavnicima medija. Za zainteresiranu publiku predstavljanje knjige prenosit će se uživo preko Zoom platforme (broj sudionika je ograničen)
https://zoom.us/j/91594685750

ZAGREBAČKA LANENA KNJIGA i ZAGREBAČKA MUMIJA najpoznatiji su spomenici u posjedu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Riječ je o najdužem ikada pronađenom etruščanskom tekstu s 1200 riječi i mumiji na čijim lanenim povojima je tekst napisan. Liber (ili Zagrebačka Lanena knjiga) i mumija stigli su u Zagreb 1868. godine u vrijeme formiranja nacionalnih institucija pod utjecajem Ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda, kao dar iz oporuke Mihaela Barića, Hrvata koji je živio u Beču i bavio se prikupljanjem starina. Bilo je to upravo u vrijeme zasnivanja i prikupljanja fundusa Narodnog muzeja.

Liber linteus i mumija poznati su i proučavani diljem svijeta, i oni su svakako, kad je riječ o interesu publike, najveća atrakcija Arheološkog muzeja u Zagrebu. S druge strane, golem je i konstantan, i interes znanstvenika koji se bave etruskologijom, ali i samim zagonetnim pitanjem povezanosti egipatske mumije i etruščanskoga teksta.

S obzirom na trajan interes domaće i svjetske javnosti za Liber linteus i Zagrebačku mumiju monografija Liber i Mumija koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku bila je nužan korak u prezentaciji tih dvaju najpoznatijih spomenika u Arheološkom muzeju u Zagrebu uopće. Naime, posljednja publikacija koja je nizom znanstvenih i stručnih radova obuhvatila povijest i značenje ovih dvaju spomenika, pod naslovom LIBER LINTEUS ZAGREBIENSIS – posebno izdanje Vjesnika Arheološkog  muzej u Zagrebu, čiji urednik je bio Ante Rendić-Miočević, objavljena je 1986. godine. Od te tiskovine preostali su samo arhivski primjerci, te je bilo potrebno objaviti novu, koja će uz povijest i prezentaciju Libera i mumije, također prikazati i sva znanstvena istraživanja koja su se dogodila u međuvremenu – osobito u 21. stoljeću. Urednik ove nove publikacije je muzejski savjetnik i voditelj Egipatske zbirke Igor Uranić, a tekstove je napisala grupa autora s područja povijesti, lingvistike, radiologije i grafologije.

SADRŽAJ

I. Povijest
Liber i Mumija — atrakcija i enigma Arheološkoga muzeja u Zagrebu
Igor Uranić
Etruščani — podrijetlo i vjerovanja naroda zaogrnutoga misterijom (in brevis)
Kornelija A. Giunio

II. Etrurski jezik
Hipoteze o podrijetlu etrurskoga jezika
Ante Petrović
Lingvistički opis etrurskog jezika
Kristina Šekrst

III. Nova istraživanja
Grafička tehnologija Zagrebačke lanene knjige
Dorela Dujmušić, Damir Modrić, Vesna Džimbeg-Malčić
X paleoradiologija
Mislav Čavka

IMPRESUM

Nakladnik: Arheološki muzej u Zagrebu
Za nakladnika: Sanjin Mihelić, Arheološki muzej u Zagrebu
Urednik: Igor Uranić, Arheološki muzej u Zagrebu
Autori tekstova: Igor Uranić, Kornelija A. Giunio, Ante Petrović, Kristina Šekrst, Dorela Dujmušić, Damir Modrić, Vesna Džimbeg-Malčić, Mislav Čavka
Recenzenti: Ivan Mirnik, Ivan Radman Livaja
Lektura hrvatskog jezika: Kristina Šekrst
Prijevod na engleski jezik: Iva Stojević
Prijelom: Srećko Škrinjarić
Tisak: Stega tisak, Zagreb
Naklada: 500
Dvojezična publikacija (na hrvatskom i engleskom jeziku)
ISBN 978-953-8143-34-2
CIP 001074539.

Tiskanje knjige financijski su pomogli Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija RH.

Rastvorena knjiga Liber i mumija i dvije knjige zatvorene knjige

Info:
AMZ PRESS