Uredništvo portala Arheologija.hr odabralo je pobjednika nagradne igre u kojoj se dodjeljuje monografija Janka Beloševića ‘Starohrvatsko groblje na Ždrijacu u Ninu’, a to su Luka Drahotusky-Bruketa i Božana Maletić, koji su zajedno napisali obrazloženje,

Luka i Božana opširno su i argumentirano obrazložili svoju želju za posjedovanjem knjige te pokazali određeno znanje o knjizi i autoru. Također su pokazali spremnost za suradnju s kolegama.

Pismo objavljujemo u cjelosti, a autore pozivamo da se jave Uredništvu (arheologija[@]arheologija.hr) s adresom na koju će im knjiga biti poslana.

Zahvaljujemo svim sudionicima nagradne igre, a uskoro organiziramo novu!

Uredništvo

 

Zašto bismo trebali dobiti monografiju “Starohrvatska nekropola na Ždrijacu u Ninu“?

Na samom početku htjeli bismo naglasiti žalost zbog vlastite mladosti, koja nam onemogućava kao studentima arheologije u Zadru, da budemo dio predavanja profesora Beloševića, za koja smo čuli samo kao i za ona ostalih legendarnih profesora, da su prije svega bila unikatna, što i ne čudi s obzirom da je riječ o čovjeku koji je zadužio hrvatsku arheologiju. Međutim, na svu sreću imali smo šansu slušati gospodina Janka na predstavljanjima časopisa i monografija, kao i na obranama doktorskih disertacija, gdje smo itekako osjetili svojevrsno strahopošotovanje koje kolege arheolozi osjećaju prema njemu. Bilo kako bilo, nacionalna arheologija danas je jedan od kontrafora čitave arheološke znanosti u Lijepoj našoj, a Janko Belošević je jedan od onih koji su  osvijetlili hrvatsku prošlost i zbog toga je  danas na zasluženom, a vjerujemo i nadamo se na vrlo ispunjenom odmoru, kako mu to i sama titilula profesora emeritusa govori. Na nama mladima samo ostaje da već utrte puteve koje nam je profesor postavio pokušamo dostići, a možda i proširiti, jer arheologija i jest svakim novim pokušajem upotpunjavanje poznatog, a time i preduvijet za otkriće novog.

Ne treba niti zanemariti Nin, grad koji je čuvao hrvatsku krunu niz godina, grad koji i dan danas odiše upravo istom energijom kada kročite njegovim ulicama, kojima su nekad davno također kročili ljudi koji su svojim najmilijima izgradili posljednje počivalište na današnjem Ždrijacu. Riječi su suvišne bez djela i zbog toga je znanstvena, ali i kulturna vrijednost ove monografije, još veća, a kao studentima diplomskog studija svojim bi sadržajem pomogla prilikom izučavanja problematike groblja ranog srednjeg vijeka, u sklopu istoimenog kolegija.

Da se ne bismo zadržali samo na riječima hvale, uz ovu knjigu se veže i jedna smiješna anegdota, jer naime neki su se znali našaliti i reći kako je ova monografija postigla toliku cijenu, zbog posebne kože kojom su zatvorene korice, a koja je naručena iz Norveške ili nekog još udaljenijeg prostora!

Eto, kratko, ali dostatno, ova knjiga iznimne je kvalitete i cijene za par budućih arheologa, koji vedro i s ozbiljnim namjerama ka napredovanju gledaju na budućnost, te slijede samo svoj rad i trud bez osvrtanja na povremenu nadasve nepoticajnu stvarnost.

Stoga, žarko bi htjeli dobiti jedan primjerak iste, koji ćemo zatim dijeliti!

 

Srdačan pozdrav,

Luka Drahotusky-Bruketa i Božana Maletić