DRUGA PROLEĆNA ŠKOLA ARHEOLOGIJE 2020. U IS PETNICI (PRESS)

Drage kolege,

Želimo da Vam prosledimo poziv za učešće studenta arheologije iz vaše zemlje  na studentskoj školi arheologije u Istraživačkoj stanici Petnica, u Srbiji. Škola je namenjena studentima osnovnih, master i doktorskih studija iz zemalja bivše Jugoslavije. Predavači će biti eminentni stručnjaci iz tih zemalja, sa fakulteta, instituta i muzeja. S tim u vezi bih hteli bismo da Vas zamolimo da podelite link.

Na ovom LINKU  se mogu detaljnije videti program i ciljevi  škole.

Istraživačka stanica Petnica

Info:
Petnica PRESS

AMZ – Međunarodni kolokvij ‘Razmatranje arheološke baštine Srednjeg Podunavlja između 3. st. pr. Kr. i 4. st.’ (PRESS)

Arheološki muzej poziva na Međunarodni kolokvij u sklopu istraživačkog projekta AMZ-a financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost / International colloquium of the AMZ research project funded by the Croatian science foundation IP-11-2013-1549 Cultural, economic, monetary and social transformations in view of the archaeological heritage of the Middle Danubian region 279 B.C. – A.D. 582

Reassessment of archaeological heritage of the Middle Danubian region 
3rd c. B.C. – 4th c. A.D.
Razmatranje arheološke baštine Srednjeg Podunavlja između 3. st. pr. Kr. i 4. st.

u petak, 26. svibnja od 10 sati

Program skupa

Izvor
AMZ PRESS

Znanstveni kolokvij ‘Salonitanska muza Duje Rendića-Miočevića’ [PRESS]

Prije 100 godina rođen je istaknuti hrvatski arheolog, profesor, dekan
Filozofskog fakulteta, ravnatelj arheoloških muzeja u Splitu i Zagrebu,
akademik Duje Rendić-Miočević.

Ovom prigodom organiziran je znanstveni kolokvij “Salonitanska muza Duje Rendića-Miočevića” koji će se održati na akademikov rođendan, 29. lipnja 2016. godine, u Galeriji Doma “Zvonimir” u Solinu.

Svi ste pozvani prisustvovati, a u privitku možete pogledati raspored i
sažetke predavanja.

Organizacijski odbor kolokvija.

Duje Rendić-Miočević. Ustupio: DD.

Duje Rendić-Miočević. Ustupio: DD.

Izvor

Emailom dr. sc. Dino Demicheli

 

IARH – Prvi poziv – III. međunarodni arheološki kolokvij: „Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina jadranskim prostorom“, Crikvenica 04. – 05. 11. 2014.

PRVI POZIV

III. međunarodni  arheološki kolokvij:

„Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina jadranskim prostorom“,  Crikvenica 04. – 05. 11. 2014.

            Podteme:

  • Keramičarske radionice u antičkom gospodarstvu.
  • Regionalna proizvodnja finog stolnog posuđa: posebnosti i distribucija
  • Pannonische Glanztonware i njena distribucija na Jadranu.
  • Pravci utjecaja na proizvodnju i distribuciju stakla: Jadran  – Podunavlje.

Pozivamo Vas na III. međunarodni arheološki kolokvij koji će se održati u Crikvenici 04. i 05. 11. 2014.god.  u organizaciji Instituta za arheologiju, Muzeja grada Crikvenice i Grada Crikvenice. Suorganizator kolokvija je Muzej antičkog stakla Zadar.

Tijekom Kolokvija predviđena je i panel diskusija: sjeverna Liburnija od Raše (Arsia flumen) do Karlobaga (Vegium), nove spoznaje.

Službeni jezici Kolokvija su: hrvatski, talijanski i engleski.

Rok za prijave naslova predavanja i postera je 05.05. 2014. godine.

Sažeci se predaju do 01. 09. 2014.godine.

Kontakt:

gorankalv@gmail.com

ivana.ozanic@iarh.hr

ana.konestra@gmail.com

bartul.siljeg@iarh.hr

***

Međunarodni  arheološki kolokvij „Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina jadranskim prostorom“, 2008, 2011, 2014.

Prvi međunarodni kolokvij „Rimske keramičarske i staklarske radionice – Proizvodnja i trgovina na jadranskom prostoru“ Institut za arheologiju je organizirao u Crikvenici 23. i 24. listopada 2008. godine zajedno s Muzejom grada Crikvenice i Gradom Crikvenicom.

Povod tom našem prvom znanstvenom i stručnom okupljanju u Crikvenici bio je potaknut dvjema činjenicama. U Crikvenici je bila, samo dvije godine prije Kolokvija, otkrivena rimska keramičarska radionica. Prvi je to cjelovito očuvani keramičarski proizvodni kompleks s prostora provincije Dalmacije unutar koga se očuvao iznimno zanimljiv tipološki izvorni (lokalni) proizvodni asortiman. Spoznaje i rezultati koje smo dotada prikupili željeli smo prikazati široj znanstvenoj i stručnoj javnosti kako bi prosudili, sa sličnim usporedbenim primjerima unutar drugih provincija, ali i onima iz samog središtva Carstva, o proizvodnom značaju crikveničke radionice kao dijelu rimskog gospodarstva unutar određenog zemljovida. Kako se je 2008. godine u Crikvenici obilježavala 120-ta godišnjica turizma, gospodarski danas izuzetno važne grane ovog prostora, bila je to više nego prigoda prikazati onodobni antički jednako važan gospodarski segment s istog prostora. Unutar dvaju razdvojenih vremeskih razdoblja dvije su to gospodarske djelatnosti koje su obilježile život ovog prostora. Otkriće keramičarske radionie s prostora Ad turresa u Crikvenici i obilježavanje 120-te godišnjice turizma, činjenice su koje su potakle organizaciju i održavanje I. Međunarodnog kolokvija u Crikvenici. Nadamo se da su radno ozračje i razmjena spoznaja među kolegama s raznih zemljovida bili znanstveno i stručno poticajni. Potvrda tome je odaziv pristiglih radova s Kolokvija za Zbornika su  objavljeni i promovirani na ovogodišnjem Međunarodnom kolokviju u Crikvenici.

Završna ideja prvog Kolokvija 2008. godine bila je da se ovaj tematski skup iznova bijenalno održi  2010. godine. Motiva kao niti želje nije nedostajalo. Izmicalo je vrijeme a nedostajala je i prigoda te je drugi kolokvij organiziran krajem 2011.te godine kada su  započele pripreme za obilježavanje 600-te godišnjice prvog spomena imena Crikvenice, koji se slavio 2012. godine. II. Međunarodni kolokvij u Crikvenici održan je od 28. do 29. listopada 2011. Nastavila se nit vodilja prvog Kolokvija  te je tema i na drugom bila: rimske keramičarske i staklarske radionice, njihova proizvodnja i trgovina. S jednim novim dodatkom: radionica eksperimentalne arheologije: tehnologija rimskih peći. Naime, kako nam još uvijek nedostaju određene spoznaje o tehnologiji rada rimskih peći, u Crikvenici je započet projekt eksperimentalne arheologije. Izrađena je replika rimske peći otkrivene u Crikvenici čime smo razjasnili neke nepoznanice njenog funkcioniranja. Neke su nam još uvijek dvojbene. Upravo poradi tih dvojbi činilo  se potrebnim uključiti u Kolokvij i iskustva stručnjaka koji se bave eksperimentalnim metodama unutar arheološke struke. Njihova su iskustva vrijedan doprinos u povezivanju znanja o nalazima i tehnologiji koja ih je stvorila. Tijekom Kolokvija organizirana je  i radionica eksperimentalne arheologije tijekom koje se stavila u rad replika rimske peći.

I ovogodišnji je Kolokvij tematski istoznačan prethodnom: rimske keramičarske i staklarske radionice, njihova proizvodnja i trgovina.  Proširen je podtemama kao što su, keramičarske radionice u antičkom gospodarstvu,regionalna proizvodnja finog stolnog posuđa: posebnosti i distribucija, Pannonische Glanztonware i njena distribucija na Jadranu, pravci utjecaja na proizvodnju i distribuciju stakla: Jadran  -Podunavlje. A tijekom Kolokvija predviđena je i panel diskusija: sjeverna Liburnija od Raše (Arsia flumen) do Karlobaga (Vegium), nove spoznaje. Organizatori su Institut za arheologiju, Muzej grada Crikvenice i Grad Crikvenica, a suorganizator kolokvija je Muzej antičkog stakla Zadar

Za vijeme kolokvija koji će trajati od 04. do 05. 11. 2014.  biti će predstavljen zbornik radova II. Međunarodnog kolokvija, knjiga Goranke Lipovac Vrkljan i Ivane Ožanić Roguljić Keramičarska radioncia Seksta Metilija Makxima u Crikvenici  te organizirana prigodna izložba.

Goranka Lipovac Vrkljan
Ivana Ožanić Roguljić
Ana Konestra
Bartul Šiljeg

Izvor

IARH PRESS

IARH - Prvi poziv - III. međunarodni arheološki kolokvij: „Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina jadranskim prostorom“, Crikvenica 04. – 05. 11. 2014. Ustupio: IARH PRESS..

IARH – Prvi poziv – III. međunarodni arheološki kolokvij: „Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina jadranskim prostorom“, Crikvenica 04. – 05. 11. 2014. Ustupio: IARH PRESS..

Program 20. međunarodnog kolokvija MIC-a za kasnu antiku i srednji vijek

Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek

Sveučilišta u Zagrebu

International Research Center for Late Antiquity and the Middle Ages

University of Zagreb

organizira / is organizing

20. međunarodni kolokvij MIC-a za kasnu antiku i srednji vijek

20th International IRCLAMA Colloquium

20 godina istraživanja kasne antike i srednjeg vijeka u Europi

Late Antiquity and the Middle Ages in Europe: 20 Years of Research

Organizacijski i znanstveni odbor / Organizing and scientific committee

Xavier BARRAL I ALTET
Alain Erlande BRANDENBURG
Gian Pietro BROGIOLO
Jean Pierre CAILLET
Igor FISKOVIĆ
Miljenko JURKOVIĆ

 

Organizacija u Poreču / Organization in Poreč

IVAN MATEJČIĆ

>PROGRAM

Izvor

MICKAS

[P] TROIA Resort Arqueologia – Međunarodni kongres: Lusitanske amfore – Produkcija i širenje (Lusitanian Amphorae – Production and Diffusion)

U Portugalu (Troia), u razdoblju od 10. – 13. listopada 2013. godine, bit će organiziran Međunarodni kongres: Lusitanske amfore – Produkcija i širenje.

Prenosimo službeno priopćenje.

We are organizing at Tróia, Portugal, 10-13th October 2013, the International Congress: Lusitanian Amphorae – Production an Diffusion.

Its main aims are a better knowledge of the Lusitanian amphorae, namely through a workshop with amphora samples from a number of production sites, and a better understanding of the role of Lusitanian products in the Roman economy. Some guest lecturers will present their long distance finds, but contributions of other scholars who find these amphorae, especially in other provinces of the Roman Empire, are necessary and very welcome. It will also be the opportunity for a complete visit to the site of Tróia, one of the largest Roman fish-salting production centers.

Inês Vaz Pinto, Ana Patrícia Magalhães, Patrícia Brum
(Roman Ruins of Tróia Archaeology Team)

 

Za povećanje plakata kliknite na sliku.

 

Izvor

TROIA Resort Arqueologia, emailom Patricia Brum

 

 

TROIA Resort Arqueologia - Plakat Međunarodnog kongresa: Lusitanske amfore - Produkcija i širenje. Ustupio: TRA PRESS.

TROIA Resort Arqueologia - Plakat Međunarodnog kongresa: Lusitanske amfore - Produkcija i širenje. Ustupio: TRA PRESS.