MAS – Svečana dodjela priznanja Hrvatskog muzejskog društva za različita postignuća u 2017. godini (PRESS)

Dana 30. 10. 2018. u Muzeju Mimara održana je svečana dodjela priznanja Hrvatskog muzejskog društva za različita postignuća u 2017. godini. Među ostalim laureatima našao se i istraživački tim Anamarija Eterović Borzić, Dinko Radić i Igor Borzić koji je u kategoriji “Provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom” dobio nagradu za izložbu “Grad mrtvih nad poljem života – nekropola gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli”.

S obzirom da je izložba po prvi puta predstavljena javnosti upravo u Muzeju antičkog stakla u Zadru kao instituciji partneru u istraživanju, sa zadovoljstvom ističemo primljenu nagradu i čestitamo nagrađenom timu.

Također, ovo je druga nagrada Hrvatskog muzejskog društva koju je viša kustosica Muzeja antičkog stakla u Zadru Anamarija Eterović Borzić dobila što nas čini iznimno ponosnima te nas motivira da i dalje nastavimo s realizacijom ovakvih kvalitetnih projekata.

U nastavku prenosimo službeno obrazloženje nagrade:

Izložba Grad mrtvih nad poljem života – Nekropola gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli postavljena je u razdoblju od 5. svibnja do 10. kolovoza 2017. godine, u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Izložba i istoimena monografija od iznimnog su značaja jer po prvi puta predstavljaju rezultate arheoloških istraživanja lokaliteta Kopila, željeznodobnog gradinskog naselja, smještenog sjeverno od Blatskog polja na otoku Korčuli. Riječ je o vrlo atraktivnom i značajnom lokalitetu čija je jedinstvena arhitektura i veliki broj sitnih, pokretnih nalaza daleko nadmašila sva očekivanja donoseći nam čitav niz podataka o jednoj pretpovijesnoj zajednici.

Lokalitet se arheološki istražuje tek od 2013. g. i to u sklopu projekta Kopila čiji je nositelj Općina Blato, a istraživanja provode Centar za kulturu Vela Luka, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru te Muzej antičkog stakla u Zadru. Projekt je do sada urodio značajnim podatcima o topografiji naselja i okoline te arheološkim saznanjima o jednom segmentu nekropole, odnosno materijalnim i duhovnim aspektima života.

Želja da se u Muzeju antičkog stakla u Zadru organizira ova izložba velikim se dijelom poklapa s činjenicom da je Kopila do sada pružila najveći broj predrimskih staklenih nalaza na istočnoj obali Jadrana.

Izložba se pokazala uspješnom i gostovanjem na otoku Visu u Arheološkoj zbirci Issa.
Izvrsna suradnja nekoliko navedenih institucija, iznjedrila je ovu vrlo zanimljivu izložbu kojoj je prethodio dugotrajan i opsežan terensko-istraživački rad. Zbog svega navedenog u kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu autorskom timu projekta, Dinku Radiću, ravnatelju Centra za kulturu Vela Luka, višoj kustosici Muzej antičkog stakla u Zadru Anamariji Eterović Borzić i Igoru Borziću s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Fotografija Muzej antičkog stakla - Zadar.

Foto: MAS

Izvor
MAS PRESS

HMD – 10. susret Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva (PRESS)

Hrvatsko muzejsko društvo poziva na otvorenje 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva u četvrtak 10. svibnja, u 12 sati u prostorima Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Pozivnica

Ovogodišnji 10. susreti neobično su nam važni jer bilježimo desetljeće djelovanja Sekcije. Bogati program 10. susreta Sekcije sastoji se od stručnih predavanja i otvorenja Izložbe postera 10. susreta, a domaćin Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je i izložbu Laboratorij čudesa – stoljeće restauracije u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

O SEKCIJI

Sekcija restauratora i preparatora Hrvatskoga muzejskog društva (HMD) osnovana je 11. lipnja 2007. godine na poticaj nekolicine restauratora iz zagrebačkih muzeja u svrhu promicanja i objedinjavanja konzervatorsko-restauratorske struke te njegovanja međusobne suradnje restauratora i preparatora zaposlenih u hrvatskim muzejima. Djelovanje Sekcije je usmjereno ka poticanju vidljivosti konzervatorsko-restauratorske struke kao važnog segmenta muzejske djelatnosti, jer zaštita i istraživanje kao temelj muzejske djelatnosti su ujedno i osnova konzervatorsko-restauratorskog rada u muzeju.

Prvi Susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a održani su 2009. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu i upravo zbog toga, jubilarni, deseti skup po redu održat će se u istom muzeju gdje je sve i počelo. U okviru susreta Sekcije organiziraju se svake godine stručna predavanja i izložba postera, a prati ih tiskana stručna publikacija.

PUBLIKACIJA

Publikacija objedinjuje sadržaj Susreta, a zamišljena je kao svojevrsna pomoć kolegama pri njihovom radu, bilo putem objavljenih stručnih članaka, mogućnošću konzultiranja podataka i usporedbe rada na istim materijalima ili jednostavno kao vodič za kontakte među muzejskim restauratorima i preparatorima. Povodom desetogodišnjice djelovanja Sekcije, predstavit ćemo novi izgled stručne publikacije čije grafičko oblikovanje potpisuje Roberta Bratović (Oaza).

PREDAVANJA

Predavanja se održavaju s ciljem upoznavanja s novim dostignućima, ali i izazovima u konzervatorsko-restauratorskoj struci. Deseti Susreti tematski su posvećeni analitičkim metodama koje se koriste pri konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i prethode zahvatima na muzejskoj građi, stoga će predavanja održati istaknuti stručnjaci:

dr. sc. Ivica Ljubenkov docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje predaje skupinu predmeta iz područja analitičke kemije, te predavač na studiju Konzervacije-restauracije Umjetničke akademije u Splitu održati će predavanje “Primjena analitičkih metoda u konzervaciji i restauraciji”.

dr. sc. Ivana Bačić, samostalni vještak za kemijsko-fizikalna vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić” pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH održati će predavanje “Primjena metoda forenzičke kemije u umjetnosti i arheologiji“.

dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović znanstvena savjetnica u Laboratoriju za interakcije ionskih snopova , Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković održati će predavanje “Analiza sintetskih organskih pigmenata i veziva metodom MeV SIMS”.

dr. sc. Vladan Desnica, izvanredni profesor na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje podučava Fiziku, Instrumentalnu analizu, Materijale i procese te Kiparsku tehnologiju održati će predavanje “Prirodoslovni laboratorij Akademije likovnih umjetnosti – multidisciplinarni spoj znanosti i umjetnosti”.

Damir Doračić, viši restaurator, voditelj Konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu i jedan od osnivača Sekcije restauratora i preparatora HMD-a održati će predavanje “Projekt nabave SEM-EDS instrumenta za Arheološki muzej u Zagrebu”.

mr. sc. Maja Velicogna Novoselac, restauratorica savjetnica, voditeljica restauratorskih radionica Muzeja za umjetnost i obrt sa bogatim četrdesetogodišnjim restauratorskim iskustvom održati će predavanje “Kvalitetno, brzo, jeftino i garantirano neće tamniti – druga sezona”.

Predavanja su otvorena za javnost!

O IZLOŽBI POSTERA 10. SUSRETA

Izložbom postera na Susretima Sekcije muzejski restauratori i preparatori prezentiraju svoje recentne radove i istraživanja. Stručnjaci u muzejskim i galerijskim institucijama iz cijele Hrvatske pripremili su 30 postera na kojima su opisani konzervatorsko-restauratorski postupci, istraživanja i zahvati na najraznovrsnijoj građi; od arheološke, tehničke, etnološke do djela suvremene umjetnosti.

Cilj izložbe je upoznavanje publike s muzejskom djelatnošću bez koje je teško zamisliva realizacija muzejskih programa.

Dođite na izložbu i pogledajte kako je restauriran neidentificirani arheološki nalaz u Gradskom muzeju Vinkovci, kako pomoći tekstilnim kapama Etnografskog muzeja, kako je bljesnulo ulje na platnu Izidora Kršnjavog iz Muzeja za umjetnost i obrt, ili kako izgledaju koštani češljevi Arheološkog muzeja u Zagrebu prije i nakon konzervatorsko-restauratorskog postupka, kao i mnoge druge zanimljive predmete.

Kako su posteri vizualno atraktivni i edukativni, svake se godine bira najbolji poster. Dođite i glasajte za Naj-poster 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva!

 

10. SUSRETI Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

10. svibnja 2018. godine

Arheološki muzej u Zagrebu

Trg N. Š. Zrinskog 19, Zagreb

PROGRAM

četvrtak 10 . svibnja 2018.

11:00 – 12:00   prijava sudionika

12:00 otvorenje 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a , Izložbe postera 10. susreta i izložbe Laboratorij čudesa – stoljeće restauracije u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Pozdravni govor uz otvorenje Susreta:

  • muzej domaćin: Sanjin Mihelić, ravnatelj
  • predsjednica HMD-: mr. sc. Vlasta Krklec
  • koordinatorica Sekcije: mr. art Mirta Pavić
  • autorice izložbe: Ana Solter i Slađana Latinović
  • predstavnik Grada Zagreba
  • predstavnik Ministarstva kulture RH

 

13:00 – 16:00   Predavanja:

13:00 – 13:20

dr.sc. Ivica Ljubenkov, Primjena analitičkih metoda u konzervaciji i restauraciji

13:25 – 13:45

dr.sc. Ivana Bačić, Primjena metoda forenzičke kemije u umjetnosti i arheologiji

13:50 – 14:10

dr.sc. Ivančica Bogdanović Radović, Analiza sintetskih organskih pigmenata i veziva metodom MeV SIMS

Pauza za kavu   14:15 – 14:40

14:40 – 15:00

dr.sc. Vladan Desnica, Prirodoslovni laboratorij Akademije likovnih umjetnosti – multidisciplinarni spoj znanosti i umjetnosti

15:05 – 15:25

Damir Doračić, Projekt nabave SEM-EDS instrumenta za Arheološki muzej u Zagrebu

15:30 – 15:50

Maja Velicogna Novoselac, Kvalitetno, brzo, jeftino i garantirano neće tamniti – druga sezona

15:50 – 16:00

Mirta Pavić i Slađana Latinović, Deset godina Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

Pauza za kavu 16:00 – 16:20

16:25 – 16:45 Naj- poster 10 Susreta

Izbor i proglašenje Naj – postera 10. Susreta i dodjela nagrade autoru/autorici izabranog plakata

16:45 – 17:45   Vodstvo

Novootvoreni stalni postav Srednjeg vijeka i Konzervatorsko-restauratorski odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu

Fotografije

Izvor
HMD PRESS

HMD – Program 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a (PRESS)

10. susreti Sekcije restauratora i preparatora
Hrvatskog muzejskog društva
održat će se u

Arheološkom muzeju u Zagrebu,

u četvrtak
10. svibnja 2018. godine
s početkom u 11 sati.

Program 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a
11:00 – 12:00
Prijava sudionika12:00 – 13:00 
Otvorenje 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a, izložbe postera 10. Susreti te izložbe Laboratorij čudesa – Stoljeće restauracije u Arheološkom muzeju u Zagrebu

13:00 – 16:00
Predavanja

16:20 – 16:45
Izbor Naj – postera Susreta

16:45 – 17:45
Vodstvo kroz Arheološki muzej u Zagrebu

Predavanja na 10. susretima Sekcije restauratora i preparatora HMD-a
Deseti Susreti tematski su posvećeni analitičkim metodama koje se koriste pri konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i prethode zahvatima na muzejskoj građi.
Predavanja su otvorena za javnost!
Istaknuti stručnjaci će održati predavanja prema slijedećem rasporedu:
13:00 – 13:20
dr. sc. Ivica Ljubenkov, Primjena analitičkih metoda u konzervaciji i restauraciji13:25 – 13:45 
dr. sc. Ivana Bačić, dipl. ing., Primjena metoda forenzičke kemije u umjetnosti i arheologiji

13:50 – 14:20
dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović, Analiza sintetskih organskih pigmenata i veziva metodom MeV SIMS

Pauza  14:20 – 14:40

14:40 – 15:00
dr. sc. Vladan Desnica, Prirodoslovni laboratorij Akademije likovnih umjetnosti – multidisciplinarni spoj znanosti i umjetnosti15:05 – 15:25 
Damir Doračić, Projekt nabave SEM-EDS instrumenta za Arheološki muzej u Zagrebu

15:30 – 15:50 
Maja Velicogna Novoselac, Kvalitetno, brzo, jeftino i garantirano neće tamniti – druga sezona

15:50 – 16:00
Mirta Pavić i Slađana Latinović, Deset godina Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

Izložba postera 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a
Izložba postera koji opisuju konzervatorsko-restauratorske postupke, istraživanja i zahvate na najraznovrsnijoj građii ima za cilj upoznavanje publike s muzejskom djelatnošću bez koje bi većina muzejskih programa bila neostvariva, a najčešće ostaje skrivena u muzejskim laboratorijima.
Iz godine u godinu posteri privlače sve više publike, kako  zanimljivim sadržajem, tako i vizualnom atraktivnošću. Stoga tajnim glasovanjem biramo najbolji poster na dan otvorenja Susreta. Na glasanje pozivamo sve sudionike i posjetitelje. Dođite i izaberite Naj – poster 10. susreta! 
Izložba
Laboratorij čudesa – stoljeće restauracije u Arheološkom muzeju u Zagrebu
Arhiv AMZ-a čuva brojne zabilješke koje svjedoče o tome kako  su muzejski djelatnici od osnutka muzeja bili svjesni važnosti i neophodnosti restauracije predmeta i uloge restauratora u muzejskoj struci. V. Hoffiller je 1907. godine posjetio njemačke muzejske radionice kako bi se bolje upoznao s najnovijim metodama restauriranja i konzerviranja. Prva muzejska restauratorska radionica osnovana je već 1908. godine. Deset godina kasnije Muzej ima prvog stalno zaposlenog muzejskog restauratora čija je fotodokumentacija najstariji primjer dokumentiranja procesa restauratorskih zahvata u Hrvatskoj.
Posjetite i proučite Laboratorij čudesa!

Izvor
HMD PRESS

HMD – Poziv na 10. susrete Sekcije restauratora i preparatora HMD-a (PRESS)

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo kako će se jubilarni

10. susreti Sekcije restauratora i preparatora
Hrvatskog muzejskog društva

održati u

Arheološkom Muzeju u Zagrebu,

u četvrtak
10. svibnja 2018. godine.

10. susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a
Sekcija restauratora i preparatora Hrvatskoga muzejskog društva osnovana je 11. lipnja 2007. godine na poticaj nekolicine restauratora iz zagrebačkih muzeja u svrhu promicanja i objedinjavanja konzervatorsko-restauratorske struke te njegovanja međusobne suradnje restauratora i preparatora zaposlenih u hrvatskim muzejima. Djelovanje Sekcije je usmjereno ka poticanju prepoznavanja konzervatorsko-restauratorske struke kao važnog segmenta muzejske djelatnosti, ali i njene vidljivosti u javnosti.

 

Sekcija od svog osnutka organizira Susrete koji omogućuju kontakt i dijalog među kolegama iz sasvim različitih muzeja, potiču suradnju s izvanmuzejskim institucijama, promoviraju konzervatorsko-restauratorsku struku i grade edukativnu poveznicu između struke i publike. U okviru Susreta održavaju se stručna predavanja i izložba postera, a prati ih tiskana stručna publikacija. Povremeno se organiziraju Aktualni sat, Filmske minute te edukativne radionice za najmlađe posjetitelje.

 

Ova stručna organizacija svoje je prve Susrete održala 2009. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu i upravo zbog toga, ovogodišnje desete Susrete obilježavamo u Arheološkom muzeju u Zagrebu, gdje je sve i počelo.

Predavanja na 10. susretima Sekcije restauratora i preparatora HMD-a
Deseti Susreti tematski su posvećeni analitičkim metodama koje se koriste pri konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i prethode zahvatima na muzejskoj građi.
Predavanja će održati istaknuti stručnjaci:
dr. sc. Ivana Bačić, samostalni vještak za kemijsko-fizikalna vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić” pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Stručni i znanstveni rad temelji joj se na primjeni niza različitih analitičkih instrumentnih tehnika.

dr. sc. Ivica Ljubenkov docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje predaje skupinu predmeta iz područja analitičke kemije, te predavač na studiju Konzervacije-restauracije Umjetničke akademije u Splitu.

mr. sc. Maja Velicogna Novoselac, restauratorica savjetnica, voditeljica restauratorskih radionica Muzeja za umjetnost i obrt sa bogatim četrdesetogodišnjim restauratorskim iskustvom.

dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović znanstvena savjetnica u Laboratoriju za interakcije ionskih snopova, Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković.

dr. sc. Vladan Desnica, izvanredni profesor na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje podučava Fiziku, Instrumentalnu analizu, Materijale i procese te Kiparsku tehnologiju.

Damir Doračić, viši restaurator, voditelj Konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu i jedan od osnivača Sekcije restauratora i preparatora.

Predavanja su otvorena za javnost,
a teme predavanja provjerite u
slijedećem newsletteru!

Izložba postera 10. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a
Stručnjaci u muzejskim i galerijskim institucijama iz cijele Hrvatske pripremili su postere na kojima su opisani konzervatorsko-restauratorski postupci, istraživanja i zahvati na najraznovrsnijoj građi; od arheološke, tehničke, etnološke do djela suvremene umjetnosti. Cilj izložbe je upoznavanje publike s muzejskom djelatnošću bez koje je teško zamisliva realizacija muzejskih programa.
Neki od naslova postera koje ćete moći vidjeti na izložbi su:
Ponovni sjaj starih restauracija (AMI)
Neidentificirani arheološki nalaz (GMV)
Oglavlja iz tekstilnih zbirki (EMZ)
40 godina prije – 40 godina poslije (MUO)
Slika marginalne umjetnosti u laboratoriju za oživljavanje (MSU)

Izvor
HMD PRESS

HMD – 9. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva (PRESS)

9. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

24. i 25. svibnja 2017. 

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

24. i 25. svibnja 2017. godine održat će se Susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, deveti po redu što potvrđuje interes kako stručne tako i šire javnosti za ovaj izuzetno važan segment muzejske djelatnosti koja se bavi očuvanjem, zaštitom i istraživanjem naše bogate kulturne baštine.

Do sada je bila praksa da se ovo stručno druženje organizira u institucijama u koje imaju konzervatorsko-restauratorski studio sa zaposlenim restauratorima i preparatorima. Ove je godine naš muzej domaćin Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci, i premda nema zaposlene djelatnike konzervatorsko-restauratorske struke, ima mnogo razloga zbog kojih je zanimljiv za naše okupljanje. Jednako je važno uspostavljanje kontakta s kolegama drugih stručnih muzejskih zvanja, jer konzervatorsko-restauratorski je posao interdisciplinaran.

Naš je skup do sada uvijek pobuđivao zanimanje šire publike, a nadamo se da će potaknuti i osnivanje restauratorskih odjela u riječkim muzejima.

U sklopu Susreta organizirana je i Izložba plakata sa tridesetak radova iz petnaest muzejskih i galerijskih ustanova iz cijele Hrvatske na kojima su prikazani postupci zaštite, restauriranja i istraživanja brojnih predmeta iz različitih razdoblja. Izložbom je obuhvaćena arheološka, povijesno-umjetnička, tehnička i etnološka građa izrađena od različitih materijala. Prikazani  konzervatorsko-restauratorski radovi hrvatskih muzeja su toliko raznoliki i zanimljivi upravo zbog različitih vokacija muzeja u kojima se odvijaju. Putem plakata posjetitelji se mogu upoznati sa muzejskom djelatnošću koja uglavnom ostaje skrivena a predstavlja temelj svih muzejskih prezentacija i izložbi.

Izložba plakata 9. Susreta Sekcije restauratora i preparatora ostaja otvorena za publiku do 1. rujna 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzej Hrvatskog primorja u Rijeci.

Predavanja na Susretima također su otvorena za javnost. Kroz kratku prezentaciju konzervatorsko-restauratorskih postupaka na raznolikim predmetima iz fundusa različitih muzeja te drugih tema iz područja restauratorske struke kao što su prezentacija i održavanje muzejskih predmeta, istraživanja, povijest konzervatorsko-restauratorskih odjela i drugo, otvaramo publici pristup našoj  stručnoj djelatnosti koji im prilikom posjeta muzeju nije dostupan poput ostalih muzejskih programa.

Drugi dan Susreta rezerviran je za upoznavaje Rijeke i mnogobrojnih lokacija u gradu na kojima se provodi zaštita i restauracija, a čija je povijesno-kulturna vrijednost motiv za detaljnije upoznavanje s procesima rada na tim kulturnim dobrima.

Realizaciju 9. Susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a te tisak stručne publikacije omogućili su svojom financijskom potporom Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Hrvatsko muzejsko društvo.

Galerija fotografija

Program Susreta https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/files/c4df6cdc-c86c-4843-a16e-38f148cee01c/Program_9._susreta_Sekcije_restauratora_i_preparatora_HMD_a_.pdf

Izvor

HMD PRESS

 

 

HMD – Konferencija za novinare ‘NOĆ MUZEJA 2017’ [PRESS]

Hrvatsko muzejsko društvo poziva na konferenciju za novinare NOĆ MUZEJA 2017, u srijedu, 25. siječnja 2017. u 12.00 sati, u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb.

Noć Muzeja

Tema ovogodišnje Noći muzeja je  Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo,  koja će  kroz  brojna programska događanja istaknuti  važnost  prikupljanja,  očuvanja i prezentiranja, materijalne i nematerijalne  glazbene baštine, koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju  u svojim zbirkama,  ali i iznimnog utjecaja koji je  glazba i glazbeni stvaraoci  imala kroz povijest do danas.

Noć muzeja 2017. održat će se u petak, 27. siječnja 2017. godine  od 18.00  sati do jedan sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u 100 hrvatskih gradova.

Tijekom proteklih godina  glazba je  u Noći muzeja uvijek bila dio programa, od  izložbi posvećenih glazbi, koncerata klasične glazbe do programa  širokog spektra suvremenih glazbenih izričaja, potvrđivala se povezanost glazbe i muzeja, a ovogodišnja tema Noći muzeja svojevrsna je  posveta inovativnosti i umjetničkom  stvaralaštvu, te idejama koje mijenjaju svijet i čine ga  glazbom  ljepšim i boljim.

Značajnu potporu manifestaciji Noć muzeja 2017 pružili su Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb, HAZU, partneri i sponzori  Turistička zajednica grada Zagreba, Europlakat, Jutarnji list, HRT, HDS ZAMP, Klasik TV, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding  te brojni suradnici i prijatelji Noći muzeja.

Program Noći muzeja 2017 dostupan je na www.nocmuzeja.hr

Programsku knjižicu Noć muzeja 2017  preuzmite  na poveznici:
https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/files/Programska_knjiz_ica_Noc_i_muzeja_2017.pdf

Vizual Noći muzeja 2017 preuzmite na poveznici:
https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/files/vizual_NM17.pdf

Izvor

HMD PRESS