Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo Godišnju nagradu za međumuzejsku suradnju Aniti Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Aniti Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci) za suradnju na međunarodnoj izložbi „Avari i Slaveni“

Anita Dugonjić, kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan-Papeša, kustosica Gradskog muzeja Vinkovci dobitnice su Godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za 2019. godinu u kategoriji za međumuzejsku suradnju na izložbi „Avari i Slaveni“. Svečana dodjela održana je 16. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Međunarodnu izložbu “Avari i Slaveni” činile su dvije izložbe, hrvatska izložba „Avari i Slaveni južno od Drave“ i slovačka izložba „Avari i Slaveni sjeverno od Dunava“. Obuhvaćajući razdoblje od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, predstavljena je arheološka građa (preko 500 predmeta) koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja i predmete iz fundusa pojedinih slovačkih muzeja i institucija. Izložba je bila popraćena nizom znanstveno-popularnih predavanja i radionicama za sve dobne skupine. Uz izložbu je tiskan katalog „Avari i Slaveni“ i publikacija „Avari i Slaveni za djecu i mlade“ i izrađen moderan nakit inspiriran avarodobnim motivima.

Anita Dugonjić, kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan-Papeša, kustosica Gradskog muzeja Vinkovci

Izvor fotografija: Hrvatsko muzejsko društvo

Info:
AMZ PRESS