Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #42. 23.1.2029
View this email in your browser

Newsletter

Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva

18. veljače 2020. godine u 13.00 h u svečanoj dvorani Matice hrvatske.
Pozivamo Vas na svečanu dodjelu nagrada za 2018. godinu koja će se održati 18. veljače 2020. godine u 13.00 h u svečanoj dvorani Matice hrvatske.

Dobitnici nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2018. godinu

Dobitnica nagrade za životno djelo „Don Frane Bulić“ je dr. sc. Tihomila Težak-Gregl,

Dobitnici godišnje nagrade „Josip Brunšmid“ su:

  • Za izložbeni projekt: Maja Čuka i Đeni Gobić Bravar (Arheološki muzej Istre), izložba Prapovijest u rukama.
  • Za izdavačku djelatnost: dr. sc. Ivan Drnić (Arheološki muzej u Zagrebu), urednik monografije Segestika i Siscija – od ruba Imperija do provincijskog središta.
  • Za program popularizacije: Maja Bunčić i Anita Dugonjić, projekt popularizacije baštine Arheološkog muzeja u Zagrebu pod nazivom Branimirova godina.

Za novog počasnog člana HAD-a izabran je dr. Zorko Marković.
Pozivnicu možete naći ovdje

Čestitamo dobitnicima!

SRETAN ROĐENDAN DRAGI PROFESORE!
Profesor Marin Zaninović 18. siječnja 2020. godine proslavio je devedeseti rođendan. Rođen je u Velom Grablju na otoku Hvaru i velik dio svog znanstvenog i istraživačkog  rada posvetio je upravo voljenom otoku no  posvetio se i drugim brojnim temama i  arheološkim  istraživanjima od kojih nabrajamo samo neka:  Danilo (Municipium Riditarum) kod Šibenika, zatim Gardun (Tilurium) kod Trilja, Cavtat, Brač, Korčula, Mljet, Lastovo,
Ston i Molunat, ali i u Ošanićima kod Stoca. Entuzijastično je promicao i  hrvatsku arheologiju i humanističke znanosti i kulturu. Za svoj rad primio je brojna priznanja od kojih se ističu:

  • Nagrada Hrvatskoga arheološkog društva Don Frane Bulić za životno djelo u arheološkoj struci i radu Društva (2003.)
  • Nagrada grada Hvara za životno djelo za polustoljetni znanstveni i pedagoški rad te istraživanje arheologije i povijesti grada i otoka Hvara (2004.),
  • Nagrada Hrvatskoga državnog sabora za životno djelo i cjelokupni znanstvenoistraživački rad u području humanističkih znanosti (2008.),
  • Nagrada INA-e (Industrije nafte) za promicanje hrvatske kulture u inozemstvu za godinu 2007. za knjigu Kroatien in der Antike (2008.),
  • Nagrada Hrvatskoga arheološkog društva Josip Brunšmid za suradnju na knjizi Kroatien in der Antike (2009.).
  • Za osobite zasluge u znanosti odlikovan je odlikovanjem Reda
  • Danice hrvatske s likom Ruđera Bošković

Kao sveučilišni nastavnik, ali i kao predavač na brojnim znanstvenim
i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu, uvijek je na slušatelje ostavljao upečatljiv dojam. Odgojio je mnoge generacije današnjih aktivnih arheologa u Hrvatskoj, ali  uvijek je pomagao i poticao svoje bivše studente, kao i svakoga tko bi zatražio njegovu pomoć. Njegova bogata bibliografija koja broji oko 380 naslova je uvijek inspiracija svim znanstvenicima u Hrvatskoj.

ZNANSTVENI SKUP
Međunarodni skup

Dvije strane pojasnog jezičca – Avari na sjeveru i jugu kaganata Vinkovci, Hotel Admiral 6. – 8. veljače 2020.


Knjigu sažetaka možete pronaći ovdje

Pozivni međunarodni skup Dvije strane pojasnog jezičca – Avari na sjeveru i jugu kaganata održat će se u Vinkovcima od 6. do 7. veljače 2020., dok je 8. veljače predviđen izlet u Zagreb i posjet izložbi Avari i Slaveni. Stručnjaci iz deset zemalja Europe, kroz pet panela, raspravljat će o najnovijim otkrićima u polju avarodobne arheologije i smjernicama za daljnja istraživanja. Interes predavača nadmašio je naša prvotna očekivanja, budući da već neko vrijeme nije bilo tematskog skupa s Avarima u fokusu, što za hrvatsku arheologiju predstavlja veliki plus, budući da nas prezentira kao inicijatore okupljanja zainteresiranih stručnjaka.
Poseban nalaz
ŠARENGRAD KLOPARE

Od 2005. postoje saznanja o avarskoj nekropoli na lokalitetu Šarengrad – Klopare iz 8. stoljeća.Istraživanje se odvija suradnjom Muzeja grada Iloka, Instituta za arheologiju iz Zagreba i Gradskog muzeja Vinkovci.
U iznimno duboko ukopanim grobnim rakama pronađeni su pokopi konjanika s konjima te grob ratnika s palašem i pojasnom garniturom, dok su u grobovima žena zabilježeni predmeti nakita od kojih se izdvajaju srebrne lunulaste naušnice sa zvjezdolikim privjeskom.

Preliminarni izvještaj možete pronaći ovdje.

Pronađeno je i nekoliko dječjih ukopa za koje su karakteristične pliće ukopane grobne rake. Istraživanjima je definiran smjer pružanja groblja koje za sada predstavlja prvo arheološki istraživano kasnovarodobno groblje u Hrvatskome Podunavlju.

Na slici: grob 42 sa željeznim palašem i brončanom pojasnom garniturom
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2020. GODINU.
Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2020. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva « Hvarski arhipelag i arheologija dalmatinskih otoka: od dinamične prošlosti do kulturnog turizma”» primaju  se do 1. lipnja 2020. 

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primaju su se do 20. travnja 2020.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

Info:
HAD PRESS