O PORTALU

ARHEOLOGIJA.HR – PRVI HRVATSKI ARHEOLOŠKI PORTAL

Arheologija.hr (www.arheologija.hr) prvi je hrvatski arheološki portal kojemu je cilj prezentirati informacije iz različitih izvora s područja arheologije iz zemlje i inozemstva.

U odnosu na portale pojedinačnih institucija iz područja arheologije, Arheologija.hr objedinjuje na jednom, internetski dostupnom mjestu, informacije vezane uz arheologiju iz različitih izvora  s ciljem pružanja jedinstvenog pregleda arheološke mreže na području Hrvatske i inozemnog okružja. Arheološki sadržaji prezentiraju se pružanjem dostupnih stručnih i popularnih informacija te njihovom prezentacijom primjerenom elektroničkom mediju i ciljanom čitateljstvu.

Neposredni cilj prvog hrvatskog arheološkog internet portala ARHEOLOGIJA.HR doprinos je širenju interesa za arheološku baštinu povećanjem dostupnosti sadržaja širem krugu javnosti, osobito mladoj populaciji usmjerenoj na korištenje  Interneta.

Popularizacija znanstvenih sadržaja, znanstveno odgovorna interpretacija i adaptacija primjerena širem čitateljstvu, doprinosi  razvoju senzibiliteta prema arheološkim vrijednostima općenito i, napose, onima u lokalnoj sredini, uz svijest  o potrebi njihova očuvanja i integriranja u suvremeni prostor i aktivnosti, bez destrukcije i devastacije.

Konačni cilj Portala je ostvarenje percepcije arheoloških spomenika u domaćoj javnosti kao autohtonih vrijednosti u životnom kontekstu, a ne samo u institucijama (muzejima) i zaštićenim lokalitetima, osobito u područjima i gradovima s kontinuitetom življenja,  u kojima se arheološki spomenici nalaze u neposrednom javnom i privatnom prostoru.

Portal pruža informacije o:

  • događanjima u organizaciji hrvatskih i inozemnih arheoloških muzeja, instituta, gradskih, zavičajnih i drugih muzeja s arheološkim zbirkama, fakulteta, a odnose se na aktualna istraživanja, otvorenje izložbi, prezentacije knjiga, predavanja, znanstvene i popularne susrete (kongresi, konferencije, kolokviji, seminari, predavanja, festivali), vijesti iz drugih medija
  • biografijama zaslužnih arheologa, kao i razgovorima s njima
  • studiju arheologije, stipendijama i mogućnostima zaposlenja
  • arheološkim lokalitetima u zemlji i inozemstvu
  • arheološkim stručnim i popularnim publikacijama

Suradnici Portala uglavnom su mladi doktori znanosti, diplomirani arheolozi te arheolozi u procesu izrade doktorata.

 

Službeni logo portala Arheologija.hr u vidu strelice paleolitičkog koplja koji asocira na ikonu kompjuterskog miša izradila je dr. sc. Vendi Jukić Buča. Sva prava zadržana. Zaštićeno autorskim pravom.
http://www.arheologija.hr/?p=7844
15742 Total Views 6 Views Today